BODNÁR ZALÁN 2020.01.08 10:25

A sport ugyanis: művészet! – Szabó László

Interjú Szabó Lászlóval, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív producerével, aki fél évtized tapasztalatával felvértezve újabb eredeti ötletekkel rukkol ki.

 

Szabó László büszke arra, hogy a legjobb fogyatékos sportolók ugyanazon a színpadon ugyanolyan díjakat vesznek át, mint ép sporttársaik (Fotó: Szabó Miklós)

– Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorát évek óta nagy visszhangot kiváltó művészeti produkciók színesítik. Mit lehet tudni az idei fellépőkről?
– Az idei show-ban 178 fellépőt láthat majd a közönség, köztük egy középuszkárt, Ike-ot és egy spánielt, Ikót. Még egyik gálán – ez az ötödik, amit én rendezek – sem dolgoztam együtt ennyi sportolóval, tizenhat sportág mintegy száz képviselője szerepel a színpadon. Szerencsére nagyon sok sportág „működik” művészeti produkcióként is, ezúttal erre helyezzük a hangsúlyt. A sport ugyanis: művészet! A zenei színpadokról ismert Bagossy Brothers Company például a magyar ritmikusgimnasztika-válogatottal közös produkcióval lép fel, míg a legjobb magyar versenytáncosok közül tizenketten egy különleges, élő zenére alkotott koreográfiával lepnek meg mindenkit. De lesz még egy sor más meglepetés is, hadd ne áruljak el mindent...

TUDTA?

Noha az autó-motor sport, miként a nagyvilágban, hazánkban is óriási népszerűségnek örvend, az idén először lehet autóversenyző az év férfi sportolója Magyarországon, ha a decemberben a WTCR-világkupa megnyerésével sporttörténelmet író Michelisz Norbert (fent) trófeára váltja a jelöltségét (ehhez az úszó Milák Kristófot és a címvédőt, a gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort kell megelőznie a kategóriájában). Ha autó- nem is, motorversenyző már volt az év férfi sportolója, Talmácsi Gábor 2007-ben érdemelte ki az elismerést, amikor a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka volt. A férfiak sportágankénti „versengésében” a legtöbbször (13-szor) úszók nyerték el a díjat, őket az öttusázók és a tornászok (9-9 elsőség), valamint az atléták és a birkózók (6-6 győzelem) követik.

– Hogyan állt össze az idei koncepció? Nem lehet könnyű évről évre változatos módon ötvözni
a sportot és a kultúrát.

– Tele vagyok ötletekkel minden évben, nem az a baj, hogy abból kevés lenne, hanem hogy mit hagyjunk ki. A sport a kezemre játszik, naponta kapok inspirációt közvetítésekből, történetekből, személyes életutakból. Óriási sportfogyasztó vagyok, és minden érdekel, úgyhogy ömlenek rám az élmények, amelyeket igyekszem művészi, színpadi produkcióvá átformálni. Kilenc hónapot dolgozunk a részleteken, ebből három az ötletelés, hat pedig a megvalósítás.

– A rengeteg sztárfellépő között is minden évben van egy kimagaslóan ismert és népszerű előadóművész, aki a Nemzeti Színház színpadára lép. Lehet tudni, hogy most ki lesz a sztárfellépő?
– Ez évi sztárunk nem előadóművész, hanem a világ valaha élt legnagyobb sportolói közé tartozik: a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, Mark Spitz. Díjat átadni, a sportot népszerűsíteni érkezik a Magyar Sportújságírók Szövetsége díszvendégeként, de egy kicsit bevonnám a show-ba is, remélem, nem lesz ellenére. Egy nappal korábban már itt lesz, szóval marad idő megbeszélni, próbálni vele. És örömmel újságolhatom, hogy díjátadónk lesz a friss Emmy-díjas színművésznő, az Örök télben főszerepet alakító Gera Marina is.

– Immár az ötödik alkalom, hogy ön a gála kreatív producere. Melyek a legfontosabb tapasztalatok, amelyekkel ebben a fél évtizedben gazdagodott?
– Az, hogy a legjobb magyar sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel együtt dolgozni, testközelben lenni velük és közreműködni abban, hogy ünnepeljük őket – ez a világ legklasszabb élménye. Mindannyian végtelenül alázatosak, kedvesek és megbízhatóak, pontosan tudják, hogy ezek nélkül az értékek nélkül sporteredményeket sem érnének el, és a színpadon sem szerepelnének jól. És az is nagy élmény volt, ahogyan láttam, hogy a gálákon fellépő művészek egytől egyig milyen büszkék voltak, hogy magyar sportolókat ünnepelhetnek. Egy-egy gálán – ha minden egyes munkatársat beleszámolok – félezren dolgozunk a sikerért. Nagy felelősség őket vezetni, nos, ez is nagy élmény.

– Szinte minden évben láthatunk olyan produkciót, amely újszerű, már-már forradalmi technikai megvalósítást kíván. Az idén is felbukkan valami igazán eredeti ötlet?
– Kettő ilyen is lesz. Ezúttal egy négy méter magas forgószínpaddal is dolgozunk, amely nagy figyelmet kíván a műszaki kollégáktól és a rajta fellépőktől is. És most először a képzőművészetet is belefoglaltam a műsorba, ennek formája is maradjon titok, szerintem nagyon látványos lesz.

– A produkció minden évben igyekszik bevonni a fiatal sportolókat is valamilyen módon. Ezúttal is megjelennek tehetséges utánpótlás-sportolók a színpadon?
– Most aktív, felnőtt sportolókkal dolgozom a show-ban, ez sem kisebb feladat és megtiszteltetés. Valamint a gála nyitányában ott lesznek az 1964-es tokiói olimpia magyar érmesei, igazi legendákkal nyitjuk tehát az estét. Talán majd jövőre újra jöhetnek az utánpótlás-sportolók.

– Nem csupán kreatív producerként, de a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként is kötődik
a gálához. Mit jelent a fogyatékos sportolóknak, hogy az utóbbi időben már az ő teljesítményüket is díjazzák az Év sportolója gálán?

– Majdnem mindent. Fontos a pénz, a támogatás, a szakmai háttér. De a legfontosabb a megbecsülés, az elismerés, az egyenlőség. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb fogyatékos sportolók közül is a legjobbak, a bajnokok bajnokai ugyanazon a színpadon, ugyanolyan körülmények között ugyanolyan díjakat vesznek át, mint ép sporttársaik. Én ezt a gálát a sportdiplomáciára is kihasználom: vendégnek hívtuk az ázsiai paralimpiai bizottság elnökét és a lengyel parasportelnököt is. Hadd ámuljanak azon, hogyan ünnepeljük mi a sportolóinkat, köztük a fogyatékosakat!

Legutóbb Rúzsa Magdi volt a gála egyik sztárfellépője
2020.02.25 22:26:34

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk is számol a legjobbakkal, de leginkább a saját felkészülésében bízik.

2020.02.25 18:39:58

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Két világ- és négy Európa-bajnoki arany után Tokióban érne csúcsra az igazi showman, Frank Chamizo.

2020.02.25 21:23:11

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Világjárványra vonatkozó vészforgatókönyv nem létezik.

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.