Ferrari: Nem működne az Alonso, Vettel páros

Vágólapra másolva!
2013.01.16. 19:30
null
Fernando Alonso és Felipe Massa nem a jövő évi Dakarra készül, csak a Ferrari sítáborában pózol (Fotó: Reuters)
A Ferrari február 1-jén a maranellói főhadiszállásán mutatja be 2013-as Formula–1-es versenygépét, amelynek nevét nem árulták el a csapat szokásos januári sítáborában. Azt viszont elmondták, hogy a jövőben Pedro de la Rosa a csapat munkáját segíti háttéremberként. A csapat vezetője azt is elárulta, ellenzi, hogy Fernando Alonso és Sebastian Vettel egy csapatban versenyezzen.

 

Kizártnak nevezte a Fernando Alonso, Sebastian Vettel pilótapáros összeállítását Stefano Domenicali, a Ferrari Formula–1-es csapatfőnöke, aki a Scuderia olaszországi sítáborában beszélt csapatáról.

„Korábban többször elmondtuk, és Luca di Montezemolo elnök is kitért már rá, hogy csak akkor működik tökéletesen egy álomcsapat, ha minden a legnagyobb rendben megy. Nekünk most nem ez a célunk, hanem az, hogy versenyképessé tegyük az autót. Más sportágban is láthattuk már, hogy ha két első számú pilóta kerül egy csapatba, az nagy kárt okozhat” – mondta Domenicali, de halkan hozzátette: „Sohase mondd, hogy soha…”

Domenicali arról is beszélt, hogy Alonso teljesítményét javíthatja jelenlegi csapattársa, Felipe Massa jó formája. A brazil 2012-ben a gyenge idénykezdet után az év végére feljavult, s az Amerikai Nagydíj időmérőjén Alonso előtt is végzett. Más kérdés, hogy ezt követően a csapat úgy döntött, felszakítja Massa váltóján a plombát, hogy az ezért megítélt öt rajthelyes büntetéssel (és azzal, hogy Alonso így előrébb és a pálya tisztább oldalára került) javítsa a spanyol esélyeit a futamon.

„A Ferrari erőssége, hogy Fernando és Felipe is jól kezeli az ilyen helyzeteket, míg más csapatoknál ez problémát okoz. Emellett Felipe jó formája csak pluszmotiváció Fernando számára. Senki sem ülhet a babérjain – fogalmazott Domenicali. – Felipe túljutott F1-es karrierje mélypontján, a nyári szünet alatt megváltozott, és utána úgy vezetett, ahogy szerettük volna.”

Ami a jövőt illet, Massa szerződése 2013 végén lejár, és ha a brazil mégsem tudja átmenteni év végi formáját 2013-ra, a csapatnak új ember után kell néznie. Az egyik jelölt a Ferrari pilótanevelő programjának francia tagja, Jules Bianchi, aki az előző évet a Force India tartalék pilótájaként töltötte, de még nem derült ki, mivel foglalkozik 2013-ban.

„Nagy erővel dolgozunk azon, hogy megoldást találjunk Jules-nek. Tavaly a Force India tartalék pilótai állása jó lépcső volt számára, de tovább kell lépnie. Ennél többet most nem mondhatok” – szögezte le Domenicali. A 2013-as rajtlistán már csak a Force Indiánál és a Caterhamnél van szabad versenyzői állás.

A HRT csődje után munkanélkülivé váló Pedro de la Rosa fordított utat járt be: a Ferrari tesztpilótája lett – a 41 éves spanyol a szimulátorban fog fejlesztési feladatokat elvégezni.

Érdekesség, hogy De la Rosa 2007-ben már a McLarennél is dolgozott együtt Alonsóval, és éppen kettejük e-mailváltása volt az egyik fő bizonyíték a wokingiak „kémbotrányában”, amely során a Ferraritól származó információkat használta fel a McLaren. Most bizonyos szempontból fordított a helyzet, hiszen De la Rosa a Ferrari szimulátorának fejlesztésében a McLarennél szerzett tapasztalatait is felhasználhatja.

„Tudjuk, milyen problémáink vannak a szimulátorral, ennek megoldásában fontos szerepet játszhat Pedro. Örülünk, hogy jó a viszonya Fernandóval, de nem emiatt érkezett, hanem kizárólag technikai megfontolásból” – mondta Domenicali.

2013-AS F1-ES CSAPATBEMUTATÓK DÁTUMAI
McLarenJanuár 31., Anglia, a pontos helyszín még nem ismert
FerrariFebruár 1., Maranello
Force India
Február 1., Silverstone
SauberFebruár 2., Hinwil
Red Bull
Február 3., Milton Keynes
Toro Rosso
Február 4., Jerez
WilliamsFebruár 5., Jerez
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik