Universiade: újabb vívóérmek – egy arany és egy ezüst

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.21. 14:45
Kreiss Fanni a negyeddöntőben vívta a legnehezebb asszóját a Tajvanon zajló universiadén. Miután a francia Jubenot ellen hátrányból fordítva 15:14-re nyert, az elődöntőben és a döntőben is könnyedén diadalmaskodott az UTE tőrözője. A párbajtőröző Bányai Zsombornak a nyolcaddöntő hozott egy tusos győzelmet, az elődöntőt a hajrában nyerte meg, a döntőben azonban ugyanez a bravúr már nem sikerült. 

Kreiss Fanni nem lehet elégedetlen a szezonjával, pláne az universiade után. A 28 éves tőröző már az Európa-bajnokságon is remekelt, ott az előkelő 5. helyet szerezte meg, a világbajnokságon pedig csupán egyetlen tus választotta el a nyolcaddöntőbe jutástól. Az egyetemi sportolók viadalán a hongkongi Cheuk Yu Lau 15:5-ös, majd a mexikói Alely Hernández 15:10-es legyőzésével könnyedén jutott el a tizenhatig, sőt, ott a lengyel Hanna Lyczbinskát is felülmúlta 15:9-re.Kreiss Fanni nem lehet elégedetlen a szezonjával, pláne az universiade után. A 28 éves tőröző már az Európa-bajnokságon is remekelt, ott az előkelő 5. helyet szerezte meg, a világbajnokságon pedig csupán egyetlen tus választotta el a nyolcaddöntőbe jutástól. Az egyetemi sportolók viadalán a hongkongi Cheuk Yu Lau 15:5-ös, majd a mexikói Alely Hernández 15:10-es legyőzésével könnyedén jutott el a tizenhatig, sőt, ott a lengyel Hanna Lyczbinskát is felülmúlta 15:9-re.

A negyeddöntőben hatalmasat küzdött a francia Chloe Jubenot-val, aki 14:13-ra is vezetett, de az UTE tőrözője megfordította az asszót, és 15:14-es diadallal bejutott az elődöntőbe. A fináléért Beatrice Monacóval vívott, s végig uralva a csörtét 15:10-re legyőzte az olaszt.

Kreiss remekül kezdte a döntőt, már az első percben 4:1-re vezetett az orosz Jana Alborova ellen, majd egyre csak növelte az előnyét. 10:3 is volt már az állás, amikor ellenfele kétszer is talált, de erre Kreiss Gábor tanítványának is volt válasza. Jött a biztatás is a lelátóról: „Te vagy a jobb, Fanni!”– kiabálták a társak. És ő ezt bizonyította is, hiszen 15:7-re megnyerte az asszót és ezzel együtt az universiadét is!

Sokáig azt hitte, jobbkezes, aztán amikor vívni kezdett, akkor rájött, hogy igazából a bal a jobb keze. Nem megszúrni akarja az ellenfelét, hanem rajzolni rá. Mestere, Halla Péter korábban a vagány és a gazember kategória közé sorolta. Utánpótláséveiben végig a legjobbak közé tartozott, többek között csapatban junior világ- és Európa-bajnok lett. Már juniorként bemutatkozott a felnőttek között, ebben az évben a világ- és Európa-bajnokságon is indult, előbbin a riói olimpiai után megfiatalított csapat az értékes negyedik helyet szerezte meg. Az áprilisi, U23-as Európa-bajnokságon bronzérmes lett.

Dióhéjban ezeket érdemes tudni a párbajtőröző Bányai Zsomborról, no, meg most már azt is, hogy ezüstérmes lett a Tajvanon zajló universiadén.


A csoportkör után a főtáblán a 64 között kellett először pástra lépnie, a dél-koreai Kim Dzsa-vun nem okozott gondot, 15:8-ra győzte le. A 32 között a holland Tristan Tulennel már szorosabb asszót vívott, de 15:12-vel ebből is ő került ki győztesen. A nyolcaddöntőben az izraeli Ido Herpe az első harmad után még két tussal vezetett, a harmadikra azonban már 13:13-mal fordultak, s végül 15:14-el a Vasas SC 20 éves vívója hagyta el győztesen a pástot.

Ahogy a világranglista alapján az izraeli, úgy a negyeddöntőbeli vetélytársa, az ukrán Anatolij Herej ellen sem ő számított az esélyesnek, ennek ellenére végig vezetve 15:11-el jutott be az elődöntőbe. Ez már eleve érmet ért, de itt még nem állt meg: a japán Jamada Maszaruval végig fej fej mellett haladtak, hét másodperccel az asszó vége előtt még 10:10 volt az állás. Ekkor Bányai szúrt egy egylámpást, amit együttes követett, majd még egy tiszta találattal 13:11-re megnyerte a csörtét, és ezzel bejutott a döntőbe.

Ott az orosz Szergej Bida várt rá, aki jobban kezdte az asszót, így az első három perc után 5:2-re vezetett. Zsombor a folytatásban sem találta az ellenszert, a különbség nemhogy csökkent volna, de eggyel nőtt a második harmadban. Aztán Bányai elkezdett felzárkózni, és többször is egy tusra volt az egyenlítéstől, de az nem jött össze. 11:10 után ráadásul már nemcsak az orosszal, hanem az órával is küzdött, hiszen vészesen fogyott az ideje. Gyorsan kellett a támadásokat végrehajtania, s ebből az utolsó másodpercekben Bida jött ki győztesen, mint ahogy 15:11-el az asszóból is. Így ő nyerte az universiadét, míg Bányai ezüstérmes lett.

Ami a többieket illeti: férfi párbajtőrben Siklósi Gergely és Berta Dániel is a 32 között búcsúzott, mindketten egyetlen tussal maradtak alul ellenfelükkel szemben. Cho Taeun Sándornak a 64 között ért véget a verseny. Női tőrben Lupkovics Dóra a nyolcaddöntőben, Kondricz Kata a 32 között esett ki, Balogh Orsolya nem jutott főtáblára.

UNIVERSIADE, TAJVAN
FÉRFI PÁRBAJTŐR EGYÉNI, 97 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Bányai Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Siklósi Gergely 3/3, Berta Dániel 3/3, Cho Taeun Sándor 2/4
A 64 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Cho–Rafael Tulen(holland) 12:15
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Bányai–Kim Dzsa-vun (dél koreai) 15:8
Siklósi
–Michele Niggeler (svájci) 15:7
Berta–Richard Pokorny (cseh) 15:12
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Bányai
–Tristan Tulen (holland) 15:12
Siklósi–Alexandre Bardenet(francia) 14:15
Berta–Gabriel Canaux(egyesült államokbeli) 14:15
NYOLCADDÖNTŐ
Bányai
–Ido Herpe (izraeli) 15:14
NEGYEDDÖNTŐ
Bányai
–Anatolij Herej (ukrán) 15:11
ELŐDÖNTŐ
Bányai
–Jamada Maszaru (japán) 13:11
DÖNTŐ
Bányai–Szergej Bida (orosz) 11:15

NŐI TŐR EGYÉNI, 65 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Kreiss Fanni 4 győzelem/2 vereség, Kondricz Kata 4/1, Lupkovics Dóra 4/1, Balogh Orsolya 1/4 (nem jutott tovább)
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Kreiss–Alely Hernández(mexikói) 15:10
Lupkovics–Kitti Bitterová (szlovák) 15:10
Kondricz–Chloe Jubenot (francia) 14:15
NYOLCADDÖNTŐ
Kreiss–Hanna Lyczbinska (lengyel) 15:9
Lupkovics–Adelja Abdrahmanova (orosz) 10:15
NEGYEDDÖNTŐ
Kreiss–Chloe Jubenot (francia) 15:14
ELŐDÖNTŐ
Kreiss
–Beatrice Monaco (olasz) 15:10
DÖNTŐ
Kreiss–Jana Alborova (orosz) 15:7


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik