MLSZ: Csányi Sándor elárulta, fellebbeznek az UEFA döntése ellen

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 22:53
null
A magyar szurkolók és a szövetség is akkor jár a legjobban, ha sportszerűen buzdítják a válogatottat (Fotó: Szabó Miklós)
Megszólaltattuk a FARE-nél dolgozó Jósa Bálintot, illetve az MLSZ-t a magyar szövetséget sújtó súlyos büntetésről, amely ellen fellebbez a szervezet.

 

Mélyen felháborította a magyar futballtársadalmat, hogy a remek hangulatú, csaknem telt házas Eb-találkozók után az UEFA három tétmérkőzésre (a harmadikat két évre felfüggesztve) zárt kapussá tette a Puskás Arénát, és százezer eurós pénzbírsággal sújtotta az MLSZ-t egyes szurkolók diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. Az európai szövetség a büntetést a FARE Network nemzetközi civil szervezet jelentése alapján rótta ki.

A FARE (Football Against Racism in Europe) civil szervezet, 1999-ben Bécsben alapították, 2001 óta az UEFA partnere, egyben lándzsája a rasszizmus ellen harcban. A szervezet neve akkor lett ismert Magyarországon, amikor a 2012-es budapesti Magyarország–Izrael felkészülési meccs után több más szervezet mellett bejelentést tett az UEFA-nak antiszemita szurkolói magatartás miatt, ezért zárt kapuk mögött kellett megrendezni a Románia elleni vb-selejtezőt. A civil szervezet egyetlen kelet-európai elnökségi tagja a magyar Jósa Bálint, aki lapunk megkeresésére megerősítette, az izraeli eset óta a magyar szurkolótábor a FARE figyelmének középpontjában áll.

„A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor – mondta lapunknak Jósa Bálint. – Az UEFA ezután biztosít jegyeket a mérkőzésre. Nem szeretném elárulni, egy meccsre hányan érkeznek és hol kapnak helyet, mert ez a testi épségüket is veszélyeztetné, de a munkájuk elvégzéséhez közel kell lenni a »tűzhöz«, hogy bizonyító erejű fényképeket és videofelvételeket készíthessenek. A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések, és hát sok kifejezés ma már nemzetközi, és ha kétség vetődik fel, gyakran konzultálnak velem vagy másokkal.”

Elmondta, ő is magyar válogatott szurkolója, nem az a célja, hogy megbüntessék a magyar futballt, hanem hogy eltűnjenek a lelátókról a másokat méltóságukban sértő gesztusok.

„Sokan támadnak engem és a szervezetünket, de vannak társadalmi normák, amelyekhez igazodni kell, illetve az UEFA szabályai, amelyeket be kell tartani. Nekünk ebben a régióban megvannak a negatív történelmi tapasztalataink a kollektív büntetés elvéről, de olyan ez, mint amikor valaki belepisil a medencébe – mindenki pórul jár egyvalaki miatt. Ez nem fair rendszer, de az UEFA úgy tapasztalja, a szurkolók csak az ilyen büntetésből értenek, és nem képes maga kinyomozni, ki volt a tettes, ezt a szövetségekre bízza. Ha nem lesz változás, stadionbezárások lesznek, aztán jönnek a pontlevonások vagy a kizárás. Az én célom, hogy segítsek. A megelőzés sokkal jobb, mint a hárítás, és ezt már többször felajánlottam az MLSZ-nek, voltak is egyeztetések, de nem jutottunk el soha konkrét megállapodás közelébe sem. A Ferencváros például elfogadja a segítségemet, és lám, nem is büntették meg a klubot a Bajnokok Ligájában. Ez egy hosszú folyamat volt, de megérte a klubnak is, és semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem érte. Bízom benne, hogy az MLSZ elhatározza, komolyan tennie kell valamit ez ügyben.”

Megkérdeztük az MLSZ-t, kíván-e reagálni Jósa Bálint szavaira, a válasz a következő volt: „Az MLSZ nem a sajtón keresztül kívánja egyeztetni álláspontját a FARE tevékenységéről és az együttműködés lehetőségéről. A szövetség az egyeztetés érdekében – ahogy már több alkalommal – ezúttal is kezdeményezte a FARE felső vezetőinél az ismételt kapcsolatfelvételt, amelyre hamarosan sor is kerül. A közelmúltban Jósa Bálint által adott nyilatkozatokról is ezen egyeztetésen ismertetjük majd álláspontunkat. Mivel Jósa úr rövid időn belül harmadszor lépett egyéni indíttatásból a nyilvánosság elé, a Nemzeti Sport megkeresésére annyit szükségesnek látszik jelezni, hogy az általa az MLSZ-ről mondottakat határozottan visszautasítjuk, azok lényegesen eltérnek a valóságtól. Jósa úr egyéb állításait – a FARE felső vezetőitől kapott levél alapján is – egyelőre egyéni véleménynek tekintjük, tudomásul vesszük, de elfogadni nem tudjuk.”

Csányi Sándor MLSZ-elnök a Mandinernek adott interjújában azt mondta, még részletes indoklást vár a döntés kapcsán, de a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen. Emellett pedig a kamerafelvételek alapján mindent megteszek azért, hogy akiket felelősség terhel, polgári jogi eljárásban feleljenek a tettükért.

„Rendkívül igazságtalan, hogy néhány ember tette, viselkedése miatt több tízezer, a futballért rajongó szurkoló kényszerül a stadionon kívülre. Remélem, végül minden szurkoló megérti, hogy akár egyetlen sportszerűtlen néző tette is szigorú következményekkel jár diszkrimináció vagy rasszizmus esetén” – mondta Csányi Sándor.

A felvetésre, hogy a korábban mindenfajta politikai megnyilvánulástól elzárkózó UEFA bizonyos esetekben félrenéz, másokat viszont nagyító alatt vizsgál, azt felelte, hogy „az UEFA azzal, hogy nem engedélyezte Münchenben a stadion szivárványszínű kivilágítását, egyértelműen a politikamentesség mellett foglalt állást. Jelzést adott arra, hogy napi kérdésekre és aktuálpolitikai célokra nem hagyja felhasználni a sportágat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik