Birkózó-vb: Muszukajev bronzérmes; Bajcajev az ötödik helyen zárt

Vágólapra másolva!
2022.09.18. 18:12
Muszukajev Iszmail bronzérmet nyert a Belgrádban rendezett birkózó-világbajnokság záró napján, a szabadfogású 65 kilogrammosok mezőnyében. A 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlav lecsúszott a dobogóról, az ötödik helyen zárt a Stark Arénában.

Muszukajev Iszmail bronzérmes (Fotó: Földi Imre, archív)
Muszukajev Iszmail bronzérmes (Fotó: Földi Imre, archív)
Muszukajev Iszmail bronzérmes (Fotó: Földi Imre, archív)
Muszukajev Iszmail bronzérmes (Fotó: Földi Imre, archív)
Muszukajev Iszmail bronzérmes (Fotó: Földi Imre, archív)

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem volt egyszerű a dolga Európa-bajnokunknak, Muszukajev Iszmailnak a Stark Arénában. A világbajnokság utolsó napján megszokott, hogy a vigaszági meccseket délelőtt helyett délután rendezik, így a szombaton az első meccsén a későbbi győztes iráni Rahman Amuzad Kalilitől meglepően sima vereséget szenvedő klasszisunknak három mérkőzést kellett birkóznia mindössze két óra leforgása alatt. És nem akárkiket kellett legyőznie! Az első meccsen az Ázsiai Játékokon bronzérmes dél-koreai Jun Dzsun Sziket, majd a kazah bajnokot, Adil Oszpanovot utasította maga mögé. Jöhetett a kemény dió, az azeri legenda, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, háromszoros világbajnok Aji Haliyev, akivel szemben egyébként pozitív Muszukajev mérlege, a budapesti Eb-döntőben például technikai tussal nyert ellene.

IRÁNI BRAVÚR 65 KILÓBAN
A Muszukajev Iszmailt legyőző Rahman Amuzad Kalili annak ellenére is meglepte a komplett mezőnyt, hogy aktuális Ázsia-bajnokként érkezett a világbajnokságra. Merthogy birkózásban különösen ritka az, hogy valaki mindössze 20 esztendősen hozzá hasonló dinamikai, technikai és erőfölénnyel felnőtt-világbajnokságot nyerjen. Az idén junior-vb-győztes, Muszukajev Iszmailt, és más világklasszisokat is maga mögé utasító Amuzad Kalili úgy nyerte meg a belgrádi felnőtt-vb-t, hogy öt meccsen összesen 49 pontot csinált a riválisain.

Muszukajev tulajdonképpen mindvégig irányított, az első menetben szép levitellel, míg a másodikban remek egy lábra támadással 4:0-s előnyre tett szert. Másfél perccel a vége előtt az azeri a zóna felé terelve próbálta megtörni versenyzőnket, de képtelen volt akciót indítani, hiszen Muszukajev kiválóan védekezett. Öt másodperccel az utolsó sípszó előtt negatív birkózásért megintették az olimpiai ötödik helyezettet, sőt, Aliyev ki is tolta őt, ez azonban kevés volt a fordításhoz, Muszukajev Iszmail 4:2-re nyert, ezzel világbajnoki bronzérmet szerzett.

„Szombaton nem találtam az igazi formámat, egyszerűen nem tudtam mit csinálni az iráni fiúval, aki meglepetés volt, egyáltalán nem ismertem. A folytatásban azért dolgozom, hogy visszavágjak neki. Hiába nyertem vasárnap három meccset, úgy érzem, ezúttal is csak a tudásom nagyjából harminc százalékát tudtam nyújtani. Persze, ettől függetlenül örülök annak, hogy még így is dobogóra állhatok, megkönnyebbültem, elégedett viszont nem vagyok, mert a világbajnoki címért utaztam Belgrádba” – nyilatkozta az FTC kabard származású sportolója a helyszínen, közvetlenül a bronzmeccs után.

A szintén Európa-bajnok Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) szombaton két győzelmet és egy vereséget könyvelhetett el, és vasárnap ő is a vigaszágon küzdhetett. A törökök U20-as Európa-bajnokát, Mücahit Celiket technikai tussal verte, tehát következhetett a bronzmérkőzés, mégpedig azzal az U23-as világbajnok grúz Givi Macsurasvilivel szemben, akitől az idén júniusban rendezett római Matteo Pellicone-emlékversenyen 14:9-es vereséget szenvedett. Húsz másodperccel a vb-bronzmeccs vége előtt azt lehetett sejteni, Bajcajev visszavág, de támadását megkontrázta a grúz, négypontos akciót hajtott végre, ezzel 5:3-ra diadalmaskodott.

A magyar szabadfogású-válogatott így egy-egy harmadik és ötödik hellyel zárta a világbajnokságot. Mindhárom szakágat figyelembe véve a magyarok egy ezüst- és három bronzérmet nyertek, emellett két ötödik helyezettünk is lett.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Szabadfogás. 61 kg. Világbajnok: Higucsi Rei (Japán),
2. Reza Atri Nagarcsi (Irán), 3. Arszen Haratyunjan (Örményország) és Naranhu Narmandah (Mongólia). 65 kg. Vigaszág: Muszukajev Iszmail–Jun Dzsun Szik (dél-koreai) 5:4; Muszukajev–Oszpanov (kazah) 13:0. A 3. helyért: Muszukajev–Haji Aliyev 4:2. Vb: Rahman Amuzad Kalili (Irán), 2. Yianni Diakomihalis (Egyesült Államok), 3. Muszukajev Iszmail (Magyarország) és Bajrang Punia (India). 97 kg. Vigaszág: Bajcajev Vlagyiszlav–Mücahit Celik 11:0. Vb: Kyle Snyder (Egyesült Államok), 2. Batyrbek Tsakulov (Szlovákia), 3. Givi Macsurasvili (Grúzia) és Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán), 5. Bajcajev Vlagyiszlav (Magyarország)

PERCRŐL PERCRE

BAJCAJEV VLAGYISZLAV–GIVI MACSARASVILI 3:5

Bajcajev Vlagyiszlav birkózik pirosban, Macsarasvili kékben. A két sportoló legutóbb júniusban, a Rómában rendezett Matteo Pellicone-emlékversenyen találkozott egymással, ott a grúz nyert 14:9-re.

Az első perc arról szólt, hogy felmérje egymást a két birkózó – Bajcajevet aktivitásra ösztönzik a bírók, támadást is indított, Macsarasvili jobb lábát kiemelve kétpontos levitelt hajtott végre (2:0). Az első menet ezzel az eredménnyel ért véget.

Jöhet a folytatás! Bajcajev bokára támadott, a grúz kontrázni próbált, egyiküknek sem jött össze a pontszerzés. Bajcajev szépen pörgeti az időt, jól védekezik. Fél perc van hátra, Bajcajev támadásából Macsarasvili jött ki jól, úgynevezett reburt dobott négy pontért (2:4), versenyzőnk ezután mögé ment (3:4), de onnan nem tudott akciózni... Az idő lejárt, Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány challenge-et kért, mindhiába... A videó megtekintése után a versenyelnök nem másította meg az ítéletet, ez plusz egy grúz pontot, s egyben Macsarasvili 5:3-as győzelmét is jelentette. Bajcajev Vlagyiszlav az ötödik helyen zárta a világbajnokságot.

MUSZUKAJEV ISZMAIL–HAJI ALIYEV 4:2

A 61 kilogrammos helyosztók zajlottak, a japán Higucsi Rui szerzett világbajnoki címet. Rögtön következik a Muszukajev–Aliyev párharc.

Az Európa-bajnok, vb-bronzérmes Muszukajev Iszmail érkezett elsőként, pirosban a szőnyegre, őt követte kékben az azeri legenda, Haji Aliyev. Muszukajev bokára támadással indított, de nem tudta végig vinni az akciót, Aliyev fejbe rúgta, nem volt szándékos. A bírók figyelmeztetik, akitivitásra ösztönzik a magyart, fél perccel később ugyanezt megteszik Aliyevvel is. Az azeri feje vérzik, ápolni kellett, rendben folytatódhatott a meccs.Muszukajev ellen aktivitási időt rendeltek el, és nem toporgott sokat – levitellel 2:0-ra vezet, és a menet végéig megőrizte előnyét.

Muszukajev remekül kapta ki Aliyev lábát, újabb levitelt csinált (4:0). Másfél perccel a vége előtt az azeri a zóna felé tereli a magyart, de akciót képtelen volt indítani, Muszukajev remekül védekezik. Kar alátételből próbál támadást indítani, úgy fest, mindhiába, pörögnek a másodpercek. Öt másodperccel a vége előtt megintették Muszukajevet negatív birkózásért, sőt, aliyev ki is tolta, ez azonban kevés volt a fordításhoz, Muszukajev Iszmail 4:2-re nyert, és ezzel világbajnoki bronzérmes!

„Szombaton nem találtam az igazi formámat, egyszerűen nem tudtam mit csinálni az iráni fiúval, aki meglepetés volt, egyáltalán nem ismertem. A folytatásban azért dolgozom, hogy visszavágjak neki. Hiába nyertem vasárnap három meccset, úgy érzem, ezúttal is csak a tudásom nagyjából harminc százalékát tudtam nyújtani. Persze, ettől függetlenül örülök annak, hogy még így is dobogóra állhatok, megkönnyebbültem, elégedett viszont nem vagyok, mert a világbajnoki címért utaztam Belgrádba” – nyilatkozta az FTC kabard származású sportolója a helyszínen, közvetlenül a bronzmeccs után.

ELŐZMÉNYEK

Világbajnoki aranyéremért utazott Belgrádba a budapesti kontinensviadalon győztes Muszukajev Iszmail, aki szombaton, a nyolcaddöntőben a súlycsoport újoncával, a mindössze 20 éves iráni Ázsia-bajnokkal, junior-világbajnokkal, Rahman Amuzad Kalilivel találkozott. Világklasszisunk meglepetésre nem tudott mit kezdeni ifjú riválisával: a második menetben többször is próbálkozott, ám az iráni ezeket ügyességével, hosszú végtagjaival, valamint dinamikus birkózásával rendre ellehetetlenítette – kitolásokkal, passzivitási ponttal és levitellel 6:0-ra diadalmaskodott.

Az első körben a dél-koreai Jun Dzsun Sziket legyőző Amuzad Kalili a folytatásban a kazah Adil Oszpanovot, majd a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes azeri Haji Aliyevet legyőzve bejutott a döntőbe, így Muszukajev vasárnap délután a vigaszágon küzdhetett tovább a bronzéremért. Elsőként az Ázsiai Játékokon bronzérmes dél-koreaival találkozott, és a vártnál jóval szorosabban alakult az összecsapás, Muszukajev 15 másodperccel a vége előtt még 4:2-es hátrányban volt, onnan fordított szép levitellel, majd az emiatt kért challenge-et is megnyerte, így a meccset is, 5:4-re. A kazah Oszpanovval szemben már magabiztos volt, két lábra támadással, egy-egy dobással, kontrával, és kitolással végül technikai tussal 13:0-ra győzött. A bronzmeccs az azeri legenda, Haji Aliyev ellen következhetett, aki ellen az idei, budapesti Európa-bajnokság döntőjében technikai tussal nyert.

Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Bajcajev Vlagyiszlav magabiztos sikerrel nyitott az Ázsia-bajnoki bronzérmes dél-koreai Szo Min Vonnal szemben, majd a 16 között a verseny harmadik kiemeltjével, az Ázsia-bajnokságon második mongol Bacul Ulzijszajhannal találkozott. Bajcajev végig irányította az eseményeket, három szép levitellel 6:0-ra nyert. Az elődöntőért jöhetett a szlovák színekben versenyző Eb-harmadik Batyrbek Tsakulov, akit épp a budapesti kontinensviadalon múlt felül 3:1-re. Ezúttal viszont fordult a kocka, Tsakulov az első menetben passzivitási ponttal, valamint kitolással 2:0-s előnyre tett szert, és a második felvonás elején versenyzőnk rosszul sikerült indítását kihasználva még tovább tudta növelni a különbséget. Bajcajev a folytatásban faragott a hátrányából, de végül 4:2-es vereséget szenvedett.

A világbajnokság neki sem ért véget, hiszen Tsakulov az aranycsatáért technikai tussal győzött a grúzok U23-as világbajnokával, Givi Macsarasvilivel szemben. A vigaszágon aztán Bajcajev is nyert, mégpedig az idén U20-as Eb-győztes török Mücahit Celikellen – a meccsen kijött a két birkózó közötti különbség. Bajcajev ugyan nem diktált nagy iramot, de dominált, s két levitellel a szünetig 4:0-s előnyt harcolt ki, majd a második menetben szép lábra támadásokkal, „orsóból” pörgetéssel volt eredményes, és több mint egy perccel a vége előtt technikai tussal (11:0) győzött. A bronzéremért tehát a grúz Givi Macsurasvilit kell legyűrnie – van is miért visszavágnia, hiszen a júniusban Rómában rendezett Matteo Pellicone-emlékversenyen az első körben 14:9-re kikapott tőle.

Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya: „Kaptak még egy esélyt, úgy gondolom, hogy kellő komolysággal és fontossággal kezelik. Azt hiszem, mindkét fiúnak reális esélye van arra, hogy bronzérmet szerezzen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik