Darts-vb: a világelső Price a harmadik a torna előtti erősorrendünkben

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.12.14. 16:18
null
Gerwyn Price világelsőként várja a vb-t, az egynapos bemutatóversenyeken jó formába is lendült (Fotó: Árvai Károly)
Csütörtök este a londoni Alexandra Palace-ban elrajtol a PDC dartsvilágbajnokság. A nagy torna előtt a Nemzeti Sport Online összeállította a 16 legnagyobb esélyes erősorrendjét.

 

16. GARY ANDERSON
„Gary már túl van karrierje legszebb napjain, de még mindig úgy tud dartsozni, hogy butaság lenne esélytelennek mondani egy vébé előtt.” Wayne Mardle, a Sky Sports szakértője tökéletesen összefoglalta 2015 és 2016 világbajnokának helyzetét. Anderson egyre kevesebb versenyen indul, a gyakorlásra sem szán annyi időt a szabadidejében, mint régen, így egyre lejjebb csúszik a ranglistán, az idei vb-n már csak a 11. kiemelt lesz. Ám pont azért nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mert az Alexandra Palace-ban mindig felszívja magát. Két éve döntőt játszott, tavaly az elődöntőig menetelt, azaz tényleg butaság lenne kimondani, hogy esélytelen.

15. DAMON HETA
A harmadik profi évének bizonyos szakaszaiban az ausztrál volt a legjobb formában lévő dartsos. Simon Whitlockkal megnyerte a csapat-vb-t, nyert versenyt az European Touron, kettőt a Players Championshipen, és az egész éves háromnyilas körátlagban (97.61) csak Michael van Gerwen (98.58) múlta őt felül, miközben az ausztrálnál senki sem kiszállózott pontosabban a PDC-nél 2022-ben (44%). Csakhogy hiába érkezett első kiemeltként a vb-főpróbának is beillő Players Championship Finalsra, azon az első körben elbukott – akárcsak a korábbi négy egyéni major versenyen. A nagy színpadon és a kamerák kereszttüzében közel sem olyan jó a formája, mint a kisebb versenyeken, ami nem jó előjel a vb előtt.

14. DIMITRI VAN DEN BERGH
A nyolcadik világbajnokságára készülő belga sorsolása nem mondható könnyűnek, és a formája sem éppen bomba. A kétszeres ifjúsági világbajnok a tavalyi vb-n az első akadályban elbukott Florian Hempellel szemben, az idén egy World Series-versenyt nyert csak meg. Vajon hányszor látjuk táncolni idén az Alexandra Palace-ban?

13. JAMES WADE
A 2005-ös vb óta az egyiket sem hagyta ki, négyszer (2009, 2012, 2013, 2022) volt elődöntős, a fináléba egyszer sem jutott be. Tizenöt éve folyamatosan ott van a PDC élmezőnyében, első major trófeáját 2007-ben, az eddigi utolsót, azaz a 11.-ket tavaly nyerte meg. Az idén azonban a leverkuseni European Tour-verseny elődöntője előtt rosszul lett, kórházba került, és a rossz élmény miatt átgondolta az életét. A dartsot nem adta fel, próbál nem stresszelni, hanem élvezni a játékot, ami az ő képességeivel bármelyik ellenfele számára ijesztő lehet.

12. JOSH ROCK
A 2022-es év felfedezettje az északír, aki ősszel üstökösként emelkedett a PDC élmezőnyébe. Ennek a folyamatnak a budapesti Hungarian Darts Trophyn is szemtanúi lehettünk, Damon Hetát és Dirk van Duijvenbodét is legyőzve jutott a legjobb nyolcig a BOK Csarnokban. Utána megszerezte első PDC-trófeáját, rekord körátlagot produkálva nyerte meg az ifjúsági vb-t, és most sokaknak ő a titkos esélyese. Azért az ágrajzot elnézve nem fogadnánk nagy tétben az északír vb-győzelmére, hiszen előfordulhat, hogy Callan Rydz, Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Peter Wright és Michael van Gerwen legyőzésére lesz szüksége csak ahhoz, hogy a döntőbe jusson...

A 21 éves északír Josh Rock a jövő sztárja lehet (Fotó: AFP)
A 21 éves északír Josh Rock a jövő sztárja lehet (Fotó: AFP)

11. DIRK VAN DUIJVENBODE
A profi darts élmezőnyének egyetlen tagja, aki továbbra is beosztottként dolgozik a hétköznapokon – heti 32 órás munkaidőben könyvelő egy padlizsántermelő vállalatnál. Ez olyan munka, amelyet bárhonnan elvégezhet, miközben kikapcsolja, kizökkenti a darts világából – a darts pedig ugyanígy kizökkenti a hétköznapokból. Harmonikus életet él, a dartstábla előtt pedig az egyik legenergikusabb játékos, aki a legjobb formáját nyújtva bárkit képes legyőzni – csakhogy a vb-n hat ellenféllel szemben legalább ötször muszáj lenne topformában dobni a tömeget és a kiszállókat is.

10. ROB CROSS
Phil Taylor utolsó, 2013-as világbajnoki címe óta csak egy angol siker született az Alexandra Palace-ban, 2018 az újonc Cross bravúrdiadalával kezdődött. A korábbi villanyszerelő azóta a negyeddöntőig sem jutott el a vb-n, de minden évben volt döntője major tornán, és időnként lebilincselő játékra képes. Csakhogy a mezőny egyre sűrűbb, Cross is egyre ritkábban villan meg, de a Players Championship Finalson mutatott formája alapján a vb-n sem esélytelen.

9. NATHAN ASPINALL
Aspinall esetében egyáltalán nem lenne meglepő, ha már a második akadályban elbukna a világbajnokságon, ahogy az előző két vb-n is történt vele. Ugyanakkor előtte kétszer – az első két vb-szereplésekor – is eljutott az elődöntőig, azaz nem illetődik meg az Alexandra Palace-ban. Aspinall a 2019-es UK Open óta nem nyert nagy tornát, de idén – azóta először – két major ranglistaverseny döntőjébe is bekerült, bár a World Grand Prix-n és a Grand Slamen is elbukott az utolsó akadályban.

8. DANNY NOPPERT
Az idei UK Open győztese kicsit kilóg a sorból a holland táborban, nem tartozik abba a klikkbe (Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Dirk van Duijvenbode, Vincent van der Voort), amely a világbajnokság idején rendszeresen összejár Londonban, külön tartózkodik a többiektől. A csapat-vb-n így is jó párost alkotott Van Duijvenbodéval, a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb versenyzője, nem véletlen, hogy a Premier League jövő évi mezőnyébe sokan követelik őt.

Joe Cullen nyerte meg az idei budapesti PDC-tornát (Fotó: AFP)
Joe Cullen nyerte meg az idei budapesti PDC-tornát (Fotó: AFP)

7. JOE CULLEN
Az idei Masters győztese több kisebb verseny mellett a szeptemberi Hungarian Darts Trophyt is megnyerte, döntős volt a Premier League-ben – Humphrieshez hasonlóan Cullen számára is az áttörés éve volt 2022. A tavaly elhunyt édesanyja emlékére a feleségével megnyitott kávézóban dolgozva ki tud kapcsolni, megtalálta a lelki egyensúlyt a profi darts és a hétköznapi életmód között. A világbajnokságon még sohasem jutott a legjobb nyolc közé, az idén ehhez Damon Hetát és Michael Smitht is le kellene győznie.

6. JONNY CLAYTON
Egy évvel ezelőtt a vb egyik nagy esélyesének tartotta a szakma a walesit, aki azóta sem tudta megugrani az utolsó akadályt. Idén ugyan megnyert négy Premier League-szakaszt, valamint a World Series egyik ausztráliai versenyét, de kevesebben várják, várjuk a vb végjátékába. Kicsit olyan lett, mint James Wade: kellemes ellenfélnek számít, jó kedélyű, de mindig benne van egy-egy kiugró eredmény – a mostani vb-n nagyon nehéz ágra került, az ágrajz hatodik nyolcadából hárman is szerepelnek erősorrendünkben.

5. LUKE HUMPHRIES
Az áttörés éve volt 2022 Humphries számára, a 27 éves angol az idei első Players Championship-versenyen szerezte meg első PDC-trófeáját, majd az European Tour urává vált, négy versenyt is megnyert az európai sorozatban, amire előtte csak ketten voltak képesek: Michael van Gerwen és Peter Wright. Az elmúlt három évben rengeteget fogyott, ami mentálisan erősebbé tette, akárcsak az, hogy októberben apa lett. A novemberi nagy tornákon szintén bombaformát mutatott, a Grand Slamen és a Players Championship Finalson is elődöntős volt.

4. PETER WRIGHT
A világbajnoki címvédő idei esélyeit elsősorban az határozza meg, hogy milyen állapotban van a felesége. Jo a Grand Slam of Darts közben került kórházba, megműtötték, a gyógyulás közben visszaesett, a skót versenyző emiatt hetekig nem foglalkozott a sporttal, a Players Championship Finalstól is visszalépett. A legfrissebb hírek szerint Jo túl van a nehezén, már gyógyul, így néhány napot már a gyakorlásnak tudott szentelni Wright, aki fejben is összeszedte magát. A vb nyitó estéjén lesz jelenése, és ha az első akadályt leküzdi, karácsonyig készülhet a folytatásra – ott pedig már bármi lehet.

3. GERWYN PRICE
A világelsőt a fogadóirodáknál csak Van Gerwen előzi meg, és ha a vb előtti egynapos bemutatóversenyeken nyújtott teljesítményekből bármit is le lehet vonni, akkor elmondhatjuk, kiváló a walesi formaidőzítése. Price az előző héten sorra nyerte ezeket a kis versenyeket Derbyban, Ispwichben és Cardiffban, Ricky Evans ellen 132.62-es átlagot produkált, ami igen biztató lehet. A vb légkörét már rég megszokta, bár az, hogy Raymond van Barneveld felverekedte magát a világranglista 32. helyére, így a 3. fordulóban össze kell csapnia vele, akár nyugtalaníthatná is azok után, hogy a Grand Slam of Dartson a csoportkörben és a negyeddöntőben is legyőzte őt a holland. Sosem nyert még nagy tornán Barney ellen, de biztos benne, hogy most megtöri az átkot.

2. MICHAEL SMITH
A novemberi Grand Slam of Dartson megtört Michael Smith átka. Az angol azelőtt nyolc nagy PDC-versenyen játszott döntőt, és mindegyiket elveszítette – köztük a vb 2019-es és 2022-es fináléját is. A 32 éves Smith az elmúlt néhány évben rendkívül összeszedetté vált, nem hagyott annyi mérkőzést elúszni úgy, hogy menet közben elment a kedve az egésztől. Mentális fejlődésének köszönhetően a profi darts egyik legkiegyensúlyozottabb szereplőjévé vált, rendszeresen ott volt a nagy tornák végjátékában, és a GS óta joggal hiheti, hogy megérett a világbajnoki címre.

1. MICHAEL VAN GERWEN
Ha a korábbi világelső holland meg tudja közelíteni a Players Championship Finalson mutatott teljesítményét, megszerezheti 2014-es, 2017-es és 2019-es vb-címe mellé a negyediket is. A holland még akkor is hangozatta, hogy ő a legjobb, amikor hónapokon át messze volt a csúcsformájától, de most még a világelső Gerwyn Price is elismerte, hogy MvG a legnagyobb esélyes. Szavak helyett számokkal támasztjuk alá, miért a holland a favorit: az idén a PDC-nél lejátszott 149 mérkőzésén neki a legmagasabb a háromnyilas összesített átlaga, a 98.58 pont csaknem eggyel több a második helyen álló Damon Hetáénál. Több mint tíz éve nem győzték le Van Gerwent a vb-n 100 pont alatti átlaggal. Van Gerwen 2016-ban megnyerte a Premier League-et, a World Matchplayt, a World Grand Prix-t és a Players Championship Finalst, s akkor a vb-címet is bezsebelte. Ugyanezek a trófeák az idén is megvannak, már csak a vb-cím hiányzik.

DARTS
PDC VILÁGBAJNOKSÁG
Csütörtök, 20.00
(Tv: Sport2)
1. FORDULÓ

Mickey Mansell (északír)–Ben Robb (új-zélandi)
Keane Barry (ír)–Grant Sampson (dél-afrikai)
Jermaine Wattimena (holland)–Nathan Rafferty (északír)
2. FORDULÓ
Peter Wright (skót, 2.)–Mickey Mansell (északír)/Ben Robb (új-zélandi)

AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Luke Woodhouse (angol)–Vladiszlav Omelcsenko (ukrán)
Ryan Meikle (angol)–Lisa Ashton (angol)
Adam Gawlas (cseh)–Richie Burnett (walesi)
Simon Whitlock (ausztrál)–Christian Perez (Fülöp-szigeteki)

Jim Williams (walesi)–Sebastian Bialecki (lengyel)
William O'Connor (ír)–Beau Greaves (angol)
Ritchie Edhouse (angol)–David Cameron (kanadai)
Alan Soutar (skót)–Mal Cuming (ausztrál)

Jermaine Wattimena (holland)–Nathan Rafferty (északír)
Martin Lukeman (angol)–Jamamoto Nobuhiro (japán)
Ricky Evans (angol)–Fallon Sherrock (angol)
Adrian Lewis (angol)–Daniel Larsson (svéd)

Keegan Brown (angol)–Florian Hempel (német)
Cameron Menzies (skót)–Diogo Portela (brazil)
Andrew Gilding (angol)–Robert Owen (walesi)
Geert Nentjes (holland)–Leonard Gates (amerikai)

Mickey Mansell (északír)–Ben Robb (új-zélandi)
Keane Barry (ír)–Grant Sampson (dél-afrikai)
Rowby-John Rodriguez (osztrák)–Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Danny Jansen (holland)–Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

Steve Beaton (angol)–Danny van Trijp (holland)
Jamie Hughes (angol)–Jimmy Hendriks (holland)
Boris Krcmar (horvát)–Szuzuki Toru (japán)
Josh Rock (északír)–José Justicia (spanyol)

Niels Zonneveld (holland)–Lewy Williams (walesi)
Mike De Decker (belga)–Jeff Smith (kanadai)
Karel Sedlácek (cseh)–Raymond Smith (ausztrál)
John O’Shea (ír)–Darius Labanauskas (litván)

Scott Williams (angol)–Ryan Joyce (angol)
Matt Campbell (kanadai)–Danny Baggish (amerikai)
Madars Razma (lett)–Prakash Jiwa (indiai)
Martijn Kleermaker (holland)–Han Hszi-cseng (kínai)

A 2. FORDULÓ SORSOLÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Gerwyn Price (walesi, 1.)–Luke Woodhouse (angol)/Vladiszlav Omelcsenko (ukrán)
Raymond van Barneveld (holland, 32.)–Ryan Meikle (angol)/Lisa Ashton (angol)
Ryan Searle (angol, 16.)–Adam Gawlas (cseh)/Richie Burnett (walesi)
José de Sousa (portugál, 17.)–Simon Whitlock (ausztrál)/Christian Perez (Fülöp-szigeteki)

James Wade (angol, 8.)–Jim Williams (walesi)/Sebastian Bialecki (lengyel)
Gabriel Clemens (német, 25.)–William O'Connor (ír)/Beau Greaves (angol)
Danny Noppert (holland, 9.)–Ritchie Edhouse (angol)/David Cameron (kanadai)
Daryl Gurney (északír, 24.)–Alan Soutar (skót)/Mal Cuming (ausztrál)

Michael Smith (angol, 4.)–Jermaine Wattimena (holland)/Nathan Rafferty (északír)
Martin Schindler (német, 29.)–Martin Lukeman (angol)/Jamamoto Nobuhiro (japán)
Joe Cullen (angol, 13.)–Ricky Evans (angol)/Fallon Sherrock (angol)
Damon Heta (ausztrál, 20.)–Adrian Lewis (angol)/Daniel Larsson (svéd)

Luke Humphries (angol, 5.)–Keegan Brown (angol)/Florian Hempel (német)
Vincent van der Voort (holland, 28.)–Cameron Menzies (skót)/Diogo Portela (brazil)
Dave Chisnall (angol, 12.)–Andrew Gilding (angol)/Robert Owen (walesi)
Stephen Bunting (angol, 21.)–Geert Nentjes (holland)/Leonard Gates (amerikai)

Peter Wright (skót, 2.)–Mickey Mansell (északír)/Ben Robb (új-zélandi)
Kim Huybrechts (belga, 31.)–Keane Barry (ír)/Grant Sampson (dél-afrikai)
Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák)/Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Krzysztof Ratajski (lengyel, 18.)–Danny Jansen (holland)/Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

Jonny Clayton (walesi, 7.)–Steve Beaton (angol)/Danny van Trijp (holland)
Brendan Dolan (északír, 26.)–Jamie Hughes (angol)/Jimmy Hendriks (holland)
Nathan Aspinall (angol, 10.)–Boris Krcmar (horvát)/Szuzuki Toru (japán)
Callan Rydz (angol, 23.)–Josh Rock (északír)/José Justicia (spanyol)

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Niels Zonneveld (holland)/Lewy Williams (walesi)
Mensur Suljovic (osztrák, 30.)–Mike De Decker (belga)/Jeff Smith (kanadai)
Dirk van Duijvenbode (holland, 14.)–Karel Sedlácek (cseh)/Raymond Smith (ausztrál)
Ross Smith (angol, 19.)–John O’Shea (ír)/Darius Labanauskas (litván)

Rob Cross (angol, 6.)–Scott Williams (angol)/Ryan Joyce (angol)
Mervyn King (angol, 27.)–Matt Campbell (kanadai)/Danny Baggish (amerikai)
Gary Anderson (skót, 11.)–Madars Razma (lett)/Prakash Jiwa (indiai)
Chris Dobey (angol, 22.)–Martijn Kleermaker (holland)/Han Hszi-cseng (kínai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik