Év sportolója gála: melyik csapat lesz a legjobb?

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 12:06
null
Tavaly nem lehetett kérdéses, hogy a Pjongcsangban olimpiai aranyérmet nyerő férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó az év csapata egyéni sportágban (Fotó: Tumbász Hédi)
Harmadik éve már, hogy a hagyományos csapatsportágakban és az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplők teljesítményét külön díjazzák a sportújságírók.

 

Az év csapata kategória a hatvankét évvel ezelőtti kezdetektől,1958-tól jelen van az Év sportolója-választáson. Gyakran heves vitákra adott azonban okot, hogy a klasszikus csapatsportágak miként vethetők össze például egy kajak kettes vagy egy jégtáncpáros teljesítményével, elvégre
utóbbiak is csapatot alkotnak. Egészen 2017-ig egy szavazási kategóriába tartoztak e sportágak képviselői, a voksolást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége a tavalyelőtti gálát megelőzően azonban úgy döntött, hogy kettébontja, és külön-külön megválasztja a legjobb csapatot a hagyományos csapatsportágakban és a legjobb csapatot az egyéni sportágak csapatversenyeiben.

A hagyományos csapatsportok kategóriájában a vízilabda és a kézilabda uralja a versengést évek óta. Az FTC-Telekom Waterpolo férfi vízilabdacsapata és a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata is mindent megnyert 2019-ben, amit csak lehetséges: magyar bajnokságot, Magyar Kupát és Bajnokok Ligáját. Az elmúlt két alkalommal a győri kézis lányoké lett a trófea, az elmúlt öt évben háromszor.

Vajon jön egy „klasszikus mesterhármas”? – kérdeztük Görbicz Anitát.

„Az egész csapat nagyon örül, hiszen fantasztikus teljesítmény, hogy sorozatban
harmadszor is ott lehetünk a legjobb három együttes között e rangos elismerés odaítélésénél. Rengeteg elismerésre méltó teljesítmény volt hazánkban tavaly is a csapatok között, így külön öröm, hogy újfent méltónak találtak minket a döntnökök”
– mondta diplomatikusan.

A Fradi vízilabdázóit képviselve a kétszeres olimpiai és világbajnok, szakosztályelnök Madaras Norbert így fogalmazott: „Számítottunk arra, hogy bekerülünk a háromba, hiszen egy éve is ott voltunk. Nagy különbség, hogy ezúttal BL-t nyertünk, így szerintem meg is érdemelnénk a díjat, de elég erős mezőnyben versenyzünk, hogy mást ne mondjak, a Győr is BL-győztesként szerepel itt. A csapat mellett Varga Zsolt vezetőedző szintén a legjobb háromban van, ez elismerése a Népligetben évekkel ezelőtt elkezdett munkának.”

Szintén nagy tettet vitt véghez 2019-ben a női jégkorong-válogatott, amely a hazai rendezésű divízió 1/A-világbajnokságon minden ellenfelét maga mögé utasította, a káposztásmegyeri csarnokban harcolta ki a feljutást a legmagasabb osztályba, ennek köszönhetően áprilisban Kanadában a földkerekség legerősebb válogatottjai között szerepelhet.

„Az, hogy sikerült bekerülnünk a legjobb három közé, jól mutatja, a női jégkorong milyen fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, és hogy egyre magasabb szinten is elismerik, illetve foglalkoznak az eredményeinkkel – mondta a csapat egyik csatára, Dabasi Réka.A budapesti világbajnokság óta egyre nagyobb médiafigyelmet kap a csapatunk, és ez a gála is nagy segítség
lesz abban, hogy még inkább felfigyeljenek a női jégkorong jelenlétére a magyar sportéletben.”

Az egyéni sportágak csapatversenyében ott van a jelöltek között a címvédő férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó, azzal a változással, hogy a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba hármas nem Knoch Viktorral, hanem Krueger Cole-lal egészül ki.

„Büszke vagyok arra, hogy a váltónk folyamatosan szállítja a sikereket, hiszen 2019-ben nyertünk az Európa-bajnokságon, szereztünk világkupa-viadalon is aranyérmet, ez pedig azt mutatja, hogy ott vagyunk továbbra is a világ legjobbjai között – mondta a csapat nevében megszólaló Liu Shaolin Sándor. 2020-ban még jobbak akarunk lenni, hogy a következő szavazásnál ismét ott lehessünk a döntősök között.”

 

Egyik kihívójuk a női 500-as kajak négyes, amelyből Bodonyi Dóra osztotta meg velünk gondolatait: „Nagyon megtisztelő, hogy az idén is bekerültünk a háromba a lányokkal, plusz egyéniben is újra az első tíz között voltam. Sokat dolgozunk, így mindnyájunknak jólesik, ha elismerik a munkánkat. Főleg, hogy nem is a sportágon belülről kapjuk most az elismerést. Ilyenkor télen minden külső visszacsatolás fontos, hiszen elég monoton hetek vannak mögöttünk.”

A Roland Garroson a női párost megnyerő Babos Tímea, Kristina Mladenovic női teniszpáros a díj harmadik várományosa. „Megtiszteltetés, hogy ilyen bajnokok társaságában kerültünk be Kikivel a legjobbak közé – mondja a páros magyar tagja. – A magyar sportnak szuper éve volt 2019-ben, de biztos vagyok benne, hogy a tokiói olimpia éve még fényesebb sikereket tartogat. Hajrá, magyar
sport!”

A fogyatékos sportolóknál a speciális férfi kosárlabda-, a férfi labdarúgó- és a női kerekesszékes vívó-válogatott maradt versenyben a szűkítés után – előbbi nevében Galambos Zsolt szövetségi kapitány szólalt meg: „A 2015-ös Los Angeles-i világjátékokon a négyes divízióban aratott győzelmünk után 2019-ben Abu-Dzabiban megnyertük a kettes divíziót, az elődöntőben két ponttal
az oroszokat, a döntőben néggyel a japánokat győzve le, ez mindannyiunk pályafutásában a csúcsot jelenti. A sikerek nagy lendületet adnak nekünk a folytatáshoz.”

A speciális futballválogatott kapitánya, Marton Gergő úgy fogalmazott: „Már a tízbe kerü-
lésnek is nagyon örültünk, a sportolók nézték a tévében a végső három jelöltet bejelentő sajtótájékoztatót, és a közösségi médiás csoportunkban azonnal fel pezsdült az élet, ahogy megláttuk a csapat nevét a kijelzőn. Nagyon várjuk a napot, amikor ott lehetünk ezen a nívós gálán, és olyan sportolókkal találkozhatunk, akiket eddig csak a tévében vagy az újságokban
láthattunk.”

A címvédő női kerekesszékes vívó-válogatott nevében Hajmási Éva nyilatkozott: „Büszkék vagyunk, hogy megint is ott lehetünk a gálán, mert az idén sporttörténelmi tettet vittünk véghez. Ezüst- és bronzérmünk már volt világbajnokságon, de magyar csapat most először állhatott fel a dobogó felső fokára. Reménykedünk az újabb győzelemben."

Az öszeállítást készítette:Bodnár Zalán, Klein Ron, Kovács Erika, Lakner Gábor, Lipiczky Ágnes, Papp Bálint

TUDTA?
Az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gálán díjátadó lesz a kárpátaljai, nagyszőlősi születésű Rácz László, a szovjet futball legendája, aki a Dinamo Kijevvel 1986-ban KEK-et nyert, a szovjet válogatottal 1988-ban Európa-bajnoki döntőt játszott. A Ferencvárosból vonult vissza az 1992-es bajnoki címmel.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik