B. Á., T. A. 2021.11.18 08:54 Frissítve: 2021.11.18 18:55

Sportlövészet: Romániában mihamarabb tisztáznák Sidi helyzetét

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a júniusban másodfokon két évre eltiltott világ- és Európa-bajnok sportlövő, Sidi Péter román állampolgár lett. A bukaresti szakszövetség igyekszik mihamarabb tisztázni Sidi helyzetének rájuk vonatkozó hatályát.

Sidi Péter román állampolgár lett (Fotó: Földi Imre)

 

„Természetesen tudtunk Sidi Péter román állampolgársági kérelméről, de ennél több szerepünk nem volt a folyamatban – felelte a Magyar Nemzet megkeresésére Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere. – A szerdai kormányülésen a kabinet tagjai egyöntetűen elfogadták a versenyző honosításáról szóló tervezetet, innentől kezdve Sidi román színekben való szereplése a szakszövetség hatáskörébe tartozik.”

A Román Sportlövőszövetség elnöke, Lucia Mihalache elmondta, Sidi állampolgársági kérelme esetében semmiféle különleges eljárást nem igényeltek. Hozzátette, miután megkapják a döntésről szóló hivatalos átiratot, jogászok bevonásával elemzik Sidi eltiltásának esetleges romániai vonzatait, és a legrövidebb úton igyekeznek azt tisztázni a magyar szakszövetséggel, amellyel az elnöknő szerint kitűnő viszonyt ápolnak.

„Bár a szakágban nem állunk rosszul, hiszen Alin Moldoveanu londoni győzelme után korosztályos világbajnokaink és Európa-bajnokaink is vannak, Sidi jelenléte mindenképpen vonzó és inspiráló lehet a mezőny többi tagja számára” – mondta Mihalache.

Mint ismert, a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) májusban felfüggesztette Sidi versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni István bejelentést tett a szövetségnél, mondván, az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, ezért, tehát szabotázs miatt lehetett pozitív a doppingtesztje. Az Újpest sportlövője nem nevezte meg az illetőt, a benyújtott bizonyítékai alapján (például a hotel biztonsági kamerája által készített felvétel, amelyen jól látható, valaki bemegy a szobájába) a szövetség egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó. A szövetség fegyelmi bizottsága első fokon egy évre, másodfokon két évre eltiltotta a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit.

A magyar szövetség egyelőre nem nyilvánított véleményt az ügy új fordulatáról, s tulajdonképpen ez teljesen érthető is, hiszen a szervezetnek akkor lenne dolga ezzel az egésszel, ha Sidi a román válogatott színeiben akarna versenyezni. Ebben az esetben a román szövetségnek kellene kérelemmel fordulnia a magyar szövetséghez és a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, s utóbb még a nemzetközi szövetség jóváhagyására is szükség lenne.

Ilyen megkeresés azonban információink szerint egyelőre nem érkezett. Más kérdés, hogy a jelenlegi szabályozás szerint normál esetben Sidinek három évet várnia kellene ahhoz, hogy román színekben lépjen lőállásba nemzetközi versenyen – ennek lerövidítésére akkor lenne lehetőség, ha a „kiadó szövetség” és a „kiadó olimpiai bizottság” hozzájárulna...

 

2022.01.27 22:49:56

Egyéb egyéni JOCHA KÁROLY

ALAPVONAL. Ezért is tartom nagyra Szigeti Csaba merész vállalkozását, hogy ebbe a kikerülhetetlen problémahalmazba mégis fejest ugrott. Ezt csak olyan ember meri megkockáztatni, aki tetőtől talpig elkötelezett szűkebb pátriája sportmúltja iránt, akinek fontos szempont, hogy az utókornak megörökítse azon elődöket, akik megérdemlik az érdeklődést életük, cselekedeteik, teljesítményük alapján.

2022.01.27 15:53:44

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Sztrelcov története regénybe illő, ám ebből nem következik, hogy regényt is kell belőle írni.

2022.01.27 15:44:28

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Már csúsznak a téren a jégen a srácok, És gyúlnak a fények, »na, nézd, mire lőtt!«”

2022.01.27 16:03:44

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A 100 méter 1896. április 6-án megtartott első előfutamában az egyes rajtszámot kapta.

2022.01.26 15:14:43

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A szívsebész, egyetemi tanár hetente háromszor megtalálható a BEAC-pályán – 1967 óta.