Sportlövészet: kvótákat és érmeket tekintve teljesítette célját a magyar csapat Azerbajdzsánban

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 13:27
null
Herczeg Szabolcs, a sportlövők szövetségi kapitánya (Fotó: Dömötör Csaba)
Fábián Sára olimpiai kvótát, a légpisztolyos csapat ezüstérmet szerzett, míg a puskás Péni István 300 méteren világbajnok lett Bakuban (Baki) – a szövetségi kapitány elégedetten értékelt, de biztos benne, hogy maradt még a csapatban.

 

Egy kvóta és két érem – mondta el Sinka László főtitkár az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt a Magyar Sportlövők Szövetségének elvárását, amit teljesített is a küldöttség, hiszen Péni István arany- és a női légpisztolyos csapat ezüstérme mellett Fábián Sára párizsi repülőjegyet szerzett Azerbajdzsánban. A Csepel LE 21 éves pisztolyosa a 10 méteres számban világklasszisokat megelőzve lett negyedik, amivel az olimpiai kvótát is begyűjtötte – ragyogó teljesítményére sokan felkapták a fejüket, ám Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány szerint korántsem volt váratlan Fábián remeklése.

„A tavalyi világbajnokságon huszonöt méteren Fábián Sári volt a legközelebb a kvótaszerzéshez, szóval tudtuk, hogy benne van a kimagasló eredmény – mondta a szakember az idei egyetemi világjátékokon két ezüstérmet is szerző sportlövőről. – Elkezdődött a döntő, amikor kiderült, hogy az iráni vetélytársának technikai problémája adódott, így biztossá vált, hogy Sári olimpiai kvótát szerez. Ilyenkor mindig új kihívást kell találni, hogy a versenyző fenntartsa a koncentrációját, nem sok hiányzott hozzá, hogy az éremszerzés is sikerüljön. Le a kalappal előtte, megérdemelten lett negyedik, ahogyan a csapat is rászolgált az ezüstéremre, nagyon kis különbségek voltak a dobogósok között. A célunkat teljesítettük a vébén, de biztos vagyok benne, hogy maradt is még a csapatban.”

Amilyen jól kezdődött, olyan jól ért véget a világbajnokság, 300 méteren ugyanis Péni István aranyérmes lett standard puskával. Mivel nem olimpiai számban ért fel a csúcsra az UTE kiválósága, kvóta nem járt a vb-cím mellé, de lesz még lehetőség az olimpiai kvalifikációra, jó esély van rá, hogy többen is csatlakozzanak Fábián Sárához és az Európai Játékokon kvótát szerző Pekler Zalánhoz.

„Péni István már ötven méter fekvőben is közel volt az éremhez, a háromszáz méteren szerzett világbajnoki cím pedig mindenképpen önbizalom-növelő – hangsúlyozta Herczegh Szabolcs. – A többiek is magabiztosan várhatják a jövő évi győri légfegyveres Európa-bajnokságot, és biztató, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglistán is előkelő helyeken állnak a magyar sportlövők. A munkát viszont el kell végezni ahhoz, hogy minél több indulónk legyen az olimpián. Azt is fel kell tudni dolgozni, ha egy versenyen belül az adott versenyszám jól sikerül, és azt is, ha kevésbé – Pekler Zalán például rengeteget fejlődött ebben, amit az Európai Játékokon megmutatott, hiszen négy aranyérmet szerzett.”

Herczegh Szabolcs kiemelte a traplövő Hegyi Norbert teljesítményét is, aki az első nap után 75-ből 74 találattal állt, végül a 27. helyen végzett a nagyon erős, 136 tagú mezőnyben. A szövetségi kapitány hozzátette, a rutinos versenyző mellett nagyon tehetséges fiatal koronglövőink is vannak, akik a szeptemberi eszéki Európa-bajnokságon bizonyíthatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik