Tereprali-vb: Szalayék teszteltek Marokkóban és várják a versenyt

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.10.01. 20:28
null
Fotó: Szalay Dakar Team
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős átesett a kötelező adminisztratív és technikai ellenőrzésen a marokkói világbajnoki futamon, ahol szombaton megtartották az ünnepélyes rajtceremóniát is.

 

80 kilométeres teszttel hangolódott a tereprali világbajnokság marokkói viadalára a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős Agadir környékén. Az újjáépített, az új szabályokhoz jól idomuló versenyautó tökéletesen bírta a tesztet, amely után a csapat átesett a kötelező adminisztratív és technikai ellenőrzésen, és várta szombat esti rajtot.

A mezőny nagy része számára ez a verseny hangolódás a Dakar ralira, amelynek útvonalát ugyanaz a David Castera jelölte ki, akiben a Dakar sportigazgatóját is tisztelhetjük.

„A Marokkói Királyság igazán változatos területekkel várja a versenyzőket, itt a Dakar szinte minden eleme megtalálható – nyilatkozta Castera. – A tervezésénél szem előtt tartottam, hogy mi vár a versenyzőkre néhány hónappal később a Dakaron, és arra szerettem volna felkészíteni őket. A navigáció és a homok nagy szerepet kap a viadalon, amely az eddigieknél sokkal vadabb, a terepralisok által kevésbé ismert területeken zajlik majd.”

A táborok helyszíneit viszont jól ismerik majd azok, akik már az afrikai Dakarokon is ott voltak, hiszen Tan Tan és Ayoun egyaránt vendégül látta a legendás sivatagi show résztvevőit.

„Majdnem két éve nem versenyeztünk, úgyhogy izgatottan várjuk a rajtot, főleg azok után, hogy a nyolcvan kilométeres teszten egy kicsit belekóstoltunk a sivatagba – mondta Szalay Balázs. – Ha a terep nem is lesz ismerős, mivel a hírek szerint teljesen új az útvonal, a pályák nehézségi fokával azonban tisztában vagyunk. Itt van a terepralimezőny színe-java, jó lesz újra megmérkőzni ezekkel a fiúkkal.”

Bunkoczi Lászlónak nem csupán azért lesz nehéz dolga, mert a hírek szerint nagyon navigáció-igényesek lesznek a marokkói pályák, hanem azért is, mert most, élesben ismerkedik majd meg a digitális navigációval.

Ami a mezőnyt illeti, az autósoknál az első terepralis világbajnoki címért folyó versenyben fej-fej mellett halad a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) és a háromszoros Dakar-győztes Nasszer al-Attijah (Totoya Gazoo Racing) – a francia versenyző előnye mindössze egy pont az összetettben. És ha ez még nem lenne elég, január óta először versenyez teljes felállásban az Audi: Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz és Mattias Ekström bemutatja az Evo2-es Q e-tront is.

A szombati prológon Szalay Balázsék az 55. helyen értek célba, míg a Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős a 49. helyen végzett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik