Év Sportolója Gála 2019: ászok ászai, avagy fény derült a jelöltekre

Vágólapra másolva!
2020.01.07. 09:33
null
(Fotók: Szabó Miklós)
Fény derült a tizenegy kategóriában, illetve az Év magyar gólja-díjért versenyben maradt három-három jelölt kilétére, két új kategóriában pedig már díjazottak is vannak.

Tíz nappal a január 16-án esedékes M4 Sport – Az Év Sportolója Gála előtt az immár ötödik éve impozáns helyszínül szolgáló Nemzeti Színházban sajtótájékoztatót tartott a rangos gálaest szervezőbizottsága, amelyen Szöllősi György, a szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke bejelentette, hogy az egyes kategóriákban hogyan szűkült a tízes lista háromra, vagyis a végeredmény legitimitását igencsak megalapozó 399 sportújságírói szavazat alapján kik lehetnek ott a jövő csütörtöki rendezvényen, amikor is az M4 Sport élő televízióadásában bejelentik a győzteseket.

Az eseményt már ötödik éve élőben közvetítő és névadó szponzorként is szereplő M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid örömét fejezte ki, hogy ismét itt az alkalom a nagyszerű teljesítményt nyújtó sportolók megünneplésére, egyben bejelentette, hogy a gála műsorvezetője Tihany Viktor lesz az idén, aki – az utóbbi évekhez hasonlóan – a sajtótájékoztató moderátoraként is szerepet vállalt. A szokásos tizenegy kategórián kívül esik az MLSZ-szel közösen szervezett az Év magyar gólja-díj abból a szempontból, hogy arra nem a sportújságírók, hanem a szurkolók szavazhattak az M4 Sport honlapján – a csatornaigazgató büszkén újságolta, hogy rengeteg voks érkezett, rendkívül szoros volt a verseny a három legjobb közé kerülésért is. Idei újítás, hogy a sportcsatorna immár csak felületet biztosít a gála közvetítéséhez, magát a műsort az Antenna Hungária Zrt. készíti, miként a színpadi látványról is gondoskodik. Ennek kapcsán Gerlei Gyöngyvér, a vállalat kereskedelmi igazgatója elmondta, vörösszőnyeges eseményhez méltó látvánnyal készülnek, amelyen több mint negyven munkatársuk dolgozik, az eseményeket pedig tizenkét kamerával rögzítik.

Szabó László, a gálaest kreatív producere kiemelte, három fő produkcióban 177 fellépő látható majd a Nemzeti Színház színpadán. Azt is elárulta, hogy az egyik műsorszámban tizennégy sportág képviselői lépnek színpadra zenére koreografált közös produkcióban, a fináléban pedig közösen szerepel a Bagossy Brothers Company és a magyar ritmikusgimnasztika-válogatott, továbbá lesz egyedi produkciója a magyar versenytánc-válogatottnak is. A műsorban az idei tokiói olimpia apropóján kiemelt szerepet kapnak az 1964-es tokiói játékok magyar résztvevői, köztük Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, aki a sajtótájékoztatót is megtisztelte jelenlétével.

Kamuti Jenő elnök és Munkácsi Kitti főtitkár vette át az Év szabadidős sporteseménye-díjat
Kamuti Jenő elnök és Munkácsi Kitti főtitkár vette át az Év szabadidős sporteseménye-díjat

„Majdnem úgy izgulok, mint anno Tokióban, amikor be kellett mutatnom a gyakorlatomat. Kívánom a tokiói olimpián részt vevő magyar csapatnak, hogy érezzék ugyanazt, mint mi hatvannégyben. Mindenki felkészült, ott lehettünk, és élveztük az egészet. Tudtuk, micsoda munkát fektettünk be, szinte mind elsírtuk magunkat, arra gondolva, mennyit dolgoztunk érte. Élvezzék nagyon, mert sosem fogják elfelejteni” – mondta el jókívánságait az 1964-es olimpikonok nevében Makray Katalin.

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként is érdekelve van a gálán, ennek kapcsán köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a fogyatékos sportolók ugyanolyan megbecsülésnek örvendenek az eseményen, mint az épek.

TUDTA?
Hosszú Katinkának lehetősége van a hetedik elsősége megszerzésére, amivel utolérheti a női rekorder Egerszegi Krisztinát, aki 1988 és 1993 között sorozatban hatszor, összesen hétszer nyerte el a címet.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, a szervezőbizottság tagja elárulta, az idei gála sztárvendége a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, az apai ágon magyar felmenőire büszke Mark Spitz lesz.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője köszönetet mondott azoknak, akik a nagyszabású gálát évek óta lehetővé teszik, és elmondta, hogy a rendezvényen ezúttal is korábbi nagy bajnokok adják át a díjakat, és azt is felfedte, hogy mások mellett díjátadó lesz a 36-szoros válogatott labdarúgó, Szabics Imre, aki az osztrák válogatott másod-edzőjeként már biztosan szereplője lesz a részben budapesti rendezésű idei Európa-bajnokságnak.

Kiss Tamás, az Év e-sportolója
Kiss Tamás, az Év e-sportolója

Újdonság, hogy – ugyan egyelőre nem a gálán, hanem a hétfői sajtótájékoztatón – díjazták az év e-sportolóját és az év szabadidős sporteseményét is. Előbbi díjat Kiss „Vizicsacsi” Tamás (League of Legends), utóbbit a Budapesti Sportszövetségek Uniója családi sportnapja szervezői vehették át.

„Eltökéltek vagyunk abban, hogy jövőre a többi díjjal együtt, a színpadon adjuk át ezeket a díjakat. Nagyon sok jelzést kaptunk, hogy van két olyan terület, amelyet a hagyományos kategóriák nem fednek le, de több százezer embert mozgatnak meg. Ilyen a szabadidősport, és az e-sport előretörését sem lehet nem észrevenni. Sokan talán bizalmatlanok, furcsának tekintik, de nagyon sokan űzik. Valódi verseny van, valódi sztárok, sőt még valódi légiósok is az e-sportban. A mi díjazottunk is olyan, aki ügyessége révén külföldre jutott. Innentől kezdve az e-sport is olyan terület, ahol díjazni fogjuk a legjobbakat” – mondta Szöllősi György, aki a tájékoztató végén, a szavazás lezárása utáni percekben élő adásban bejelentette a hagyományos kategóriák három-három jelöltjét.

ÉV SPORTOLÓJA GÁLA 2019, A JELÖLTEK
FÉRFIAK

Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó)
Michelisz Norbert (autóversenyző)
Milák Kristóf (úszó)

NŐK
Csipes Tamara (kajakos)
Hosszú Katinka (úszó)
Kapás Boglárka (úszó)

EDZŐK
Danyi Gábor (Győr, női kézilabda)
Selmeci Attila (Milák Kristóf)
Varga Zsolt (FTC, vízilabda)

CSAPAT (egyéni sportágak csapatversenye)
Férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó (Burján Csaba, Krueger Cole, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Varnyú Alex)
Női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
Női tenisz páros (Babos Tímea, Kristina Mladenovic)

CSAPAT (hagyományos csapatsportok)
FTC-Telekom Waterpolo (férfi vízilabda)
Győri Audi ETO KC (női kézilabda)
Női jégkorong-válogatott

LABDARÚGÁS (férfiak)
Dibusz Dénes (FTC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)

LABDARÚGÁS (nők)
Csiszár Henrietta (Bayer Leverkusen)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)
Vágó Fanny (St. Pölten, Ferencváros)

A fogyatékos sportolók, csapatok, a fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők 10-es listáját ezúttal is a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze. Változás, hogy most ebben a négy kategóriában nem az MSÚSZ-tagok hagyományos szavazása dönt, hanem a MPB felkérte szakemberek, szakírók voksolnak.

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓI
FÉRFIAK

Juhász Szebasztián (speciális olimpikon, tornász)
Kiss Péter Pál (parakajakos))
Mihálovits Tamás (szervátültetett, atléta)

NŐK
Ekler Luca (paraatléta)
Illés Fanni (paraúszó)
Latinovics Lívia (speciális olimpikon, tornász)

FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐK
Pruzsina István (parakajak-kenu)
Szabó Álmos (paraúszás)
Szalma László (paraatlétika)

CSAPAT
Férfi kosárlabda-válogatott (speciális)
Férfi labdarúgó-válogatott (speciális)
Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Veres Amarilla)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik