Marokkó rali: Szalay és Lónyai is célban a vb-futamon!

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.10.06. 22:07
null
Szalay Balázsék a 29. helyen végeztek (Fotó: Szalay Dakar Team)
A tereprali-világbajnokság marokkói futamának záró napja legalább annyira izgalmasan és változatosan alakult, mint maga a verseny: a szakasz végét törölték, de ez sem Szalay Balázst (29.), sem Lónyai Pált (40.) nem akadályozta meg a célba érkezésben.

 

Szél fújt és köd ereszkedett a tájra – a marokkói sivatagban... Nem igazán szokványos sivatagi időjárás, és a rendezők rémálma, mert ilyen körülmények között nem tud felszállni a helikopter és nem biztonságos a versenyzés. Maradt tehát még izgalom az utolsó napra is: Sébastien Loeb megnyerte a szakaszt, ez lehetett némi sebtapasz az előző napi fájdalmas technikai gondok után. A versenyt Guerlain Chicherit nyerte meg, de nehéz megmondani, hogy ő volt-e boldogabb, vagy Nasszer al-Attijah, aki harmadik helyével átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben, 22 pont előnnyel Loeb előtt.

A magyarok közül a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 29. helyen fejezte be a viadalt.

„Jó napunk volt, élveztem nagyon a terepet, és az autó is jól működött – értékelt Szalay. – Huszonöt kilométerrel a cél előtt jött egy hatalmas szél, ami ködöt is hozott magával, így lefújták a versenyt, csak be kellett gurulni a táborba. Nagyon nagy öröm számomra, hogy a T1.1-es autók közül, vagyis a velünk azonos fajsúlyú járművek közül senki sem vert meg minket, és a T1-es kategóriában is bekerültünk a top tízbe. Összességében egy jó, változatos terepű versenyen vagyunk túl, rengeteg kővel, amelyeken az autónk remekül vizsgázott. Nem túrja a homokot, amikor egy meredek dűnéről lecsapódunk, szóval amit szerettünk volna, azt elértük vele. Holnap tudnánk folytatni, ha kellene.”

A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős tanulni ment a sivatagba (Fotó: LP Racing)
A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős tanulni ment a sivatagba (Fotó: LP Racing)

 

A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős tanulni ment a sivatagba, ehhez képest néhány defekttől eltekintve szinte tökéletes versenyt zár – a 40. helyen az összetettben.

„A szerdai szakasz is nagyon jó volt, csak egy kicsit rövid, de így legalább a végén a ködben lehetett egy kicsit tét nélkül is dűnézni – mondta Somfai Mátyás. – Jó kis verseny volt, nehezebb és kevésbé nehéz szakaszokkal, az összes terepviszonyhoz volt szerencsénk, amit Marokkó adhat: tevefű, kősivatag, murva, homok, dűne, szóval minden... Technikai gondunk nem volt, a defektektől pedig mindenki szenvedett, így mi is.”

MAROKKÓ RALI, VB-FUTAM
5. szakasz, Tan Tan–Agadir (össztáv: 379 km, ebből szelektív szakasz: 290 km). Autósok:
1. Sébastien Loeb, Fabien Lurquin (francia, belga, Hunter) 1:31:46, 2. Chicherit, Winocq (francia, Hunter) 1:08 perc hátrány, 3. Van Loon, Delaunay (holland, francia, Toyota Hilux) 1:40 p h.., ...40. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 36:43 p h., ...49. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 58:24 p h.
A végeredmény. Autósok: 1. Guerlain Chicherit, Alexandre Winocq 14:47:29, 2. Terranova, Haro (argentin, spanyol, Hunter) 10:55 p h., 3. al-Attijah, Baumel 29:24 p h., ...29. Szalay, Bunkoczi 5:19:01 ó h., ...40. Lónyai, Somfai 7:03:11 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik