Hosszabbítás után történelmi továbbjutást harcolt ki a DAC

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely), HARMATH ÁKOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 20:33
null
Divkovic (labdával) két gólig jutott (Fotó: Lelkes Ernő)
Őrületes, 120 percig tartó és nyolc gólt hozó mérkőzésen diadalmaskodott a DAC a cseh Jablonecet vendégül látva az Európa-liga 2. selejtezőjében. A Kalmár Zsoltot és Schäfer Andrást soraiban tudó dunaszerdahelyiek a rendes játékidőben kétszer is egyenlítve, a hosszabbítás mindkét félidejében egyszer-egyszer betalálva 5–3-ra nyertek.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
DAC
(Dunaszerdahely) (szlovákiai)–Jablonec (cseh) 5–3 (Divkovic 5., 65., Nicolaescu 85., 95., E. Davis 114., ill. Zeleny 25., Schranz 57., 71. – a másodikat 11-esből) – hosszabbítás után

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK!

Ugyan a csütörtöki találkozó zárt kapus volt, a sárga-kék szurkolók két órával a találkozó előtt már gyülekeztek a Mol Arénához vezető utca elején. Amikor begördült a DAC csapatbusza, óriási éljenzés és sárga-kék görögtüzek kezdtek el égni. A szurkolók a stadion melletti parkolóhoz vonultak, ahol ezren a felállított óriáskivetítőn követték a meccset, s hangos szurkolásuk behallatszott az Arénába, ahol ugyan üresek voltak a lelátók, de mégis valamelyest futballhangulat volt.

És micsoda kezdést láthattak a hangulatteremtésért cserébe! A hatodik percben Marko Divkovic remek helyzetfelismerés után a Jablonec kapujába emelt. Kisvártatva Kalmár Zsolt remek labdája után duplázhatott volna a gólszerző, nem sokon múlt. A folytatásban a vendégek voltak aktívabbak, s miután Kalmár Zsolt szabadrúgását követően Jan Hanus a lécre tolta a labdát, lesgyanús helyzetből egyenlített a cseh csapat (1–1). Nagy taktikai csapat zajlott a pályán: mindkét brigád igyekezett aktív lenni, de egyik sem kockáztatott a folytatásban.

Szűk egy óra után Povazanec hosszú labdája után Jedlicka rosszul mozdult ki a kapuból, és a korábban a Fortuna Ligában futballozó Schranz, napra pontosan hét éve legutóbbi Dunaszerdahelyen szerzett gólja után, ismét betalált a DAC-kapuba. Ugyan nyolc perc múlva Divkovic remek támadás után kiegyenlített, de nemsokára ismét Schranz volt eredményes, ezúttal egy kezezés miatt befújt büntetőből.

Az utolsó negyedóra elején Storck pályára küldte a szerdán igazolt moldovai csatárt, Ion Nicolaescut, ami nyerő húzásnak bizonyult. A rendes játékidő utolsó tíz percében egyre fokozódott a feszültség: előbb Divkovic gólját érvénytelenítette az olasz játékvezető les miatt, majd a horvát egy perc múlva kapufát lőtt ziccerből. A 85 percben aztán Kalmár kapusról lecsorgó lövése Nicolaescu elé került, ő meg nem hibázott, egyenlített, 3–3. Ráadásul a hajrában még Ramíreznek is volt egy újabb kapufája...

A hosszabbításban aztán a DAC folytatta az aktív játékot, aminek meg is lett az eredménye. A 96. percben Kalmár Zsolt a tőle induló támadás befejezésében is nagy szerepet vállalt: a Ramíreztől visszakapott labdát két jó csel után „elhagyta” Nicolaescu előtt, ő meg ballal 16 méterről nagy gólt rajzolt a jobb felső sarokba.

A ráadás második 15 percének a vége felé aztán jött a cseheknek a kegyelemdöfés, a sárga-kékeknek pedig a hab a tortán: a ballábas Davis jobbal a tizenhatos bal sarkától irgalmatlan nagy gólt csavart hosszú felső sarokba. Ezzel továbbjutott a DAC, amelynek ez volt történelme 20. európai kupamérkőzése és az első alkalom, hogy egy idényen belül két ellenfélen is túljut! 5–3

A mérkőzés krónikájához annyi feltétlenül hozzátartozik még, hogy Schäfer András végig a pályán volt, Kalmár Zsoltot pedig az utolsó húsz másodpercre cserélte le Bernd Storck. A DAC ellenfele a harmadik körben az osztrák LASK Linz lesz.

A mérkőzés után így ünnepeltek a dunaszerdahelyi játékosok.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik