Vívó-vb: lecsúszott a bronzról a magyar női tőrválogatott

Vágólapra másolva!
2015.07.19. 15:23
null
Mohamed Aida (a háttérben) és a magyar csapat elbukta a bronzcsatát (Fotó: Reuters)
Negyedik lett a magyar női tőrválogatott a moszkvai vívó-világbajnokságon, miután hatalmas csatában, egy tussal kikapott  Franciaországtól a viadal záró napján.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Jeszenszky Szilvia összeállítású együttes a franciákkal mérkőzött azután, hogy az amerikaiakat a negyeddöntőben legyőzte, majd az olaszoktól az elődöntőben kikapott.

Az első párban Knapek ellen 5:3-ra nyert Ysaora Thibus, de aztán sorozatban három magyar sikerrel zárult asszó következett: előbb Mohamed bizonyult jobbnak Anita Blaze-nál, majd Varga Astrid Guyart-nál, végül Knapek is megverte Blaze-t. A következő párban ugyan Varga egy tussal, 6:5-re kikapott Thibus-től, de így is 25:21-re vezettek még a magyarok. A hatodik asszó viszont nagyon rosszul alakult, az egyébként jól vívó Mohamed ezúttal képtelen volt megszúrni Guyart-t, aki viszont hétszer találta el őt pontot érően.

A francia fordítás után Varga győzött, mégpedig négy tussal a csereként beállt Pauline Ranvier ellen, ezzel már ismét a magyaroknál volt az előny, amint a passzív Knapek és Guyart pástra lépése után is. Mohamed és Thibus 31:30-ról kezdte mérkőzést, majd előbb a magyar tőröző ellépett 35:32-re, azután a francia egyenlített 36:36-ra. A hosszabbításban Thibus vitte be a győztes találatot nyolc másodperccel az egy perc lejárta előtt.

A bronzmérkőzésen Varga vívott nagyon eredményesen, ő hattal több tust adott, mint amennyit kapott, míg Knapek plusz eggyel, Mohamed viszont – a ráadásban esett találatot nem számítva is – mínusz héttel zárt.

Ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, így a 11 hónapos kvalifikációs időszakban csak egyéniben lehet kvótát szerezni.

ELŐZMÉNYEK

A mieink a németek szombati legyőzésével jutottak be a legjobb nyolc közé, ahol vasárnap reggel a világranglistán harmadik amerikaiakkal csaptak össze. A magyarok – akik a rangsorban a 11. helyet foglalják el – nem foglalkoztak az erőviszonyokkal, bátran és jól vívtak, ennek eredményeként pedig elődöntősök lettek.

Az összecsapás nagy részében fej fej mellett haladt a két együttes, nyolc párharc után 32:31 állt a táblán a magyarok javára.

Ekkor Mohamed ment fel a pástra Lee Kieferrel szemben, és remek vívással simán nyert. Az első tust a világranglistán negyedik amerikai adta, de aztán az idén Eb-bronzérmes magyar tőröző sokkal pontosabb volt. Szép akciókkal tíztusos különbséget harcolt ki a végéig. Mohamed egyébként az előző két asszójában is jobb volt ellenfelénél, és összességében 15-tel több találatot adott, mint amennyit kapott. Knapek mínusz eggyel, Varga mínusz néggyel zárt.

A döntőbe kerülésért a címvédő és ranglistamásodik olaszok következtek, akik a papírformát igazolva simán győztek, mégpedig úgy, hogy minden asszót ők nyertek meg. A nemzetközi szövetség internetes közvetítéséből úgy tűnt, a magyarok az erőviszonyokat figyelembe véve némileg tartalékolnak a bronzmérkőzésre, amelyre az oroszokkal szemben alulmaradt franciák ellen kerül sor 14.15-től. Az olasz válogatott mind a négy tagja a világranglista első 16 helyezettje között van, s közülük Elisa Di Francisca az első, Arianna Errigo pedig a második.

VÍVÓ-VB (MOSZKVA)
NŐI TŐR, CSAPAT
A 3. HELYÉRT
Magyarország
–Franciaország 36:37

DÖNTŐ
Olaszország–Oroszország 45:36

NEGYEDDÖNTŐ
Oroszország–Lengyelország 45:38
Franciaország–Dél-Korea 45:41
Magyarország–Egyesült Államok 45:35
Olaszország–Japán 45:25
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Franciaország 45:41
Olaszország–Magyarország 45:18
SZOMBATON VÍVTÁK
A 16 KÖZÖTT

Magyarország–Németország 45:39

A VÉGEREDMÉNY
1. Olaszország (Elisa Di Francisca, Arianna Errigo, Martina Batini, Valentina Vezzali)
2. Oroszország (Larisza Korobejnyikova, Inna Gyeriglazova, Aida Sanyajeva, Julija Birjukova)
3. Franciaország (Isaora Thibus, Anita Blaze, Astrid Guyart, Pauline Ranvier)
4. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Jeszenszky Szilvia)

FÉRFI TŐR CSAPAT
NEGYEDDÖNTŐ

Franciaország–Japán 45:42
Olaszország–Egyesült Államok 45:37
Kína–Koreai Köztársaság 45:32
Oroszország–Nagy-Britannia 40:38
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–Franciaország 45:25
Oroszország–Kína 45:37
A 3. HELYÉRT
Kína–Franciaország 45:32
DÖNTŐ
Olaszország–Oroszország 45:38
A végeredmény: 1. Olaszország (Daniele Garozzo, Andrea Baldini, Andrea Cassara, Giorgio Avola), 2. Oroszország (Alekszej Cseremiszinov, Artur Ahmathuzin, Dmitrij Rigin, Renal Ganyejev), 3. Kína (Lej Seng, Csen Haj-vej, Li Csen, Ma Csien-fej), ... 20. Magyarország (Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Dósa Dániel, Németh Gábor)

A VB ÉREMTÁBLÁZATA

ARANY
EZÜST
BRONZ
Oroszország 4 4 1
Olaszország 4 1
Ukrajna 1 1 1
Kína 1 3
Magyarország 1 1
Japán 1
Egyesült Államok 2 3
Franciaország 2 1
Koreai Köztársaság 1 1
Románia 1 1
Svédország 1
Németország 2
Dánia 1
Svájc 1
Tunézia 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik