F1: akár ki is zárhatják a Renault-t, ha bűnössége beigazolódik

Vágólapra másolva!
2019.10.17. 11:09
null
Lehet, hogy Ricciardo (balra) autója megint szabálytalan volt? (Fotó: AFP)
A Japán Nagydíj végeredményét megóvta a Racing Point, mert gyanúja szerint a Renault szabálytalan fékerő-elosztási rendszert használt. Ha bebizonyosodik, hogy a franciák autója szabálytalan, nemcsak erről a futamról, de akár az egész világbajnoki idényből is kizárhatja őket az FIA.

Az elmúlt hétvégén rendezett Formula–1-es Japán Nagydíj végeredményét egyelőre nem tekinthetjük hivatalosnak, hiszen a Racing Point a kettős pontszerzést jegyző Renault ellen kért vizsgálatot. A vád szerint a francia csapat fékerő-elosztási rendszere nem szabályos, mivel azt egy előre programozott rendszer automatikusan, a megtett távolság alapján állítgatja.

Az FIA befogadta az óvást, és a Renault érintett elemeit – Nico Hülkenberg és Daniel Ricciardo versenyautóinak kormányát és a két autó vezérlőelektronikáját – lefoglalta, döntést azonban csak egy későbbi időpontban hoz, és külső segítséget is igénybe vesz, mivel túl összetett a kérdés. Ha bebizonyosodik, hogy szabálytalan volt a rendszer, kizárhatják a két versenyzőt a japán versenyből, ha azonban az derül ki, hogy más futamokon is használták, akkor nagyobb bajba kerülhet a csapat.

A Skysports megszólaltatta az ügyben a korábbi hatszoros futamgyőztest, Ralf Schumachert, aki elmondta, hogy ha a Renault valóban automata fékerőelosztó rendszert használt, az hatalmas előnyt jelenthet.

„Íratlan szabály, hogy ilyen súlyos vádakat nem durrogtatnak a csapatok csak úgy bele a vakvilágba, hanem csak akkor jönnek elő velük, ha teljesen biztosak az igazukban. Úgyhogy ha most a Racing Pointnak igaza lesz, az nem sok jót ígér a Renault-nak. Biztos vagyok benne egyébként, hogy egy ilyen rendszer hatalmas előnyt jelenthet. Egy elektronikusan vezérelt automata rendszer sokkal gyorsabban és pontosabban tudja állítani a fékerőelosztást, mint a versenyző. Alapesetben ugye a pilóta állítja manuálisan a fékerő egyensúlyát, de ha ez automatikusan megtörténik, akkor később is lehet fékezni, ráadásul nagyobb sebességet is lehet elérni a kanyarokban” – magyarázta Ralf Schumacher.

Ráadásul a Renault nem először bukna meg szabálytalan autójával ebben az idényben: Szingapúrban Ricciardo autóján az energia-visszanyerő rendszer volt szabálytalan.

Olasz lapok szerint ha bebizonyosodik a Renault bűnössége, könnyen akár az egész bajnokságból is kizárhatják a csapatot. Az f1sport.it szerint az szinte bizonyos, hogy azokról a versenyekről, amelyekről bebizonyosodik, hogy a Renault azokon a szabálytalan rendszert használta, kizárják az istálló autót. A kérdés pusztán az, hogy ha hosszabb ideje használták a rendszert, mint ahogy azt most sejteni lehet, akkor meghúz-e esetleg az FIA valamilyen drasztikusabb lépést.

A Renault egyébként bőven „büntetett előéletűnek” számít az F1-ben, elég csak a 2008-as Szingapúri Nagydíjon végrehajtott „Crash Gate”-re gondolni, de Michael Schumacher első két világbajnoki időszakából, 1994–95-ből is fel lehet idézni szabálytalan renault-s megoldásokat.

Az FIA legutóbb 2007-ben döntött úgy, hogy kizár a világbajnoki pontversenyből egy csapatot, akkor a „Spygate” néven elhíresült szivárogtatás miatt a McLarent diszkvalifikálták és 100 millió dollár pénzbüntetéssel sújtották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik