Birkózás: támogatták az ukrajnai háborút – nem vehetnek részt a vb-n

2023.09.02. 18:28
null
Fotó: Getty Images
A nemzetközi szövetség (UWW) hivatalos közleményt adott ki az orosz és fehérorosz sportolók részvételéről a két hét múlva rajtoló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyre Belgrádban kerül sor.

Az UWW a honlapján tette közzé, hogy összesen 235 embert világítottak át az orosz és fehérorosz válogatottból, a vizsgálatban nemcsak a sportolók, hanem az őket kísérő személyzet is érintett volt. Összesen 26 főnek utasították vissza az akkreditációját, mert bizonyítottan támogatták a jelenleg is zajló ukrajnai háborút, illetve tagsággal rendelkeztek a katonai vagy nemzetbiztonsági szerveknél.

A jogosultságról egy külön erre a célra létrehozott testület döntött, amely egy független és privát hírszerző szolgáltató jelentéseire támaszkodva hozta meg a döntést.

Az orosz és fehérorosz versenyzők egyéni, semleges indulóként vehetnek részt a vb-n, nem használhatják zászlójukat, himnuszukat és bármely más motívumot, ami az országukhoz köthető.

A világbajnokságra szeptember 16. és 24. között kerül sor, a tavalyi évhez hasonlóan a belgrádi Stark Arénában. A vb-n osztják ki a legtöbb olimpiai kvótát, súlycsoportonként ötöt. Jövőre még egy-egy európai és világkvalifikációs tornán szerezhetnek indulási jogot a birkózók a jövő évi párizsi játékokra, amelyre 2024 májusában zárul a kvalifikációs időszak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik