H. Á.
2022.04.28 10:21 Frissítve: 2022.04.28 11:28

F1: mindkét versenyigazgató covidos lett, de nincs veszélyben a Miami GP

A Sky Sports információi szerint az idén februárban a távozó Michael Masi helyére érkezett mindkét F1-es versenyigazgató legutóbbi koronavírustesztje pozitív lett, ám ez egyelőre nem veszélyezteti a jövő hét végén esedékes első Miami Nagydíj megrendezését, annak ellenére sem, hogy Eduardo Freitasnak és Niels Wittichnek nincs hivatalosan kijelölt helyettese.

 

Wittich vitte az idény első négy futamát (Fotó: Getty Images)

A brit tv-csatorna úgy tudja, Freitas és az első négy futamon versenyigazgatóként dolgozó Wittich tesztje is ezen a héten lett pozitív, és éppen ezért jelenleg jó esély van rá, hogy legalább az egyikük időben negatív eredményt hozó tesztet produkáljon és el tudjon utazni Miamiba a jövő hét péntekig.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Sky Sports érdeklődésére annyit reagált, hogy „megalapozatlan” információkat nem kommentál, valamint, hogy „csak akkor közöl orvosi információkat a személyzetéről, ha azok a rendezvény lebonyolítása szempontjából fontosak”.

Mint ismert, Freitast és Wittichet februárban nevezték ki, a távozó – és versenyigazgatói minőségében az előző idény utolsó futamán hozott döntései után megbukó – Michael Masi helyére. Utóbbi jelenleg Ausztráliában tartózkodik és szóba sem került, hogy esetleg visszahívják, ha utódai mégsem tudnának elutazni Miamiba – legalábbis a Sky szerint.

A legvalószínűbb, hogy a Freitas és Wittich kinevezésekor tanácsadónak melléjük felkért veterán Herbie Blash ugrik be a jövő hét végi versenyen ellátni a versenyigazgatói feladatokat. A 70 éves szakember húsz éven keresztül dolgozott az F1 emblematikus versenyigazgatója, a három éve az Ausztrál Nagydíj előestéjén váratlanul elhunyt Charlie Whiting helyetteseként.

A másik legesélyesebb jelölt a feladat ellátására a tévécsatorna szerint Colin Haywood, aki az elmúlt 18 évben az FIA versenyirányítási rendszerének működtetésért felelt  és aki amúgy is helyettese lett volna Miamiban a Freitas, Wittich párosból kijelölt direktornak. Szintén versenyben van a beugró szerepéért DTM versenyigazgatója, Scott Elkins – véli a Sky.

A jelenleg az Egyesült Államokban érvényes koronvírus-protokoll szerint az országba történő beutazáshoz, az utazás időpontja előtt 24 órával elvégzett negatív tesztre van szükség, azaz a két megfertőződött szakember közül legalább az egyiknek szűk egy hete van a gyógyulásra, hogy ne legyen szükség beugrót bevetni.

2023.01.09 14:52:32

F1 nemzetisport.hu

Pályafutása során 10 egyéni és ugyanennyi konstruktőri vb-címben játszott központi szerepet.

2022.11.20 11:59:53

F1 nemzetisport.hu

A monacóinak remek futama volt Abu-Dzabiban, és sikerült megszereznie az egyéni második helyet.

2022.11.19 13:00:10

F1 nemzetisport.hu

A holland 228 ezreddel előzte meg Pérezt; míg a Mercedes az ötödik és a hatodik helyet foglalta el.

2022.11.19 11:00:11

F1 nemzetisport.hu

A mexikóit a csapattárs és a két Mercedes követte, míg a Ferrari top 5-ön kívül a harmadik edzésen.

2022.11.18 13:29:06

F1 nemzetisport.hu

A holland 341 ezreddel előzte meg Russellt, míg a harmadik helyen Leclerc zárt.