nemzetisport.hu 2020.01.13 11:50

Év Sportolója Gála: királynők és udvarhölgyek – ki nyer a nőknél?

A hatszoros győztes Hosszú Katinka két kihívója Csipes Tamara és Kapás Boglárka, a parasportolóknál Ekler Luca maradt versenyben a tavalyi jelöltek közül.

Hosszú Katinka az idei gálán visszaveheti a trónját – a klasszis úszót jó érzéssel tölti el, hogy a sportújságírók is elismerik a munkáját (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Visszaveszi-e trónját az Év női sportolója kategóriában Hosszú Katinka? Ez a január 16-i M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála legnagyobb kérdéseinek egyike. A háromszoros olimpiai bajnok úszó korábban már hatszor elhódította a trófeát, ezzel már csak eggyel van lemaradva a hét elsőségével rekorder másik legendás úszó, Egerszegi Krisztina mögött.

„Megtiszteltetés, hogy a kategória jelöltjei között lehetek – mondta lapunknak Hosszú Katinka. – A medencében történő megméretések mellett jó érzéssel tölt el, amikor a befektetett munkámat a sportújságírók is széles körben elismerik.”

Hosszú Katinka ezúttal nem címvédőként várja a gálát, tavaly ugyanis Kozák Danuta vitte el a pálmát. A Rióban szintén háromszoros olimpiai aranyérmes kajakos ezúttal nincs ott a három döntős között, így Katinka két jelölttársa egy másik kajakos, Csipes Tamara, illetve egy másik úszó, Kapás Boglárka.

Az előbbi 2011-ben már volt az év sportolónője, akkor is az 1000 méteres kajak egyes világbajnoki címének köszönhetően. Az élet most ismétli önmagát, a négyesben Rióban olimpiai bajnok, nyolcszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok, Európai Játékok-győztes anyuka ismét az 1000 méteres táv vb-aranyával kvalifikálta magát a legjobb három közé.

„Örülök, hogy vannak sportszerető emberek, nélkülük nem létezne versenysport – mondta megkeresésünkre Csipes Tamara. – És örülök annak, hogy az egyike lehetek azon sportolóknak, akik az eredményeik mellett érdekesek is az emberek és a média számára. Köszönöm az újságíróknak, hogy a sikereinket közvetítik az emberek felé, mert így teljes a sport.”

 

Kapás Boglárka 2019-es szép eredményei közül a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón elért első helyezése emelkedik ki. „Mit is mondhatnék? Nagyon örülök! – mondta lapunknak megszokott vidámságával a klasszis úszónő. – Még sohasem kerültem be a legjobb három közé, és még sohasem voltam a gálán, sajnos az utóbbi ezúttal sem valósul meg, mert Kínában lesz akkor versenyem. Pedig biztos, hogy nagy élmény lett volna… Megtisztelő ez az elismerés, hihetetlen, hogy a sportújságírók úgy gondolják, helyem van 2019 legjobb sportolói között – büszke vagyok rá.”

A fogyatékos női sportolóknál Ekler Luca, Illés Fanni és Latinovics Lívia jelölt a díjra. A szombathelyi atléta, Ekler Luca 2018-ban kapcsolódott be a parasportba, és rögtön jelölték is a díjra. 2019-ben a dubaji paraatlétikai világbajnokságon, a T38-as kategóriában távolugrásban világbajnok, 100 méteres és 200 méteres síkfutásban ezüstérmes lett. Távolugrásban új világcsúcsot állított fel kategóriájában, és kvótát szerzett a tokiói paralimpiai játékokra. „Izgatott vagyok a gála miatt – mondja. – Óriási élmény volt tavaly is az esemény a Nemzeti Színházban, a három érmem növeli az esélyeimet is a győzelemre, de már a tízbe kerülést is nagy megtiszteltetésnek tekintettem.”

Illés Fanni, a Vasas úszója végtaghiányos sportoló, születési rendellenesség miatt alsó lábszárak nélkül és összenőtt ujjakkal született. Eddig három paralimpiai játékokon (2008, Peking; 2012, London; 2016, Rio de Janeiro) képviselte Magyarországot. 2019-ben, Londonban a 100 méteres mellúszásban világbajnok lett, így kvótát szerzett Tokióra. „Tizenhat éve úszom, minden évben néztem a gálát, szurkoltam a csapattársaimnak, nagyon boldog vagyok, hogy most először én is ott lehetek – mondja. – Izgulok is, mert szépnek és csinosnak kell lenni, de ezek már csak ilyen lányos dolgok. Ugyanakkor jólesik majd kiszakadni egy kicsit ebből a monoton sportágból, a melegítőt estélyire váltani, úgyhogy szeretném magam jól érezni, a győzelemre nem számítok. Azt viszont remélem, hogy az edzőm, Szabó Álmos megkapja a díjat, neki minden hónapban adnék egyet a szívem szerint.”

A kategória harmadik jelöltje Latinovics Lívia értelmi sérült tornásznő, aki üstökösként robbant be a tornasportba, és négy aranyéremmel tért haza Abu-Dzabiból, a speciális olimpia világjátékokról, ahol talajgyakorlatával, korláton, gerendán és az egyéni összetettben is első helyezést szerzett. „Nagyon meglepődtem, amikor kiválasztottak – mondja. – Nem számítottam rá, de nagyon büszke vagyok a saját teljesítményem mellett az edzőmre, Salamonné Szabó Évára és edzőtársamra, Juhász Szebasztiánra, aki a férfiaknál jelölt. Úgy érzem, fantasztikus élmény lesz a gála, akkor is, ha nem én nyerek, már nagyon várom!”

TUDTA?
A Magyar Sportújságírók Szövetsége idén a szabadidősportok előtt is tiszteleg. Ennek jeleként idén először megválasztották az év szabadidős sporteseményét (a gála előtt tíz nappal rendezett sajtótájékoztatón adták át a díjat, a Budapesti Sportszövetségek Uniója a májusban a Margitszigeten megrendezett Családi sportnappal nyert), a gálán pedig díjat ad át két Spartathlon-bajnok, Bódis Tamás és Maráz Zsuzsa. 

Az összeállítást készítette: Bodnár Zalán, Kovács Erika, Lipiczky Ágnes

AZ EDDIG MEGJELENT ELŐZETESEK
Év Sportolója Gála 2019: ki lesz a befutó az edzőknél?
A legjobbak legjobbjai – még 10 nap Az Év Sportolója Gáláig 
Ászok ászai, avagy fény derült a jelöltekre 
A sport ugyanis: művészet! – Szabó László 
„Ez a magyar sport Oscar-gálája” 
Három díj a labdarúgásnak
Melyik csapat lesz a legjobb?

 

 

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.

2020.08.03 18:49:45

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A nemrégen elhunyt Ennio Morricone sakkbajnok akart lenni és élete végéig rajongott az AS Romáért.

2020.08.04 22:30:23

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újabb és újabb pénzköltésre lehet kapacitálni a szurkolótábort...

2020.07.31 12:08:27

Egyéb egyéni P. V.

A legtöbb magyar sportfilm a fociról szól, de a vízilabda, az ökölvívás vagy a torna is kapott főszerepet.

2020.08.03 15:18:22

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A vásárlás előtt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, melyik modell mellett döntünk. (x)