Vívó-vk: nem rendezik meg a lengyelek a poznani női tőrversenyt

Vágólapra másolva!
2023.04.05. 14:30
null
A májusi női tőr világkupaverseny után a poznani is elmarad (Fotó: Getty Images)
A Lengyel Vívószövetség (PZS) nem rendezi meg a két hét múlva esedékes női tőr világkupaversenyt az orosz és a fehérorosz versenyzők szereplésének engedélyezése miatt.

A nemzetközi szövetség (FIOE) március 10-én oldotta fel a két ország versenyzőire vonatkozó kizárást, és semleges színekben engedélyezte a részvételüket a nemzetközi viadalokon azoknak, akik nem támogatják Oroszország ukrajnai háborúját. A PZS szerdán többek között azzal indokolta a verseny törlését, hogy utóbbi kitétel ellenőrzése meghatározatlan feltételezéseken fog alapulni.

„Megvan a veszélye annak, hogy orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező versenyzőket nagy számban engednének be egy rossz ellenőrzési folyamat alapján” – olvasható a közleményben.– Egyetértünk az ukrán szövetség azon törekvésével, hogy távolítsák el a nemzetközi vívóéletből azokat, akik támogatják az oroszok kegyetlen háborúját és Vlagyimir Putyin rezsimjét.”

Március közepén a német sportági szövetség lemondta a tauberbischofsheimi májusi női tőr világkupaversenyt. Mindkét viadal része a sportág hétfőn indult egyéves olimpiai kvalifikációs sorozatának, melyben a női tőrözőknek ez lett volna az első két versenyük.

A FIE oroszokat és fehéroroszokat érintő márciusi határozata óriási hullámokat vetett a sportágon belül. A német és a lengyel szövetség mellett több más ország is visszalépett – kisebb – nemzetközi versenyek rendezésétől. Másfél hete 318 európai, amerikai és japán versenyző közös nyilatkozatában „katasztrofális hibának” nevezte, hogy a FIE fontolóra vette az ukrajnai háború miatt kizárt sportolók újbóli integrálását a nemzetközi sportéletbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik