F1: a Hungaroring szeptemberben is sorsfordító helyszín lehet

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2022.09.16. 08:39
null
Monzai tündöklése után Nyck de Vries hamarosan Mogyoródon tehet mély benyomást az Alpine vezetőire (Fotó: Reuters)
A júliusi Magyar Nagydíj után e hónap végén is a Hungaroring kerül az érdeklődés középpontjába az F1-ben, az Alpine ugyanis privát teszten vizsgálj meg a 2023-as kiszemeltek teljesítményét.

Miután a szerződésekkel kapcsolatos hosszas huzavonát követően az Alpine mind Fernando Alonso, mind Oscar Piastri jövő évi szolgálatairól kénytelen lemondani, a csapat rendkívül fontos döntés előtt áll a pilótaválasztással kapcsolatban. Jelentkezőből természetesen nincs hiány, és az istállót irányító Otmar Szafnauer nemrég elárulta, 14 név szerepel a listájukon, közülük néhányan privát teszten is részt vehetnek.

Nemzetközi sajtóértesülések szerint ezt a Hungaroringen bonyolítják le szeptember végén a csapat tavalyi autójával, amellyel az eredeti tervek szerint Piastri tett volna meg összesen ötezer kilométert 2022-ben. Az ausztrál tehetség azonban átfogó tesztprogramja kellős közepén aláírt a McLarenhez, így a továbbiakban mások veszik át a volánt, és közülük kerülhet ki a befutó, aki a 2023-ban megkapja a pilótafülkét.

Potenciális versenyzői elvesztése után az Alpine első számú jelöltje az AlphaTaurinál szereplő Pierre Gasly lett, aki tökéletesen illeszkedne a csapat „büszke francia” koncepciójába, őt azonban jelenlegi istállója kizárólag akkor hajlandó elengedni, ha beültetheti helyére az IndyCarban szereplő Colton Hertát. Az amerikai tehetség alkalmazása azonban egyelőre akadályokba ütközik, mert nincs meg a szuperlicenchez szükséges 40 pontja, és nem is látszik, ilyen rövid idő alatt miként tudná megkaparintani a hiányzó nyolcat.

Ennek ellenére az érintett felek még bíznak az FIA különengedélyében, ezért Herta is azok közé tartozik, akik volán mögé ülhetnek a Hungaroringen, annak érdekében, hogy ha jövőre megkapja a lehetőséget az AlphaTauriban, legyenek friss F1-es élményei. Az Alpine azonban felkészült arra is, hogy a Gasly–Herta- ügylet kútba esik, így a többi jelöltjéről is szeretne közvetlen benyomásokat szerezni.
Sajtóhírek szerint hazánkban köröz majd a holland Nyck de Vries, aki a hétvégén Monzában a Williams beugrójaként nyújtott parádés teljesítményt, egyértelműen igazolva, hogy helye lenne a mezőnyben. Ha Mogyoródon is képes lesz bizonyítani az Alpine 2021-es autójával, tovább javíthat esélyein, mindazonáltal meggyőzőbben kell majd szerepelnie a másik két jelenlévőnél, Jack Doohannél és Antonio Giovinazzinál.

Noha az olasz versenyző az Alfa Romeo színeiben 2019 és 2021 között három feledhető idényt teljesített, stabilitása és tapasztalata egyaránt mellette szól, ráadásul az olasz média szerint kifejezetten jó viszonyt ápol a Renault-csoport vezérigazgatójával, Luca de Meóval, akivel Monzában is kedélyesen csevegett. Noha az Esteban Ocon, Antonio Giovinazzi felállás finoman szólva sem hangzik felvillanyozóan, átmeneti megoldásnak megfelelő lehet.

Az Alpine juniorprogramjában pallérozódó ausztrál Doohan pedig idei három győzelmével várakozáson felül szerepel a Formula–2-ben, így csapata neki is lehetőséget ad, hogy belekóstoljon az F1-es száguldásba, vele ugyanakkor inkább 2024-ben számolnának először a vb-sorozatban. Mindenesetre minden megtett tesztkilométer hasznára válik, és még az is lehet, hogy annyira mély benyomást tesz a csapatra, amivel végül kiérdemli a jövő évi szerződést.

Kifejezetten izgalmas, hogy a nagy „pilótacastingnak” a Hungaroring lesz a(z egyik) helyszíne, ahol ugyanakkor a teszt privát jellege miatt zárt kapuk mögött köröznek majd az érintettek. Közülük valaki kiérdemelheti, hogy jövőre már a nagydíjhétvége apropóján érkezzen Mogyoródra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik