Sportlövészet: jobb formaidőzítés kell a jó eredményekhez

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.10.30. 07:31
null
Péni Istvánnak sem jött össze az ötkarikás kvóta, bronzérmét olyan versenyszámban szerezte a vb-n, amely nem szerepel az olimpiai programban (Fotó: archív)
A vártnál gyengébben szerepeltek a magyar sportlövők a kairói világbajnokságon, Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány szerint a rugalmatlan tervezés és a rossz formaidőzítés miatt maradtak olimpiai kvóta nélkül a mieink.


Nem szereztek kvótát sportlövőink a párizsi ciklus első olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, amelyről a felnőtteknél Péni István, a junioroknál Jákó Miriam és Török Ferenc hozott haza bronzérmet. A viadal helyszínére, Kairóba már a kijutás sem volt zökkenőmentes, s bár a szakemberek mindent megtettek, hogy a szervezési hiányosságok ellenére a sportolóknak kizárólag a versenyre kelljen koncentrálniuk, a fontos pillanatokban ezúttal senkinek sem jött ki a lépés.

„Szerencsésen hazaértünk Kairóból, igyekszünk kiheverni az elmúlt két hét fáradalmait – adott helyzetjelentést a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya, Herczegh Szabolcs, aki a részletekre is kitért. – Nem indult jól a vébé, ugyanis lekéstük a csatlakozást, így egy éjszakát Isztambulban kellett töltenünk, és csak utána indulhattunk tovább. Másnap estére megérkeztünk, a sportolók elfoglalták a szállást, én pedig egész éjjel   intéztem a fegyverbehozatali procedúrát, hogy másnap részt tudjanak venni a nyílt edzésen. A barátságos vendéglátás ellenére a szervezés hagyott maga után kívánnivalót, ám ez nem lehet  magyarázat a vártnál gyengébb szereplésre, mert a körülmények mindenkinek egyformák voltak.”

Az előzetes elvárás legalább egy érem és egy kvóta volt, ám a felnőtteknél egyéni olimpiai számban döntőbe sem jutott magyar versenyző. Noha az európai riválisokkal felvették a versenyt a mieink, a világbajnokság rávilágított, hogy az ázsiai nagyhatalmak egyelőre néhány lépéssel a mezőny előtt járnak, a megszerezhető 68 aranyérem több mint fele kínai vagy indiai nyakba került.

„Nagy előnyt jelent nekik a felkészülésben, hogy a hazai bajnokságok hasonlóan színvonalasak, mint a világversenyek – magyarázta Herczegh Szabolcs.  – Nekünk, európaiaknak nem jött jól, hogy a vébét augusztusról októberre halasztották, mert így a szeptemberi  Európa-bajnokság is elé került, míg az ázsiaiak hónapok óta csak a világbajnokságra készültek. A junioroknál Jákó Miriam remekelt, és a felnőtteknél is voltak lövőink, akik közel álltak a döntőhöz, de összességében sajnos elmondható, hogy rosszul sikerült a formaidőzítés, ami bizonytalanságot, hibákat szült. Hiába került át két hónappal későbbre a vébé, a hazai válogatók időpontja nem módosult, a jövőben ennél rugalmasabb tervezésre lesz szükség. A versenynaptár és a kvalifikációs rendszer adva van, ezekhez kell igazodnunk, hogy eredményesek legyünk.”

A felnőttek között Péni István szerezte az egyetlen magyar érmet Kairóban. Az Újpesti TE kiválósága 300 méter összetettben lett harmadik – igencsak kalandos körülmények között, a tavasszal átadott lőtér ugyanis beázott, és egy félemelet leszakadt a felhőszakadás miatt.

„Nagyon örülök Istók érmének, mert annak ellenére, hogy nem olimpiai számban állt dobogóra, a mozdulatsor ugyanaz, és a sikerélmény is hasonló – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. – Éreztem rajta, hogy bizonyítani akar, elsősorban saját magának, remélem, hogy ez a bronzérem erőt ad neki a folytatásra. A többiekre is igaz, hogy a kvalitással nincs gond, ezért a jövőben a technikai fejlesztés helyett a formaidőzítést kell előtérbe helyeznünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik