Előzésre fel! – Zsoldos Barna jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.03.16. 23:14

Ki gondolta volna, hogy épp az átmenetinek számító 2021-es Formula–1-es idény hozza el minden idők egyik legizgalmasabb világbajnoki csatáját? De ha már így alakult, idén sem érnénk be kevesebbel, és elviekben van is esély az újabb fordulatos évadra (benne a 37. Magyar Nagydíjjal). A hétvégi Bahreini GP-vel ugyanis új időszámítás veszi kezdetét a sorozatban, amely minden szempontból radikális változásokon ment keresztül a mögöttünk hagyott időszakban.

A Liberty Media hatalomátvétele után az új vezetők öt évvel ezelőtt vázolták fel hosszú távú víziójukat, amelynek középpontjában az erőviszonyok kiegyenlítése és a versenyek szorosabbá tétele állt. Előbbi érdekében már tavaly bevezették a költségvetési plafont, valamint a topcsapatokat sújtó szimulációs és szélcsatornás korlátozásokat, ebben az évben pedig felállnak a rajtrács­ra a kerék kerék elleni küzdelmet elősegítő új generációs autók.

Csaknem négy évtizede nem változott annyira radikálisan a technikai szabályzat, mint most, és mivel a megfeszített munka felett olyan zsenik bábáskodtak, mint Ross Brawn, Pat Symonds vagy Nikolasz Tombazisz, okkal bízhatunk a hatékony végeredményben. Jó hír, hogy a versenyzők a tesztek alapján máris egyértelmű javulásról számoltak be, szóval, ha az élmezőnyben valóban két vagy három csapat pilótái harcolhatnak majd a futamgyőzelmekért, az minden eddiginél izgalmasabb nagydíjakkal kecsegtet.

Egyelőre persze nem ismerhetjük a pontos erőviszonyokat, mindenesetre a mezőny színvonala annyira magas, hogy a versenyzőkön biztosan nem múlik semmi. Egyfelől ott vannak a már bizonyító bajnokok, Lewis Hamilton, Max Verstappen vagy Fernando Alonso, másfelől meg az ambiciózus tehetségek, George Russell, Charles Leclerc, Carlos Sainz vagy Lando Norris. Biztosak lehetünk benne, hogy ők és riválisaik minden helyzetben a maximumon pörögnek majd, így a technikai szabályzatba fektetett munka mennyisége, valamint a pozitív teszttapasztalatok alapján tényleg izgalmas csatákban reménykedhetünk.

Előzésre fel!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik