Birkózó-vb: Muszukajev és Bajcajev is vigaszágas

Vágólapra másolva!
2022.09.17. 20:09
null
Muszukajev Iszmail (pirosban) a vb-bronzért küzdhet tovább (Fotó: MBSZ/UWW, archív)
Muszukajev Iszmail (65 kg) egy vereség után, míg Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) két győztes és egy vesztes összecsapást követően a vigaszágon léphet szőnyegre a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság vasárnapi, szabadfogású záró napján.

 

Világbajnoki aranyéremért utazott Belgrádba a budapesti kontinensviadalon győztes Muszukajev Iszmail, aki szombaton, a nyolcaddöntőben a súlycsoport újoncával, a mindössze 20 éves iráni Ázsia-bajnokkal, junior-világbajnokkal, Rahman Musza Amuzadhalilivel találkozott. Világklasszisunk meglepetésre nem tudott mit kezdeni ifjú riválisával: a második menetben többször is próbálkozott, ám az iráni ezeket ügyességével, hosszú végtagjaival, valamint dinamikus birkózásával rendre ellehetetlenítette – kitolásokkal, passzivitási ponttal és levitellel 6:0-ra diadalmaskodott.

Az első körben a dél-koreai Jun Dzsun Sziket legyőző Amuzadhalili a folytatásban a kazah Adil Oszpanovot, majd a háromszoros világbajnok azeri Haci Aliyevet legyőzve bejutott a döntőbe, így Muszukajev vasárnap délután a vigaszágon küzdhet tovább a bronzéremért.

Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Bajcajev Vlagyiszlav magabiztos sikerrel nyitott az Ázsia-bajnoki bronzérmes dél-koreai Szo Min Vonnal szemben, majd a 16 között a verseny harmadik kiemeltjével, az Ázsia-bajnokságon második mongol Bacul Ulzijszajhannal találkozott. Bajcajev végig irányította az eseményeket, három szép levitellel 6:0-ra nyert. Az elődöntőért jöhetett a szlovák színekben versenyző Eb-harmadik Batyrbek Tsakulov, akit épp a budapesti kontinensviadalon múlt felül 3:1-re. Ezúttal viszont fordult a kocka, Tsakulov az első menetben passzivitási ponttal, valamint kitolással 2:0-s előnyre tett szert, és a második felvonás elején a magyar rosszul sikerült indítását kihasználva még tovább tudta növelni a különbséget. Bajcajev a folytatásban faragott a hátrányából, de végül 4:2-es vereséget szenvedett. A világbajnokság neki sem ért véget, hiszen Tsakulov az aranycsatáért technikai tussal győzött a grúzok U23-as világbajnokával, Givi Macsarasvilivel szemben.

Bánkuti: Reális esély van a két bronzéremre
– Nem úgy alakult Muszukajev Iszmail versenye, ahogyan azt eltervezte…
– Éreztem, hogy nagyon nehéz lesz az iráni elleni meccs, neki volt előtte már egy mérkőzése, szóval abban bíztam, hogy Iszmailnak így, pihentebben talán nagyobb esélye lesz – reagált a Nemzeti Sportnak a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt. – De nem tudott mit kezdeni ezzel a stílussal, képtelen volt értékelhető helyzetet kidolgozni. Sajnálom, mert azt gondoltam, megverheti.

– Hogyan értékeli Bajcajev Vlagyiszlav teljesítményét?
– A szlovák ellen sokat számított, hogy a riválisa eggyel kevesebb meccset birkózott nála, Vlagyiszlav frissebb, mozgékonyabb lett volna, ha ő is csak egyszer lép előtte szőnyegre. Láttuk már Budapesten is, hogy képes nyerni ellene, sajnálom, hogy ezúttal nem sikerült.


– Mind a ketten a vigaszágon küzdhetnek tovább a harmadik helyért. Mit remél tőlük vasárnap?

– Kaptak még egy esélyt, úgy gondolom, hogy kellő komolysággal és fontossággal kezelik. Azt hiszem, mindkét fiúnak reális esélye van arra, hogy bronzérmet szerezzen


ILYEN MÉG NEM VOLT: ALBÁN VB-ARANY!
A 2022-ig orosz színekben versenyző Zelimkhan Abakarov révén megszületett Albánia történetének első világbajnoki címe. A 29 éves sportoló kolumbiai, kubai, üzbég, szerb és amerikai sportolót utasított maga mögé a Stark Arénában, úgy, hogy összesen 46 technikai pontot hajtott végre riválisain, akiknek ezzel szemben csupán ötöt sikerült csinálniuk rajta.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
SZABADFOGÁS

57 kg. 1. Zelimkhan Abakarov (Albánia), 2. Thomas Patrick Gilman (Egyesült Államok), 3. Zanabazar Zandanbud (Mongólia) és Sztevan Andrija Micsics (Szerbia)

65 kg. Nyolcaddöntő: Amuzadhalili (iráni)–Muszukajev Iszmail 6:0

74 kg. 1. Kyle Dake (Egyesült Államok), 2. Taimuraz Salkazanov (Szlovákia), 3. Jones Aliakbar Emamicsoghaej (Irán) és Frank Chamizo (Olaszország)

92 kg. 1. Kamran Ghorban Ghaszempur (Irán), 2. J'den Cox (Egyesült Államok), 3. Mirjani Majszuradze (Grúzia) és Osman Nurmagommedov (Azerbajdzsán)

97 kg. Selejtező: Bajcajev Vlagyiszlav–Szo (dél-koreai) 5:0. Nyolcaddöntő: Bajcajev V.–Ulzijszajhan (mongol) 6:0. Negyeddöntő: Tsakulov (szlovákiai)–Bajcajev V. 4:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik