Birkózó-vb: Ennél rosszabb sose legyen! – Bácsi Péter

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.20. 15:58
null
Lévai Zoltán a nehéz sorsolás ellenére is döntőbe jutott, azt azonban elveszítette a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen (Fotó: Imago Images)
Birkózóválogatottunk egy ezüstéremmel és három bronzéremmel, valamint két ötödik hellyel zárta a Belgrádban vasárnap véget ért világbajnokságot. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a történtekről.

 

Nem kérdés, a kötöttfogású csapat szerepelt a legjobban a Stark Arenában. A generációváltáson áteső nemzeti együttes átlagéletkora alig éri el a 24 évet, mégis úgy tűnik, beért a nemzetközi élmezőnybe. Lévai Zoltán (77 kg) a dobogó második, míg öccse, Lévai Tamás (82 kg), valamint Losonczi Dávid (87 kg) a harmadik fokára állt fel. Kecskeméti Krisztián (60 kg) is megsüvegelendő teljesítményt nyújtott, az ötödik helyen végzett, ugyanez az eredmény a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n már Párizsba szóló repülőjegyet érne.

„Sohase legyen ennél rosszabb világbajnokságunk! – kezdte értékelését Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Persze hiányérzet nélkül, azt hiszem, nem is lehet befejezni világversenyt. Ott van például Lévai Zoltán, akinek kitalálni sem lehetett volna a mostaninál nehezebb sorsolást. Öt kemény meccset megnyerve menetelt a döntőig, amelyben az olimpiai ezüstérmes kirgiz Akzsol Mahmudovtól kapott ki, akit másfél hónapja még simán megvert. De említhetném például Európa-bajnokunkat, Fritsch Róbertet, vb-ezüstérmesünket, Szőke Alexet vagy épp az Eb-második Váncza Istvánt, nekik ezúttal nem jött ki a lépés.”

Szabadfogásban az Oroszországból honosított két versenyzőnk jutott el a helyosztóig, az Eb-győztes Muszukajev Iszmail (65 kg) révén magyar bronzérem született, míg a magyar színekben Eb-második Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) fájó vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen, így ötödik lett.

„A hatvanöt kilós iráni versenyző mindenkit meglepett, mindössze húszévesen verte meg a teljes mezőnyt úgy, hogy gyakorlatilag senkinek sem volt esélye ellene – folytatta Bácsi. – Muszukajev teljesítménye dicsérendő, összességében jól birkózott. Bajcajev esetében tizenöt másodpercen múlt a harmadik hely, taktikai hibát követett el, emiatt kapott ki, s ez nemcsak őt, minket is hideg zuhanyként ért. Kicsi hiány­érzetem van amiatt, hogy az Eb-második, 125 kilósok között induló Ligeti Dániel is közel állt a bronzmeccshez, négypontos előnyt bukott el a vigaszágon.”

A négytagú női válogatottnak nem sikerült maradandót alkotnia, a hölgyek mindössze két meccset nyertek meg a világbajnokságon.

„Már a verseny előtt tudtuk, hogy esetükben nem ez lesz minden idők legsikeresebb vébéje – ismerte be Bácsi. – Két Eb-bronzérmes sportolónk sérülés miatt nem tudott szőnyegre állni, ráadásul Szekér Szimonetta és Szél Anna – szintén sérülés miatt – sem volt tökéletes állapotban. Fiatal csapatról van szó, amelynek sokat kell még dolgoznia ahhoz, hogy igazán ütőképessé váljon. Nekik az októberi, ponte­vedrai U23-as világbajnokság lehet a fő cél.”

Bácsi Péter elmondta, hogy ha a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is ilyen jól szerepelne a válogatott, öt kvótát szereznének birkózóink, amivel elmondása szerint elégedettek lehetnénk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik