Magyar Nagydíj: 10/10 – ezért volt felejthetetlen a 30.

Vágólapra másolva!
2015.07.27. 14:16
null
10/10 - Hibátlan volt a 30. Magyar Nagydíj (Fotó: Twitter)
Minden idők legjobb Magyar Nagydíja volt a jubileumi 30. futam a Hungaroringen? Könnyen előfordulhat, de ezen lehet vitatkozni. Az viszont biztos, hogy a legizgalmasabb és érzelmileg a legerősebb hétvégét zárta az F1 a nyári szünet előtt. A rajt pillanatától a vasárnapi naplementéig rengeteg fordulat, dráma, emlékezetes és megható pillanat körvonalazta Sebastian Vettel, a Ferrari pilótája idei második futamgyőzelmét, amely nem csak Jules Bianchi emléke miatt írta be magát a klasszikusok közé. 


Szívszorító gyászpercekkel, igazán hátborzongató emlékezéssel kezdődött a 30. Magyar Nagydíj. A pilóták, a szerelők, a csapatvezetők, a szervezők, a pályabírók, a szurkolók és tévénézők egytől egyig a tragikus körülmények között elhunyt, a múlt héten eltemetett Jules Bianchira emlékeztek, miközben Miklósa Erika operaénekes elénekelte a magyar himnuszt.

Felipe Massa volt az, aki elment a tömegbe Bianchi családjáért, és odaállította őket a körhöz.

Gyászpercek a futam előtt (Fotó: Hegedüs Gábor)
Gyászpercek a futam előtt (Fotó: Hegedüs Gábor)

Rengeteg szurkoló vette célba július utolsó hétvégéjén a Hungaroringet. A vasárnapi futamon 73 ezer néző látogatott ki a versenyre, a teljes hétvégét tekintve pedig 186 ezren voltak. Garantáltan nem csalódtak.

(Fotó: Földi Imre)
(Fotó: Földi Imre)
Gulyás, sör és vodka, ez volt a Räikkönen-menü a Hungaroringen. De mit keres ott a saláta?!
(Fotó: Twitter)
Gulyás, sör és vodka, ez volt a Räikkönen-menü a Hungaroringen. De mit keres ott a saláta?! (Fotó: Twitter)

Bár a mezőny csak másodszorra tudott elrajtolni, már ekkor érezni lehetett, hogy remek futamnak nézünk elébe. A Ferrarik az élre törtek, Hamilton visszaesett a 10. helyre. Így nézett ki a rajt a fedélzeti kamerákból.

Így látták a Ferrari szerelői


De a rajt után is bőven volt mit nézni!

A hétvége legdurvább pillanata: Hülkenberg lerepülő első szárnya

Ugyanez Kvjat autójából nézve

A történelmi pillanat: a safety car a bokszutcán vezette át a mezőnyt

Így előzte meg Ricciardo Hamiltont…

…és így utasította maga mögé Rosberget, aki közben defektet kapott

Maldonado és Sergio Pérez ütközése, utóbbi repült egyet

A FUTAM ALAKULÁSÁRÓL, TÖRTÉNÉSEIRŐL RÉSZLETESEN ITT OLVASHAT!

A három dobogós, Sebastian Vettel, Danyiil Kvjat és Daniel Ricciardo is megemlékezett a pódiumon Jules Bianchiról. A gyors interjúk alatt mindhárman az elhunyt franciának ajánlották eredményüket, de egy-egy pillanatra az égre is felpillantottak.

Sebastian Vettel (Fotó: Instagram/Twitter)
Sebastian Vettel (Fotó: Instagram/Twitter)
Danyiil Kvjat (Fotó: Instagram/Twitter)
Danyiil Kvjat (Fotó: Instagram/Twitter)
Daniel Ricciardo (Fotó: Instagram/Twitter)
Daniel Ricciardo (Fotó: Instagram/Twitter)

Vettel már a célba érés pillanatában is Bianchinak üzent. „Köszönöm, Jules, ez a te győzelmed. Mindannyian tudjuk, hogy előbb vagy utóbb te is ennek a csapatnak a tagja lettél volna.”

A hétvége legbüszkébb embere: Helmut Marko. A 30. Magyar Nagydíj első négy helyezettje (Vettel, Kvjat, Ricciardo és Verstappen) egyaránt a Red Bull pilótaprogramjának neveltje, útjukat Helmut Marko kövezte ki.

A hétvége déja vu pillanata: egy-egy kép a 2014-es és a 2015-ös Magyar Nagydíj utolsó köréről és az első három helyezett autóról.

Hoppá!
Hoppá!

A hétvége hőse: Fernando Alonso. A spanyol pilóta a szombati időmérőn még egyedül tolta a pályán lefulladt autóját, vasárnap pedig az ötödik helyre vezette a McLaren-Hondát, ezzel sorozatban másodszor végzett pontszerző helyen.

Alonso: from zero to hero (Fotó: Twitter)
Alonso: from zero to hero (Fotó: Twitter)

A hétvége dicsősége: a Hungaroringen első sikerét begyűjtő Sebastian Vettel utolérte Ayrton Sennát az összesített futamgyőzelmek rangsorában.


A hétvége visszatérője: Vettel görbe ujja újra a magasban.

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)

A hétvége elsői. Kvjat karrierjének első dobogós helyezését érte el, a Red Bull első dobogós hétvégéjét zárta 2015-ben, valamint ez volt az istálló első dobogós duplázása 2014 szeptembere óta. És ne feledkezzünk meg Max Verstappenről, aki 17 évesen vezette majdnem dobogóra a Toro Rossót – a kiscsapat Vettel búcsúversenye (2008, Brazil Nagydíj) óta nem zárt ennyire elöl.

A hétvége legforróbb képe: vasárnapra jócskán lehűlt a levegő, de pénteken és szombaton szó szerint gatyarohasztó volt a meleg. Alább Hamilton átázott overallja az időmérő után.


Magyar Nagydíj, mindenünk a szórakoztatás (Fotó: Twitter)
Magyar Nagydíj, mindenünk a szórakoztatás (Fotó: Twitter)

A hétvége kárpótlása. A Ferrarinak Michael Schumacher 2004-es diadala óta először Magyar Nagydíjat nyerő Sebastian Vettel panaszkodott, hogy nem herendi porcelánból készült serleget kapott, ezért a szervezők meglepték egy új, a német szívének kedvesebb trófeával is.

Vettel boldog volt a porcelántól (Fotó: Hegedüs Gábor)
Vettel boldog volt a porcelántól (Fotó: Hegedüs Gábor)

A hétvége rádióüzenete: Kimi Räikkönen. A finn pilóta a hétvége vesztese volt. Jó versenyt futott, de önhibáján kívül fel kellett adnia a versenyt. Itt az a pillanat követhető nyomon, amikor közli csapatával, hogy valami nincs rendben az autóval (tönkrement a mozgásienergia-átalakítója).

A hétvége kihívása: közös szelfit készíteni Kimivel. Főhősünknek sem igazán jött össze.

Majd máskor, haver! (Fotó: Twitter)
Majd máskor, haver! (Fotó: Twitter)

Bernie Ecclestone is élvezte a 30. Magyar Nagydíjat. A Formula-1 vezérét a futam előtt Nelson Piquet Rolls-Royce-szal vitte el egy körre, de közelebbről megismerhette Kis Daniellát (Magyarország szépségkirálynőjét). Ha ez nem lenne elég, a futam után bement a Mercedeshez, és megköszönte nekik, hogy nem nyertek a hétvégén.

Bernie Ecclestone és Kis Daniella, Miss World Hungary (Fotó: Facebook)
Bernie Ecclestone és Kis Daniella, Miss World Hungary (Fotó: Facebook)

Bernie Ecclestone és Sarka Kata (Fotó: Facebook)
Bernie Ecclestone és Sarka Kata (Fotó: Facebook)
Bernie Ecclestone és Nelson Piquet a Rolls-Royce-ban (Fotó: Facebook)
Bernie Ecclestone és Nelson Piquet a Rolls-Royce-ban (Fotó: Facebook)

Büntetőpontok Nagydíja. A sportfelügyelők számára is mozgalmas volt a vasárnap, a 69 körös versenyen 11 büntetőpontot osztottak ki öt pilótának. Max Verstappen három, Pastor Maldonado, Romain Grosjean, Lewis Hamilton és Danyiil Kvjat két-két ponttal „gazdagodott”. Volt mit kifüggeszteni a falra.

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)

A búcsú: a 30. Magyar Nagydíj pazar naplementével köszönt el a hétvégétől. Most egy hónapos szünet jön, augusztus 23-án a Belga Nagydíjjal folytatódnak a Formula–1 küzdelmei.



Viszlát, Jules Bianchi! Nyugodj békében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik