Vitorlázó-vb: Vadnai egy futamot megnyert, egyben kizárták

Vágólapra másolva!
2023.08.15. 19:36
null
Vadnai Jonatán a párizsi kvótáért küzd a vb-n (Fotó: Facebook/vadnaijonatan)
Vadnai Jonatán minden bóját elsőként kerülve megnyerte kedden a harmadik futamot az ötkarikás hajóosztályok hágai vitorlázó-világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

A világranglistán negyedik magyar versenyző napja így is felemásra sikerült, mert – a hazai szövetség beszámolója szerint – a negyedik futamban nyolc másik „sorstársával” egyetemben összeszedett egy fekete zászlós kizárást, azaz a szigorított rajtnál korán indított. Mivel utóbbi a legrosszabb eredményeként kiesik, így a futamgyőzelmével összetettben tíz pozíciót javítva feljött a 16. helyre a 138 fős mezőnyben. Bátyja, az előző két olimpián szerepelt Vadnai Benjamin kedden 17. és 23. helyet gyűjtött be, melynek köszönhetően összetettben az 54. helyre ugrott előre.

A férfiaknak a nem megfelelő időjárási körülmények miatt hétfőn elmaradt mindkét futama, ezért keddre tervezve volt egy harmadik verseny is, de azt – a legyengülő és bizonytalanná váló szél miatt – ezúttal sem tudták megtartani, ahogy a nők számára kiírt két futamot sem. A nők között így négy futam után továbbra is Érdi Mária áll az élen.

Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi olimpiára úgy, hogy országonként egyet lehet szerezni. Érdi Mária jelenleg első, Vadnai Jonatán 11. a nemzetek sorrendjében. Az ötödik futamtól mindhárom magyar az aranycsoportban folytatja a szereplését, tíz futam után a legjobb tíz indulhat az éremversenyben.

A férfi szörfösök között nyolc futam után Sánta Bence 57., Bors Máté 62. a 93 fős mezőnyben. A női szörfösök mezőnyében öt futamot követően Szentiványi Sára 85. a 88 induló közül.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkel a párizsi helyek többsége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik