Birkózás: Losonczi Dávidot felterjesztették fair play díjra

D. ZS.D. ZS.
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 20:53
null
Losonczi Dávid a csapatbajnokságon (Fotó: Koncz Márton) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
November 8-án, szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont az NB I-es birkózó-csapatbajnokságnak, amelyen a Budapesti Honvéd SE diadalmaskodott. Az eseményen díjazták a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság hőseit, emellett az is kiderült, hogy Losonczi Dávidot felterjesztik fair play díjra.

A nyolc legjobb hazai egyesület, azFTC,aBHSE,aVasas,aCsepel TC,aDorog,azESMTK,aCeglédés aKertvárosvett részt, s csapott össze egymással vegyes fogásnemű párharcokban a csapatbajnokságon.

Legnagyobb klasszisaink, a válogatott húzóembereinek zöme ott volt klubja csapatában, így például a ferencvárosiak immár világ- és Európa-bajnoka,Muszukajev Iszmail,vagy az erzsébetieknél a vb-ezüst- és bronzérmesLosonczi Dávid,a címvédő Honvéd gerincét pedig világversenyes dobogósok alkották.

Annyiban a papírforma szerint alakultak a küzdelmek, hogy az egyik kvartettet az ESMTK, a másikat a BHSE nyerte. Az erzsébetiek a döntőben néhány ászukat nem vetették be, az egyetlen igazi rangadót az idei Eb-győztesTakács Istvánnyerte a délvidéki vb-nyertesNemes Viktorellen, így végül a Honvéd 10–2-re diadalmaskodott, megnyerve az NB I-es csapatbajnoki címet. A bronzéremért az FTC 7–5-re felülmúlta a Csepel TC-t.

A Budapesti Honvéd nyerte meg a csapatbajnokságot (Fotó: Koncz Márton)
A Budapesti Honvéd nyerte meg a csapatbajnokságot (Fotó: Koncz Márton)

Az egész napos küzdelmeket egy protokollesemény is színesítette, hiszen a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetőségének tagjai, élükönNémeth Szilárdelnökkel ésBacsa Péteralelnökkel, a délutáni ünnepélyes megnyitón köszöntötték és díjazták a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n remeklő kiválóságainkat. Mint ismert, a szerb fővárosbanMuszukajev Iszmail(szabadfogás, 65 kg, FTC) arany-,Fritsch Róbert(kötöttfogás, 72 kg, BHSE) ésLosonczi Dávid(kf, 87 kg, ESMTK-KIMBA) ezüstérmes, míg Ligeti Dániel(szf, 125 kg, Haladás) ötödik lett. Muszukajev és Losonczi ráadásul kvótát szerzett a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Utóbbi „tétel” hárommillió forintot ért, az aranyért 2, az ezüstért 1.5, az ötödik helyért félmillió járt. Érdekesség, hogy az MBSZ úgy döntött, a belgrádi finálét óriási bírói hiba miatt elveszítő Losonczi Dávid megkapja a vb-győztesnek dukáló összeget. Ráadásul felterjesztette fair play díjra az ötkarikás eszméhez méltó, sportszerű magatartásáért.

A viadalt és a díjátadót megtisztelték aktív jelenlétükkel a sportág olyan olimpiai bajnok nagyjai, mintHegedüs Csaba(a KIMBA szakmai főtanácsadója),Sike András(az FTC szakosztályvezetője) ésLőrincz Tamás(a KIMBA sportszakmai igazgatója), valamintBartha Csaba,a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója. Utóbbi többekkel együtt támogatói díszoklevelet is átvehetett az MBSZ képviselőitől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik