A sport ugyanis: művészet! – Szabó László

Vágólapra másolva!
2020.01.08. 10:25
null
Szabó László büszke arra, hogy a legjobb fogyatékos sportolók ugyanazon a színpadon ugyanolyan díjakat vesznek át, mint ép sporttársaik (Fotó: Szabó Miklós)
Interjú Szabó Lászlóval, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív producerével, aki fél évtized tapasztalatával felvértezve újabb eredeti ötletekkel rukkol ki.

– Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorát évek óta nagy visszhangot kiváltó művészeti produkciók színesítik. Mit lehet tudni az idei fellépőkről?
– Az idei show-ban 178 fellépőt láthat majd a közönség, köztük egy középuszkárt, Ike-ot és egy spánielt, Ikót. Még egyik gálán – ez az ötödik, amit én rendezek – sem dolgoztam együtt ennyi sportolóval, tizenhat sportág mintegy száz képviselője szerepel a színpadon. Szerencsére nagyon sok sportág „működik” művészeti produkcióként is, ezúttal erre helyezzük a hangsúlyt. A sport ugyanis: művészet! A zenei színpadokról ismert Bagossy Brothers Company például a magyar ritmikusgimnasztika-válogatottal közös produkcióval lép fel, míg a legjobb magyar versenytáncosok közül tizenketten egy különleges, élő zenére alkotott koreográfiával lepnek meg mindenkit. De lesz még egy sor más meglepetés is, hadd ne áruljak el mindent...

– Hogyan állt össze az idei koncepció? Nem lehet könnyű évről évre változatos módon ötvözni
a sportot és a kultúrát.

– Tele vagyok ötletekkel minden évben, nem az a baj, hogy abból kevés lenne, hanem hogy mit hagyjunk ki. A sport a kezemre játszik, naponta kapok inspirációt közvetítésekből, történetekből, személyes életutakból. Óriási sportfogyasztó vagyok, és minden érdekel, úgyhogy ömlenek rám az élmények, amelyeket igyekszem művészi, színpadi produkcióvá átformálni. Kilenc hónapot dolgozunk a részleteken, ebből három az ötletelés, hat pedig a megvalósítás.

– A rengeteg sztárfellépő között is minden évben van egy kimagaslóan ismert és népszerű előadóművész, aki a Nemzeti Színház színpadára lép. Lehet tudni, hogy most ki lesz a sztárfellépő?
– Ez évi sztárunk nem előadóművész, hanem a világ valaha élt legnagyobb sportolói közé tartozik: a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, Mark Spitz. Díjat átadni, a sportot népszerűsíteni érkezik a Magyar Sportújságírók Szövetsége díszvendégeként, de egy kicsit bevonnám a show-ba is, remélem, nem lesz ellenére. Egy nappal korábban már itt lesz, szóval marad idő megbeszélni, próbálni vele. És örömmel újságolhatom, hogy díjátadónk lesz a friss Emmy-díjas színművésznő, az Örök télben főszerepet alakító Gera Marina is.

– Immár az ötödik alkalom, hogy ön a gála kreatív producere. Melyek a legfontosabb tapasztalatok, amelyekkel ebben a fél évtizedben gazdagodott?
– Az, hogy a legjobb magyar sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel együtt dolgozni, testközelben lenni velük és közreműködni abban, hogy ünnepeljük őket – ez a világ legklasszabb élménye. Mindannyian végtelenül alázatosak, kedvesek és megbízhatóak, pontosan tudják, hogy ezek nélkül az értékek nélkül sporteredményeket sem érnének el, és a színpadon sem szerepelnének jól. És az is nagy élmény volt, ahogyan láttam, hogy a gálákon fellépő művészek egytől egyig milyen büszkék voltak, hogy magyar sportolókat ünnepelhetnek. Egy-egy gálán – ha minden egyes munkatársat beleszámolok – félezren dolgozunk a sikerért. Nagy felelősség őket vezetni, nos, ez is nagy élmény.

– Szinte minden évben láthatunk olyan produkciót, amely újszerű, már-már forradalmi technikai megvalósítást kíván. Az idén is felbukkan valami igazán eredeti ötlet?
– Kettő ilyen is lesz. Ezúttal egy négy méter magas forgószínpaddal is dolgozunk, amely nagy figyelmet kíván a műszaki kollégáktól és a rajta fellépőktől is. És most először a képzőművészetet is belefoglaltam a műsorba, ennek formája is maradjon titok, szerintem nagyon látványos lesz.

– A produkció minden évben igyekszik bevonni a fiatal sportolókat is valamilyen módon. Ezúttal is megjelennek tehetséges utánpótlás-sportolók a színpadon?
– Most aktív, felnőtt sportolókkal dolgozom a show-ban, ez sem kisebb feladat és megtiszteltetés. Valamint a gála nyitányában ott lesznek az 1964-es tokiói olimpia magyar érmesei, igazi legendákkal nyitjuk tehát az estét. Talán majd jövőre újra jöhetnek az utánpótlás-sportolók.

– Nem csupán kreatív producerként, de a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként is kötődik
a gálához. Mit jelent a fogyatékos sportolóknak, hogy az utóbbi időben már az ő teljesítményüket is díjazzák az Év sportolója gálán?

– Majdnem mindent. Fontos a pénz, a támogatás, a szakmai háttér. De a legfontosabb a megbecsülés, az elismerés, az egyenlőség. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb fogyatékos sportolók közül is a legjobbak, a bajnokok bajnokai ugyanazon a színpadon, ugyanolyan körülmények között ugyanolyan díjakat vesznek át, mint ép sporttársaik. Én ezt a gálát a sportdiplomáciára is kihasználom: vendégnek hívtuk az ázsiai paralimpiai bizottság elnökét és a lengyel parasportelnököt is. Hadd ámuljanak azon, hogyan ünnepeljük mi a sportolóinkat, köztük a fogyatékosakat!

Legutóbb Rúzsa Magdi volt a gála egyik sztárfellépője
Legutóbb Rúzsa Magdi volt a gála egyik sztárfellépője
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik