Torna-vb: Kovács Zsófia hetedik lett gerendán

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.11.06. 19:23
null
Fotó: Dömötör Csaba, archív
Kovács Zsófia a hetedik helyen végzett a gerenda döntőjében a liverpooli torna-világbajnokság utolsó versenynapján, vasárnap.

„Minimális izgalom mindig van, olyan nincs, hogy nincs” – mindezt Kovács Zsófia (DKSE) mondta azok után, hogy bejutott a gerenda fináléjába a liverpooli világbajnokságon. Trenka János tanítványa már ennek is örült, hiszen hetek óta küzd hasfalhúzódással, ám a sikeres selejtező után megfogadta, mindent kiad magából a vasárnapi döntőben.

Aztán amikor negyedikként szólították a fináléban, az arcán a szokottnál nagyobb feszültség mutatkozott: „Izgultam, hiszen mégiscsak világbajnoki döntő előtt álltam. Éreztem némi feszültséget magamon, márpedig a gerenda éppen az a szer, amelyen a teljesítményt még inkább meghatározza a mentális állapot.”

Az izgalom a felugrásnál is „megmutatta magát”, hiszen Kovács Zsófia indulása bizonytalanra sikeredett, így kimaradt a gyakorlatából egy hármas kötés, vagyis már ekkor tudni lehetett, hogy a kiindulópontszáma alacsonyabb lesz, mint volt a selejtezőben. Mivel utána is volt egy hibája, az 5.7-es indulópontszámból 5.1 lett.

„Megingott a lábam a felugrásnál, így éreztem, hogy a hármas kötést nem tudom megcsinálni, vagyis nem lesz annyi pontom, mint a selejtezőben. Annak azért örültem, hogy végig fent tudtam maradni a szeren, hiszen a döntőben többen is leestek – nyilatkozta Kovács Zsófia. – Egy vébédöntő teljesen más, mint egy Európa-bajnoki finálé, abban bízom, hogy ez a vasárnapi döntő még nagyobb lökést ad nekem. Persze örültem volna, ha jobban teljesítek, ha magasabb a pontszámom, de az is nagy fegyvertény, hogy gerendán kerültem be a legjobb nyolc közé, és ezt a bírók is látták, innentől tudják, képes vagyok rá.”

Trenka János edző a gyakorlat után mosolyogva ölelte át tanítványát, aztán nem sokkal később meg is beszélte vele a finálés szereplést – mindezt megosztotta velünk is: „Valamivel jobban esett volna, ha Zsófi az 5.7-es gyakorlatát mutatja be... Az ember mindig jobbra számít, de nézzük a pozitívumot: Zsófi két gyakorlatot mutatott be gerendán nagyobb rontás nélkül. Mondtam Zsófinak, nyugodjon meg, az pedig egyértelmű, hogy a szereplést a világversenyek döntőiben még tanulnia kell.”

Hogy mennyire fontos a mentális állapot egy világbajnoki döntőben gerendán (és a férfiaknál lovon kiváltképp), tökéletesen mutatja, hogy a Liverpoolban az egyéni összetett aranyat begyűjtő, felemás korláton ezüst-, talajon bronzérmes brazil Rebeca Andrade sem volt túl összeszedett gerendán, így Kovács Zsófia őt megelőzve végzett a hetedik helyen.

A világbajnokság éremtáblázatának élén az Egyesült Államok végzett (3 arany, 4 ezüst, 1 bronz), megelőzve Kínát (3, 2, –) és Japánt (2, 3, 3).

VILÁGBAJNOKSÁG, LIVERPOOL
Szerenkénti döntők. Férfiak.
Ugrás. Világbajnok: Artur Davtjan (Örményország) 15.050,
2. Carlos Edriel Yulo (Fülöp-szigetek) 14.950, 3. Igor Radivilov (Ukrajna) 14.733.
Korlát. Vb: Cou Csing-jüan (Kína) 16.166,
2. Lukas Dauser (Németország) 15.500, 3. Yulo 15.066. Nyújtó. Vb: Brody Malone (Egyesült Államok) 14.800, 2. Hasimoto Daiki (Japán) 14.700, 3. Arthur Mariano (Brazília) 14.466.
Nők. Gerenda. Vb: Vatanabe Hazuki (Japán) 13.600,
2. Elsabeth Black (Kanada) 13.566, 3. Mijata Soko (Japán) 13.533, ...7. Kovács Zsófia (Magyarország) 12.733.
Talaj. Vb: Jessica Gadirova (Nagy-Britannia) 14.200,
2. Jordan Chiles (Egyesült Államok) 13.833, 3. Rebeca Andrade (Brazília) és Jade Carey (Egyesült Államok) 13.733

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik