TÓTH ANITA 2021.03.04 17:21

MotoGP: Talmácsi szerint a magyar futam jó esély a fiataloknak

Talmácsi Gábornak nem adatott meg, hogy hazai pályán versenyezzen a világbajnokságon, de reméli, erre minél több magyar fiatal esélyt kap. Világbajnokunk azt is elárulta, szerinte kinek van erre a legjobb esélye.

Talmácsi Gábor a csütörtöki rendezvényen (Fotó: Árvai Károly)

 

– Elérzékenyült?
– Bevallom, igen, hiszen versenyzőként tíz éven keresztül képviselhettem Magyarországot a világbajnokságon, most pedig, ha más szerepkörben is, de részese lehetek annak, hogy a MotoGP hazánkba érkezik – mondta a Nemzeti Sportnak Talmácsi Gábor, 2007 világbajnoka, a hazai MotoGP-projekt sportszakmai vezetője. – Az, hogy a Dorna elnöke, Carmelo Ezpeleta ma aláírta a 2023-tól érvénybe lépő szerződést, garantálja, hogy hazánk bekerül az akkor már huszonkét futamos versenynaptárba.

 
Aláírták a magyar MotoGP-futamról szóló szerződést!
Ezpeleta: A magyar a világ egyik legjobb pályája lesz

– Milyen jellegű lesz maga a pálya?
– A nemzetközi szövetségek előírják, hogy 4.2 és 4.5 kilométer között kell lennie a hosszának, sőt, már egy kiadott nyomvonalat is elfogadtak a tervpályázatra, ami természetesen még változhat. Ugye, egy ilyen pálya esetében fontos, hogy biztonságos legyen, hiszen az autósok tudnak falak között versenyezni, de a motorosok nem, kellenek a nagy bukóterek. Fontos, hogy a pálya se túl gyors, se túl lassú ne legyen, hogy megadhassa az illúzióját, hogy itt gladiátorok versengenek egymással, előzgetik egymást, ugyanakkor az év többi napján, a közúti motorosok vagy más sorozatok is megtalálhassák rajta a számításukat. Fontos a helyszín is, hiszen a környező országokból is jönnek majd a szurkolók, ami által fellendül a térség gazdasága.

– Carmelo Ezpeleta azt mondta, ön a Dorna-család tagja, de a projektben nyilván Magyarországot képviseli. Mi a pontos feladata?
– Éppen ennek a kettősségnek köszönhetően afféle kapocs vagyok a Dorna és hazánk között – magyar emberként folyamatosan azon igyekszem, miként tudok segíteni az országomnak. Ha már nekem sajnos nem adatott meg, hogy itthon versenyezzek, legalább az utánam jövő fiataloknak legyen erre lehetőségük.

– Kire kell most odafigyelni a tehetségek közül?
– A MotoGP-ben egyre alacsonyabb az átlagéletkor, afféle „versenyzőgyárak” vannak, s a fiatalok között hatalmas a harc a bekerülésért, ezért fontos, hogy minden támogatást megkapjanak a legjobbjaink, hogy például télen is motorozhassanak, satöbbi...

– De kire adná a voksát a mostaniak közül?
– Ha mondanom kellene valakit, Görbe Somát említeném, aki tavaly megnyerte a Northern Talent-kupát, és ezzel lehetőséget kapott arra, hogy a Red Bull Rookies-kupában bizonyítson, ahová már sokszor próbáltunk eljuttatni fiatalokat, hiszen onnan egyenes út vezethet a világbajnokságra. Soma bent van, most már az a feladat, hogy jó eredményt is tudjon elérni – szorítok neki.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”