Darts: 0–5-tel kezdett, sima meccsen búcsúzott Van Gerwen!

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 00:07
null
Ez nem Michael van Gerwen estéje volt (Fotó: AFP, archív)
A 27. darts World Matchplay keddi játéknapja sem telt el meglepetés nélkül: elsőként az 1. forduló utolsó mérkőzésén tábla elé lépő 6. kiemelt Nathan Aspinall búcsúzott az újonc Dimitri Van den Bergh ellen, majd a világelső Michael van Gerwent is kiejtették, ráadásul egy egészen egyoldalú meccsen.

Egyetlen mérkőzés maradt hátra a torna első fordulójából, a 6. helyen kiemelt Nathan Aspinall az újonc Dimitri Van den Bergh-gel nézett farkasszemet. A belgák ifjúsági világbajnok dartsozója 2–2 után egyhuzamban négy leget nyert meg, és innen nem tudott már visszakapaszkodni Aspinall, akinek ellenfele egy parádés 156-os kiszállót is összehozott. Van den Bergh debütálóként rögtön továbbjutott a 2. fordulóba, az ellenfele Joe Cullen lesz a nyolcaddöntőben között.

A következő mérkőzésen már a legjobb nyolc közé jutás volt a tét. Mensur Suljovic alaposan bekezdett Michael Smith ellen, az angol az első három legben gyakorlatilag hozzá sem tudott szagolni a meccshez. A 140 feletti dobásokban villogó Smith-nek a kiszállókkal már meggyűlt a baja, sokatmondó, hogy először a 21. leg után tudott előnybe kerülni, akkor viszont az összecsapás megnyeréséért kezdhetett. Suljovic innen még felállt, 12–12-nél mindketten tömérdek nyilat rontottak a végjátékban, végül Smith zárta le a játékot, és ekkor már nem engedte meg magának azt a hibát, hogy a saját kezdését ne hozza: a végletekig kiélezett és izgalmakkal teli mérkőzés a világranglista 5. helyezettjének sikerével zárult.

Jöhetett a játéknap két leginkább várt mérkőzése, elsőként Gary Anderson állt tábla elé James Wade-del szemben. A skótok kétszeres világbajnoka a legfontosabb pillanatokban nem remegett meg, és bár Wade összességében jobban kiszállózott, a 2018-as bajnok továbbjutása nem forgott veszélyben.

Kevesen számítottak arra, hogy Simon Whitlock megszorongathatja Michael van Gerwen, arra pedig talán senki sem, amit az ausztrál a mérkőzés elején művelt: az első öt leget behúzó Whitlock parádés játékkal használta ki az érthetetlenül gyengén kezdő holland hibáit. Sokatmondó adat, hogy a negyedik leg végén 107–83 volt az átlagmutató, és nem Van Gerwen javára...

A háromszoros világbajnok legutóbb alig tíz napja kezdett hasonlóan pocsékul mérkőzést, mint most: akkor Devon Peterson a Players Championship fordulójában vezetett 5–0-ra ellene, s bár a holland végül kiegyenlített, a meccset Peterson nyerte 6–5-re.

A kisebb szünet után némileg összeszedte magát Van Gerwen, egymás után két leget nyert, de gyorsan kiderült, hogy ez csak fellángolás volt a részéről. Whitlock egy apró megingást leszámítva magabiztosan hozta a legeket, s végül 11–4-es eredménnyel búcsúztatta a világelsőt, akit 15 vesztes meccs után tudott ismét legyőzni – ez volt a leghosszabb ilyen jellegű negatív sorozat két aktív játékos között.

Az utolsó meccsen a Robb Crosst kiejtő Gabriel Clemens csak megnehezíteni tudta Krzysztof Ratajski dolgát, az első fordulóban 107.53-as átlaggal záró lengyel szoros összecsapáson, de végig vezetve jutott tovább a következő körbe.

DARTS
WORLD MATCHPLAY, MILTON KEYNES, 4. NAP

1. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Nathan Aspinall (angol) (93.54)–Dimitri Van den Bergh (belga) (98.42) 5–10
2. FORDULÓ (A 8 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Michael Smith (angol) (94.99)–Mensur Suljovic (osztrák) (91.70) 14–12
Gary Anderson (skót) (92.91)–James Wade (angol) (93–96) 11–8
Michael van Gerwen (holland) (90.80)–Simon Whitlock (ausztrál) (98.11) 4–11
Gabriel Clemens (német) (96.61)–Krzysztof Ratajski (lengyel) (99.65) 10–12

SZERDA
20.00:
5. nap (Tv: Sport1)
2. FORDULÓ (A 8 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Peter Wright (skót)–Glen Durrant (angol)
Daryl Gurney (északír)–Vincen van der Voort (holland)
Danny Noppert (holland)–Adrian Lewis (angol)
Dimitri Van den Bergh (belga)–Joe Cullen (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik