nemzetisport.hu 2020.01.14 11:32 Frissítve: 2020.01.14 16:47

Év Sportolója Gála: hajsza az aranyért – ki nyer a férfiaknál?

Rég nem látott nagy rivalizálás zajlik a férfiaknál a koronáért, a legjobb három közül kiszorulók között is van olyan, aki más évben favoritnak számítana.

Liu Shaolin Sándor a tavalyi díjáradón (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az utóbbi években szinte mindannyiszor jó eséllyel előre meg lehetett mondani, ki lesz az Év férfi sportolója, valaki rendre kimagaslott a mezőnyből. Ezúttal a virtuális küzdelem a serlegért – sportnyelven szólva – már-már „öldöklő”, olyan sok kiváló teljesítményt láthattunk a 2019-es esztendőben. Címvédés hat éve, az úszó Gyurta Dániel duplázása óta nem volt a kategóriában, és bár most lehetséges, hiszen Liu Shaolin Sándor is ott van a három döntős között, nagyszerű tavalyi eredményei (egyebek mellett a rövid pályás dordrechti Európa-bajnokságon 1500 méteren győzött, 500-on és 1000-en második lett, megnyerte az összetettet, és tagja volt a győztes magyar váltónak is, míg a szófiai vb-n a kvartett tagjaként bronzérmet szerzett) ellenére sem tekintheti magát favoritnak, mert a két „Mi”, Michelisz Norbert autóversenyző és Milák Kristóf úszó is nagy dobáson van túl.

 

„Ez a harmadik év, hogy ott vagyok ebben a döntőben, amelyben nem is a győzelem a legfontosabb, inkább az, hogy folyamatos a jelenlétem – mondta lapunknak Liu Shaolin Sándor. – Bár az Európa-bajnokságon taroltunk, meglehet, 2019-ben nem én voltam a legeredményesebb férfi versenyző itthon, ezért is tartozom köszönettel a sportújságíróknak, hogy eszükbe jutottam a szavazás során.”

Michelisz Norbert az év végén sporttörténelmet írt az autósportban azzal, hogy első magyarként megnyerte a WTCR-világkupát. „Gondolkodtam, vajon előny-e vagy hátrány, hogy az autósportban szereztem bajnoki címet, de nem jutottam eredményre, és szerintem egyébként is rettenetesen nehéz összehasonlítani a különböző sportágak eredményeit – fejtette ki lapunknak Michelisz Norbert. – Nagyon örülök annak is, ha csak második vagy harmadik leszek, de természetesen nyerni szeretnék, mert utálok veszíteni. Volt három vagy négy év, amikor a szurkolók szavazatai alapján én lettem a legnépszerűbb sportoló, és annak is nagyon örültem, hiszen a sikereimhez nagyon sokat hozzátesz, hogy ilyen lelkes és népes szurkolótáborom van, de ha ezen felül még egy szakmai díj is összejönne, az tovább erősítené a hitemet, hogy jó úton járok.”

Milák Kristóf sem kisebb tettet vitt véghez: a kvangdzsui vb-n 200 méter pillangón fantasztikus idővel (1:50.73) győzött, megjavítva ezzel a legendás Michael Phelps 2009-es cáparuhás világrekordját. Jelölését a díjra így kommentálta lapunk kérésére: „Nagyon örülök, hogy bekerültem a legjobb három közé, hatalmas megtiszteltetés. Két nagy ellenfelem van, meglátjuk, mi lesz a végső sorrend. Szerencsére a gálán még ott tudok lenni, hiszen csak másnap utazom Thaiföldre edzőtáborba.”

Mint említettük – és mint a megszólalók szavaiból is kiderül –, a 2019-es rendkívül teljesítmények miatt idén nem illendőségből mondják a sportolók, hogy már a háromba bekerülni is óriási dicsőség. Rasovszky Kristóf nyílt vízi úszó például, aki Kvangdzsuban öt kilométeren a szakág első magyar vb-aranyérmét nyerte, megértően fogadta, hogy a 399 sportújságíró szavazata alapján nem került be a döntősök közé. „Többen szereztünk világbajnoki aranyat tavaly, így várható volt, hogy nem leszünk ott mindannyian a legjobb három között. Csalódott nem vagyok, hiszen sportolói pályafutásomat ez nem kérdőjelezi meg” – mondta lapunknak.

A nur-szultani világbajnokságon aranyérmes kötöttfogású birkózó, Lőrincz Tamás így foglalta össze gondolatait: „Sejtettem, hogy nem leszek benne a végső háromban, de a végeredmény azért érdekesre sikerült. Voltak itt nagyon nagy eredmények idén, Siklósi Gergely például hazai közönség előtt lett világbajnok, én a kajakos srácot, Kopasz Bálintot is magam elé raktam a sorban – nekem legalábbis meglepetés, hogy aztán egyikük sem fért be. Mindegy, a legfontosabb egyértelműen az, hogy végre összejött a világbajnoki cím és a kvóta, minden egyéb másodlagos, hogy itt nem kerültem be a legjobb háromba, nem ütött szíven túlságosan.”

Az általa említett párbajtőröző, Siklósi Gergely lapunknak azt mondta: „Lőrincz Tamás és Kopasz Bálint is olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerzett aranyérmet, ahogyan én is – egyikünk sem került be az első három közé. Egy szavazás során nyilvánvalóan szerepet kap a szubjektum is, én egyáltalán nem élem meg csalódásként, hogy nem vagyok ott a háromban. Remélem, hogy egyszer ez is sikerül, dolgozni fogok azért, hogy az eredményeim alapján ott lehessek egyszer ezen a gálán én is.”

A kajakos Kopasz Bálint ugyancsak nagyon sportszerű volt. „A magyar sport erejét mutatja, hogy ebben az esztendőben világ- és Európa-bajnoki győzelmekkel sem lehetett a legjobbak közé kerülni – mondta. – Nem vagyok csalódott, ráadásul zárkózottabb ember vagyok, akihez nem is illik annyira ez a fajta felhajtás. Nekem az a fontos, hogy én tudjam a sikerem értékét, és ez adjon erőt és motivációt az olimpiai felkészüléshez.”

A parasportolóknál Juhász Szebasztián értelmi sérült tornász az Abu-Dzabiban rendezett speciális olimpia világjátékokon talajgyakorlatával és nyújtógyakorlatával éppen úgy első helyet érdemelt ki, mint az egyéni összetett versenyben. „Minden évben néztem a tévében a gálát, nagyon boldog vagyok, hogy most ott lehetek én is, izgulok is miatta. Őszintén nem tudom, milyen eredményre számítsak, de bárhogy is lesz, örülni fogok” – mondta.

A 16 éves parakajakos, Kiss Péter Pál, aki Poznanban Európa-bajnok lett, illetve Szegeden megnyerte a kajak-kenu integrált vb-t, kvótát szerezve Tokióra, így fogalmazott: „Tavaly a Mozgásjavító Iskola tanulójaként nézőként ott lehettem a gálán. Akkor azon gondolkoztam, milyen jó lenne egyszer nekem is ott lenni a színpadon. Azzal, hogy jelölt lettem, nagy álmom vált valóra, s izgalommal várom, mi lesz a végső sorrend.”

A szervátültetett atléta, Mihálovits Tamás az angliai Newcastle-ben világcsúccsal nyerte meg kategóriájában a súlylökést és a diszkoszvetést, gerelyhajításban meg harmadik lett. „Nagyon jól sikerült az évem – mondja. – Tavaly is ott voltam a háromban, az idei jelölés is büszkeséggel tölt el, de sportoló vagyok, arra vágyom, mint mindenki más, hogy az én nevemet írják rá arra a díjra. Szép dísze lenne a házamnak.”

TUDTA?

Szekeres István korábbi MSÚSZ-elnök és Nemzeti Sport-főszerkesztő, egyben ismert birkózószakíró a Facebookon bejelentette, hogy nem megy el az idei gálára, mert Lőrincz Tamás birkózó nem került be a három döntős jelölt közé.

AZ EDDIG MEGJELENT ELŐZETESEK
Év Sportolója Gála 2019: ki lesz a befutó az edzőknél?
A legjobbak legjobbjai – még 10 nap Az Év Sportolója Gáláig 
Ászok ászai, avagy fény derült a jelöltekre 
A sport ugyanis: művészet! – Szabó László 
„Ez a magyar sport Oscar-gálája” 
Három díj a labdarúgásnak
Melyik csapat lesz a legjobb?
Királynők és udvarhölgyek – ki nyer a nőknél?

Az összeállítást készítette: Bodnár Zalán, Kohán Gergely, Kovács Erika, Lipiczky Ágnes, Tóth Anita

 

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.