Salakmotor: jövőre is hazánkra figyel majd Európa!

BOROS NORBERTBOROS NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 11:11
null
Fotó: Boros Norbert
Címkék
A salakmotoros Grand Prix-t követően az Európa-bajnokságok 2023-as versenynaptárát is nyilvánosságra hozták az illetékesek, ez alapján – az idei évhez hasonlóan – mozgalmas idény vár ránk a következő esztendőben: három kontinensbajnoki viadalt rendeznek Magyarországon.

Az európai viadalok sorát hazánkban egy egyéni megmérettetés nyitja, amit május 1-jén rendeznek a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Ez a SEC-selejtező ugyanolyan szintű verseny lesz, mint amit ebben a szezonban május 7-én láthatott a nagyérdemű a cívisvárosban. A mai napig emlékezetes kvalifikáción olyan klasszisokat köszönthetett a hajdúsági publikum, mint a lengyel Janusz Kolodziej, Kacper Woryna, Gleb Chugunov, a lett Andzejs Lebedevs, a dán Michael Jepsen Jensen, a francia Dimitri Bergé, a finn Tero Aarnio, a svéd Jacob Thorssell vagy éppen a brit Adam Ellis. Érdekességképpen, végül Kolodziej, Lebedevs, Bergé és Ellis is állandó résztvevőként bejutott a SEC döntőjébe.

A debreceni kvalifikációt követően Nagyhalászban lesz kontinensviadal: június 17-én SEC Challenge-et rendeznek a Nyírségben. Vitathatatlanul ez lesz 2023-ban a legjelentősebb Európa-bajnoki versengés hazánkban. 2019-ben már otthont adhatott a Nagyhalász Speedway Ring SEC Challenge-nek, akkor egy rendkívül izgalmas versenyt követően az orosz Grigorij Laguta örülhetett a győzelemnek, megelőzve a döntő futamban a francia David Bellegót, a cseh Vacláv Milíket és a dán Michael Jepsen Jensent. Az idei challenge-nek is óriási a tétje, ugyanis csak a legjobb öt salakszóró jut be a négyfordulós fináléba.

Az idei évhez hasonlóan újfent páros Európa-bajnoki elődöntőt is láthat a nagyérdemű Nagyhalászban, amit szeptember 2-án rendeznek az Albók-tó partján. A magyar szurkolók csakis abban bízhatnak, hogy a mieink jobb produkcióval rukkolnak elő, mint a most elért hetedik helyezés.

A VERSENYNAPTÁRAK
Egyéni Európa-bajnokság (SEC)
Selejtező:
Április 30., Terenzano (Olaszország), Május 1., Mureck (Ausztria), május 1., Debrecen (Magyarország), május 6., Daugavpils (Lettország)
Challenge: június 17., Nagyhalász (Magyarország)
Döntők: július 8., pontos helyszín később (Lengyelország), augusztus 5., Güstrow (Németország), augusztus 26., pontos helyszín később (Lengyelország), szeptember 22., Pardubice (Csehország)

Csapat Európa-bajnokság
Elődöntő:
április, Pardubice (Csehország) és pontos helyszín később (Lengyelország)
Döntő: április: pontos helyszín később (Németország)

Páros Európa-bajnokság
Elődöntő:
július 15., Varkaus (Finnország), szeptember 2., Nagyhalász (Magyarország)
Döntő: pontos időpont később, Opole (Lengyelország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik