KOHÁN GERGELY 2021.04.22 16:50 Frissítve: 2021.04.22 17:44

Birkózó Eb: hihetetlen! Sastin Marianna birkózás nélkül biztos érmes

Szürreális események a varsói Európa-bajnokságon: világbajnok női birkózónk, Sastin Marianna úgy döntőzhet pénteken a 62 kg-osok között, hogy ehhez csütörtökön egyetlenegyszer sem kellett szőnyegre lépnie.

Sastin Marianna eddig nem lépett szőnyegre, de biztos érmes (Fotó: Török Attila, archív)

 

Sok cifrát láttunk már a nemzetközi birkózásban, de a sportág mind a mai napig tud szürreális meglepetésekkel szolgálni. Olyasmire nem nagyon emlékszünk ugyanis, hogy egy komoly(?) világversenyen valaki meccs nélkül menetelt volna a döntőig – ám a varsói Európa-bajnokságon ezt a valószínűtlen tételt is kipipálhattuk. A szóban forgó személy ráadásul nem más, mint Sastin Marianna, akinek fináléba jutását alapvetően kitörő örömmel fogadnánk, ez esetben azonban mindenkiben akadhat némi hiányérzet – benne meg aztán főleg…

Történt ugyanis, hogy egyetlen női világbajnokunk a lengyelországi kontinenstorna negyeddöntőjében kezdett volna régi nagy riválisával, a világ- és Európa-bajnok Tajbe Juszeinnel, ám a bolgárok világklasszisa meg sem jelent a délelőtti mérlegelésen (mint utólag kiderült: ezt nehezen is tudta volna megtenni, tekintve, hogy konkrétan el sem utazott az Eb-re, csak bennmaradt a neve a rendszerben…), így Sastin egyből a négy közé jutott. Ám délután jött a hír, hogy elődöntős ellenfele, a lengyel Katarzyna Madrowska is visszalépett, ő meg sérülés címén. Így Sastin Marianna konkrétan meccs nélkül jutott be a 62 kilogrammosok péntek esti fináléjába…

Megkeresésünkre a Vasas klasszisa is csak hüledezett, és megjegyezte: sok mindent megélt már, de ilyet még ő sem.

„Nehéz mit mondani, én elsőre el sem akartam hinni, hogy ez tényleg megtörténik – nem tudom eldönteni, sírjak-e vagy nevessek – mondta Sastin Marianna. – Keményen edzettünk az Eb-re, ideutazunk, aztán meccs nélkül döntős leszek. Finoman fogalmazva sem erre készültünk, az előnevezések alapján ennél jóval komolyabbnak tűnt a mezőny. Edző-férjem, Wöller Ákos félig viccesen csak annyit mondott, fogjam fel úgy, hogy ez a jutalmam, amiért még harminchét évesen is itt vagyok…”

Sastin fanyar humorral hozzátette, ezek után az lenne a hab a tortán, ha még a pénteki döntőjére se állna ki az ellenfele, és meccs nélkül Európa-bajnokságot nyerne – de mint mondta, ez remélhetőleg már tényleg nem fog megtörténni.

Azt pedig már csak mi jegyezzük meg, hogy egy 37 éves, negyedik olimpiájára készülő, már édesanyaként kvótát szerző világbajnok klasszis ennél talán több tiszteletet érdemelne.

2021.09.20 14:37:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A forró húsleves, amelyet kapkodva kell megenni, nekem ez a futballal járó szent hevület.”

2021.09.20 10:21:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megjelent a Túrázás magazin, 84 oldalon kínálunk érdekességeket a természetjárás világából.

2021.09.17 13:21:33

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Idén nyáron megszerezte karrierje 15. érmét: mind közül a legértékesebbet, az olimpiai aranyat.