Vívás: aranyérmes a férfi kardcsapat a madridi vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.05.14. 16:20
null
(Fotó: <strong><a href="https://www.facebook.com/photo/?fbid=719483623510497&amp;set=a.500307892094739&amp;locale=hu_HU" target="_blank">Facebook/Magyar Vívó Szövetség</a></strong>)
Remekül indult a kvalifikációs szezon a számunkra, hiszen az első csapatviadalon, a madridi világkupaversenyen a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű kardválogatott szerezte meg az aranyérmet.


Hihetetlenek ezek a fiúk...

S nemcsak azért, mert az elmúlt években rendre odaérnek az érmes helyekre a versenyeken, hanem azért is, mert nagyon tudják, mikor kell igazán észnél lenni.

A madridi világkupaverseny nyolcaddöntőjében a törökök ellen kicsit ránk hozta a frászt a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás kvartett, hiszen többször is rezgett a léc, volt okunk aggodalomra – szerencsére a fiúk nem ijedtek meg, s az asszó végére helyre is állt a világ rendje.

Hogy aztán a japánok elleni negyeddöntőben megint izgulhassunk: a kifejezetten szívós és gyors ázsiai vívók nehezen adták magukat, a rutin, a nagyobb technikai tudás és persze a magyar virtus azonban ezúttal is győzelmet hozott.

S bár az elődöntőnek a vége 45:40 lett, vagyis olybá tűnhet, itt is akadt feszültség jócskán, ám ez nem így volt: az olaszok ellen nagyon pörögtek Szilágyiék, hogy a vége szorosabb lett valamivel, az ezúttal jócskán belefért.

Mint ahogyan az amerikaiak elleni döntőben is egy 4:14-es utolsó előtt asszó – ám mielőtt bárki levenné Szatmári András fejét, gyorsan jegyezzük meg, hogy az is Gárdos Gábor tanítványa volt, aki a meccs negyedik csörtéjében egy 9:2-vel megfordította az állást, és visszahozta a csapatot a meccsbe.

Szatmári holtpontja után Szilágyi egy tusos hátrányban köthetett be Elli Derschwitz ellen, és nem volt kérdés, melyik csapat szerzi meg az aranyérmet – egy olyan versenyen, ahol többször is borult a papírforma.

Elbukhattunk volna mi is menet közben, s mint a fentiek bizonyítják, duplán kellett sokszor küzdeniük a mieinknek, de ők állták a sarat.

Ellentétben például a dél-koreaiakkal, akik már a nyolc közé sem jutottak be: az elmúlt évek legjobb csapatát, azt az együttest, amelyiket alig-alig sikerült megvernie valakinek eddig, a nyolcaddöntőben a Szandro Bazadze irányításával brillírozó grúzok megverték – az utolsó asszóra a fiatalabbik Bazadze 34:40-nél kötött be a világbajnok O Szang Uk ellen, s innen hozta csapata számára a továbbjutást.

A dél-koreaiak botlása mellett is volt több meglepetéseredmény, ide sorolható az is, hogy az olaszok a bronzmeccsen kikaptak az irániaktól, a lényeg azonban az, hogy a magyar férfi kardcsapat magabiztosan áll a lábán – a páston is, és a szó átvitt értelmében is.

Szatmári András: Izgalmassá tettem a végét

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű férfi kardcsapat a fináléban 45.42-re verte az amerikaikat, mégpedig úgy, hogy az utolsó előtti asszóban Szatmári belefutott egy 14:4-es vereségbe – igaz, a döntő elején meg ő hozta vissza a csapatot a meccsbe egy 9:2-es csörtével.

„Küzdős, nehéz napon vagyunk túl, kicsit izgalmassá tettem a végét – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szatmári András az eredményhirdetés után. – Fáradtnak éreztem magam és Áron is fáradt volt, ez pedig tud zavart okozni még egy török csapat ellen is. Szerencsére összeszedtük magukat, és erre szükségünk volt a japánok elleni negyeddöntőben is. Az olaszok elleni asszóban viszont már az elején elléptünk, és az előnyünket megtartottuk a végéig, tulajdonképpen végig mi irányítottunk – ahogy az amerikaiak ellen a döntőben is, s bár kicsit megkavartam a végére a dolgokat, Áron megköszönte, hogy neki is hagytam feladatot az utolsó asszóra. Sajnálom ezt az egy asszót, mert a nap folyamán nem vívtam rosszul, ám így, hogy nyertünk, nem akarok bánkódni egyetlen asszó miatt. A verseny tanulsága: bár eddig is tudtuk, Madridban még inkább bebizonyosodott, hogy senkit sem vehetünk félvállról. Az esélyesek közül mi maradtunk talpon, a többiek menet közben elvéreztek, tehát valóban mondhatjuk, hogy mi stabilan állunk a lábunkon, de úgy érzem, mégsem olyan magabiztosan, mint kellene... Ám igaz az is, hogy amíg eredményesek vagyunk, nincs baj.”

VILÁGKUPAVERSENY, MADRID
Kard. Férfiak. Csapat. Nyolcaddöntő:
Magyarország-Törökország 45:39 (Decsi +5, Szilágyi +1, Szatmári +1, Gémesi -1). Negyeddöntő: Magyarország–Japán 45:41 (Szatmári +5, Gémesi Cs. +3, Szilágyi –4). Elődöntő: Magyarország–Olaszország 45:40 (Gémesi Cs. +3, Szilágyi +2, Szatmári 0). Döntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:42 (Szilágyi +3, Gémesi Cs. +2, Szatmári –2). Végeredmény: 1. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 2. Egyesült Államok, 3. Irán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik