Friss
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Menetrend
június 21., hétfő
vége
0 - 1
június 22., kedd
június 23., szerda
TOVÁBB AZ EB TELJES PROGRAMJÁRA
Tabella
A-B
C-D
E-F
A-csoport
M
GY
D
V
GK
P
ITA
3
3
0
0
7-0
9
WAL
3
1
1
1
3-2
4
SUI
3
1
1
1
4-5
4
TUR
3
0
0
3
1-8
0
B-csoport
M
GY
D
V
GK
P
BEL
3
3
0
0
7-1
9
DEN
3
1
0
2
5-4
3
FIN
3
1
0
2
1-3
3
RUS
3
1
0
2
2-7
3
TOVÁBB AZ ÖSSZES CSOPORTÁLLÁSRA
LUCA BIANCHIN (La Gazzetta dello Sport) 2021.06.11 16:46 Frissítve: 2021.06.11 17:34

A rákot legyőzve, 33 évesen az első Eb-jére készül: Francesco Acerbi

Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok játékosait. A sorozat újabb részében Luca Bianchin, a La Gazzetta dello Sport újságírója segít, hogy jobban megismerjük a Lazio és az olasz válogatott kalandos életet élő védőjét, Francesco Acerbit.

Acerbi igazi vezérré vált az olasz válogatottban és a Lazióban is (Fotó: AFP)

 

Francesco Acerbinek egy időre el kellett hagynia a Sassuolót, hogy kemoterápiás kezelés segítségével megküzdhessen a hererákkal 2014-ben. Különleges napi rutinja volt. Reggelente kezelésekre járt, közben sorozatokat nézett (az olasz hátvéd kedvence a Dr. House), délutánonként szundított egyet, majd szórakozóhelyeken töltötte az estéjét – megesett, hogy reggel hétig bulizott. Határozottan nem azt az életstílust követte, mint Cristiano Ronaldo. A rutinja részévé vált a tonhalas és hagymás pizzaevés, mert a kezelés „utóhatásaként” a finom ételek nem vonzották. „Előfordult, hogy egyáltalán nem ettem, vagy nem aludtam”– mondta a labdarúgó.

Egy évvel a rák diagnosztizálása után Francesco Acerbi zihálva ébredt. „Elgondolkodtam, hogy mi mindent adtak nekem a szüleim. Majd beugrott, mennyi lehetőséget pazaroltam el azáltal, hogy éjszakai klubokban töltöttem az estéimet. Azon a reggelen rettegés fogott el. Terapeutához fordultam, aki sokat segített nekem.”

Hét évvel később Acerbi készen áll arra, hogy az első Európa-bajnokságán szerepeljen. Jelenleg a legjobb középhátvédek között tartják számon a Serie A-ban. Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya számít rá a védelem tengelyében, a ballábas és technikás hátvéd kiváló társa lehet Bonuccinak, Chiellininek és Bastoninak, míg mögöttük Gianluigi Donnarumma kapus felel a biztos védekezésért. Noha az elnyűhetetlen játékos élete legszebb napjait éli, nem mindig volt ez így, karrierje sokkal inkább hasonlít a hullámvasutazásra.

Acerbi Milánó közelében nőtt fel, tagja volt az AC Milant támogató Fossa dei Leoni szurkolói csoportnak. Tizennégy évesen búcsút intett az Atletico Civesiónak (egy helyi futballklub), hogy a barátaival játszhasson amatőr körülmények között. Később meggondolta magát, majd 20 évesen az olasz negyedosztályban futballozott. Két esztendővel később már a másodosztályban szerepelt, majd az élvonalban a Chievo színeiben mutatkozott be, amikor 23 éves volt.

Az édesapámért tettem, nem magam miatt – nyilatkozta 2016-ban. – Rapszodikus kapcsolatunk volt: hol szerettük, máskor meg utáltuk egymást. Mégis folyamatosan jobb teljesítményre ösztökélt. Amikor kétezertizenegyben aláírtam a Genoához, meglengettem előtte a szerződésemet.”

2012-ben az AC Milan szerződtette, ám nem sikerült beverekednie magát a csapatba, majd az élete drámai fordulatot vett (Fotó: AFP)

Acerbi édesapja szívbeteg volt. Hét stroke-ot ugyan túlélt, de 2012-ben meghalt, négy hónappal azelőtt, hogy fiát szerződtette a Milan.

Hiányoznak a beszélgetéseink és a motiválása – folytatta Acerbi. – A Milanban Alessandro Nesta tizenhármas számú mezét viseltem, de így is inkább buliztam, ahelyett, hogy odatettem volna magam az edzéseken. Sokat ittam és komolyan fontolgattam, hogy abbahagyom a futballt. Paradox módon a hererák mentette meg az életemet, és ezért köszönetet mondok Istennek.”

A 2013-as felkészülési időszak rémálommá vált a számára, amikor a Sassuolo játékosaként hererákot diagnosztizáltak nála. A daganatot sikeresen eltávolították, de a kór ismét felütötte a fejét, arra kényszerítette Acerbit, hogy három hónapos kemoterápia-kezelésre járjon. „Nem volt bennem félelem. Azon töprengtem, hogy a rák miért nem változtatott meg engem. Egy vasárnapi szundításom közben furcsa álmot láttam: olyan volt, mintha az édesapám és Isten ugyanaz az ember lett volna, aki harcolásra buzdít. Zokogtam és megvilágosodtam, rájöttem, hogy a hererák az én lehetőségem. Mert így van mi ellen harcolnom.”

Új életet kezdett. Az éjszakai bulizásokat felváltották az edzések és a nyugodt otthoni esték. Acerbi nem ivott több alkoholt, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztott, valamint rizsen és érlelt marhasonkán élt. A fejlődéséről árulkodó, hogy 2015 októbere és 2019 januárja között sorozatban 149 tétmérkőzést játszott kihagyás nélkül, csaknem megdöntve Javier Zanetti rekordját (162 találkozó). Nem kellett pihennie, nem volt eltiltott, valamint a sérülések is elkerülték több mint három évig. Hiába csábította a Leicester City, nem volt oka elhagyni a Sassuolót, a családias klubot, amely végig kiállt mellette. Acerbi ezt követően fogyatékkal és rákos daganattal küzdő gyerekekkel kezdett el foglalkozni. Szinte minden csütörtökön megtalálhatták, különböző munkák teljesítésében segített – általában horgászúszókat fabrikált vagy agyaggal modellezett.

Acerbi nem épp ijedős típus (Fotó: AFP)

Otthon éreztem magam közöttük – vallott Acerbi. – Sohasem ítélkeztek mások felett, elfogadták az életet, és gyakran ölelkeztek. Igazából ők segítettek nekem, hogy a helyes perspektívából lássam a világot.”

A Lazio labdarúgójaként idén belekóstolhatott a Bajnokok Ligájába is. Ugyanakkor az európai csúcsfutball sem változtatta meg. Támogatja a beteg gyerekeket és imádkozik az édesapjáért, katolikus elvek mentén él. A WhatsAppon (üzenetküldő alkalmazás) található fotója is az állandó küzdelemre emlékezteti.

Elia egy kisfiú, aki nem élte túl a rák elleni harcot – folytatta Acerbi. – Ő az én oroszlánom, aki hősiesen küzdött.” Éppen ezért a Lazio középhátvédje egy oroszlánt varratott a mellére és jobb karjára. A becenév végül megmaradt, a barátai Acerbit kezdték el így szólítani.

Az élet még ekkor sem kímélte a védőt. Antonio Conte, az olasz válogatott akkori szövetségi kapitánya nem hívta be a 2016-os Eb-keretbe, és barátnője (Serena) is elhagyta. Öt évvel később kétség sem fért hozzá, hogy Roberto Mancini nemcsak a bő 33 fős keretben számolt vele, hanem a véglegesben is helyet kapott. A magánélete rendeződött, hiszen új partnere, Claudia gyermeket vár tőle. Acerbi hamarosan apukája lesz egy kislánynak, aki a Celeste, Aurora esetleg Vittoria nevet viseli. A rokonszenves labdarúgó idővel egy kisfiút is szeretne. Ki tudja, lehet, hogy a fiát éppen Eliának hívják majd?

Fordította: Tóth Ádám

2021.06.21 22:03:58

Foci Eb 2020 CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Újabb célnak ez sem rossz: eljutni odáig, hogy a magyar futballválogatott partiképességét ne egyszeri csodaként kezelje a sajtó, hanem a kontinens futballerőviszonyainak logikus következményeként.

2021.06.21 22:00:08

Foci Eb 2020 DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Mi, magyarok hosszabb távon ide, a német bajnokságba „tagozódtunk be”.

2021.06.21 20:27:17

Foci Eb 2020 HARMATH ÁKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Poulsenék 4–1-re nyertek, és ezzel az egy győzelemmel kerültek a legjobb 16 közé.

2021.06.21 18:03:18

Foci Eb 2020 Varga Ádám (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Magabiztosan nyerte meg a csoportot a belga válogatott • Finnország még reménykedhet.