Darts: a lengyel és az osztrák kiemelt is búcsúzott Budapesten

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 17:05
null
Rob Cross közepes játékkal is továbbjutott (Fotó: PDC, archív)
A kiemeltek fele járt szerencsével a Papp László Budapest Sportarénában zajló PDC Hungarian Darts Trophy 2. fordulójának szombat délutáni etapján, amelyen két és fél ezer néző előtt léptek színpadra a dartselit tagjai. A lengyel Krzysztof Ratajski és az osztrák Mensur Suljovic mellett a dél-afrikai Devon Petersen és a holland Dirk van Duijvenbode is elbúcsúzott.

 

A nap nyitó mérkőzését a 2018-as világbajnok Rob Cross játszotta a szintén angol Ross Smithszel, a csendes közönség előtt csendes volt a kezdés is, a harmadik körig kellett várni az első triplára, akkor Cross 180-nal feledtette a korai kínokat. Korai Cross-vezetés után Smith kezdett belejönni – amikor Crosst kezdte éltetni a közönség, rendre dobott egy háromtriplás kört – remek kiszállózással 4–2-re elhúzott, de utána leblokkolt, és a sikerre jó ideje éhező Cross jutott tovább.

Az angol elmondta, a pénteki szabadnapon volt lehetősége körülnézni a városban, de a koronavírus miatt azért kerülnie kellett a zsúfolt helyeket. Krzysztof Ratajski is szabadnapos volt pénteken, jól is kezdett a walesi Lewis Williams ellen, percek alatt elhúzott 3–0-ra. Ott azonban a lengyel megtorpant, a remekül kiszállózó Williams pedig legről legre csökkentette hátrányát, egyenlített, majd növelte előnyét. Végül hét kiszálló kísérletéből hatot bedobva, zsinórban hat leget nyerve legyőzte a verseny egyik esélyesének számító Ratajskit, aki gyorsan el is tűnt a színpadról.

Brendan Dolan és Alan Soutar meccsén nem volt nagy fordulat, az északír 5–0-ra elhúzott, a skót a közönség hatalmas örömére nyert egy leget. Kihasználta a ritka esélyét, az egész mérkőzésen összesen háromszor dobhatott legért… A Soutar oldalára álló közönség nagy bánatára Dolan a következő játékban lezárta a mérkőzést.

Dolan sajnálta, hogy jó barátjával került össze a torna ilyen korai szakaszában, és a következő meccs után ugyanezt mondta James Wade is (őszintén elismerve, hogy nagyon kevés szimpatikus riválisa van), aki rendkívül színvonalas mérkőzésen győzte le 6–5-re az ír William O'Connort. Mindketten 99-es átlag felett dobtak, és a közönség hangja is kezdett megjönni. Wade megjegyezte, van még mit tekerni a hangerőn…

A tavaly és idén több versenyt kihagyó Mensur Suljovic szemüvegesen lépett színpadra a skót William Borland ellen, és sokáig úgy tűnt, nincs sok keresnivalója az esélytelenek nyugalmával induló skót ellen. A 180-nal kezdő Borland hidegvérrel dobálta a kétnyilas köröket és a kiszállókat, 5–1-re elhúzott. A nagy lehetőség kapujában azonban megremegett a keze, három meccsnyilat is elhibázott, miközben az osztrák felzárkózott 5–5-re. A döntő leget aztán hiába kezdte Suljovic, Borland tudott nyerni.

A verseny előtt a PDC honlapjának Budapestről csupa szépet nyilatkozó Devon Petersent nagy üdvrivalgás kísérte a pódiumra, de gyorsan kikapott a 101-es átlagot dobó Luke Humphriestól.

Dirk van Duijvenbode tornája csak azért nem ért ugyanolyan gyorsan véget, mint a dél-afrikaié, mert az újabb pazar napot kifogó Keane Barry elleni mérkőzésen szinte mindennel foglalkozott, csak a játékkal nem. A meccs elején a táblát kellett megigazítani, közben pedig rendszeresen babrált az asztalánál a nyilaival. Nem koncentrált a játékra, a délutáni etap legrosszabb, egyetlen 90 alatti átlagával nem nyerhetett.

Nathan Aspinallra nem lehetett ilyen panasz, az angol az első perctől kezdve tökéletesen összpontosított Bradley Brooks ellen, és a nap legmeggyőzőbb játékát mutatta be a már hangos Budapest Sportarénában.

A 19 órakor kezdődő esti programra a szervezők tájékoztatása szerint megtelik a küzdőtéren kijelölt nézőtér, ami nem csoda, hiszen Aspinall után a közvetlen világelit többi tagja is bemutatkozik.

2021 Hungarian Darts Trophy, Papp László Budapest Sportaréna
2. forduló
Rob Cross (angol, 16., 94.02)–
Ross Smith (angol, 90.08) 6–4
Krzysztof Ratajski (lengyel, 10., 96.71)–Lewis Williams (walesi, 98.79) 3–6
Brendan Dolan (északír, 13., 93.5)–
Alan Soutar (skót, 90.74) 6–1
James Wade (angol, 8., 99.45)–William O'Connor (ír, 99.02) 6–5
Mensur Suljovic (osztrák, 14., 95.43)–William Borland (skót, 94.56) 5–6
Devon Petersen (dél-afrikai, 9., 90.93)–Luke Humphries (angol, 101.08) 2–6
Dirk van Duijvenbode (holland, 11., 84.65)–Keane Barry (ír, 95.07) 3–6
Nathan Aspinall (angol, 15., 101.68)–Bradley Brooks (angol, 91.13) 6–1

KÉSŐBB
19.00 (Tv: Arena4)

Jonny Clayton (walesi, 7.)–Adam Gawlas (cseh)
Joe Cullen (angol, 1.)–Geert De Vos (belga)
Damon Heta (ausztrál, 12.)–Simon Whitlock (ausztrál)
José de Sousa (portugál, 2.)–Joe Murnan (angol)
Michael van Gerwen (holland, 4.)–Daryl Gurney (északír)
Gerwyn Price (walesi, 5.)–Richard Veenstra (holland)
Peter Wright (skót, 3.)–Florian Hempel (német)
Michael Smith (angol, 6.)–John Michael (görög)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik