Sportlövő-vb: kvótát és érmeket vár a magyar csapattól a szövetség

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 14:31
null
A magyar szövtség szerint nem lesz egyszerű verseny, de kvótát kell szerezni (Fotó: Facebook/Hungarian Shooting Federation)
Tizenhat magyar sportlövő utazik Bakiba, a jövő héten kezdődő világbajnokságra, amelyen többen is Pekler Zalán nyomdokába léphetnek azzal, hogy kiharcolják az olimpiai indulás jogát.

 

Az eddigi legnagyobb esélyt kínálja az olimpiai kvótaszerzésre a sportlövők idei világbajnoksága, amely augusztus 17-én kezdődik Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban. A kéthetes viadal első felében rendezik meg az ötkarikás játékok műsorán is szereplő versenyszámokat, mindegyikben négy kvóta talál gazdára. Ez persze nem azt jelenti, hogy az első négy helyezett harcolja ki az indulás jogát, hiszen előfordulhat, hogy a legjobbak már korábban megtették, ebben az esetben a helyezések szerinti sorrendben következő versenyzők kapnak kvótát.

„Zsúfolt az idei versenynaptár, amelyben a világbajnokság lesz a legfontosabb megméretés – hangsúlyozta Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára. – Nagyon erős a mezőny, az eddigi nevezések alapján több mint száz ország ezerháromszáz sportlövője lép lőállásba Azerbajdzsánban, a kínaiak, az indiaiak, az amerikaiak, az olaszok és a koreaiak is az esélyesek közé tartoznak. Az első Európai Játékokra olimpiai színvonalú, minden igényt kielégítő lőteret építettek az azeriek, amelyet a magyar indulók jól ismernek, hiszen évek óta helyszíne világkupaversenyeknek is. A válogatott edzőtáborral készült a vébére a Fehér úton, bízom benne, hogy az olimpiai számokban minél több versenyzőnk jut döntőbe, és csapatban is jól szerepelnek majd a mieink.”

A 16 tagú magyar csapatban hét-hét puskás és pisztolyos, és két koronglövő található, közülük Pekler Zalán az egyetlen, aki „csak” világbajnoki érmekért küzd Bakiban, ugyanis az Európai Játékokon már kiharcolta az olimpiai részvételt. Sinka László emlékeztetett, a komáromi puskás négy aranyérmet szerzett a lengyelországi multisport-eseményen, májusban pedig világcsúcsot lőtt légpuskával.

Fotó: Patai Gergely
Fotó: Patai Gergely



„A világrekordot másfél órával később megdöntötte a kínai Seng Li-hao, de a négy aranyérem azért gyógyír volt Zalánnak – mondta mosolyogva Sinka László. – Egyéniben és csapatban, tíz és ötven méteren egyaránt rendkívüli teljesítményt nyújtott az Európai Játékokon, ilyenre a közelmúltban nem volt példa sportlövészetben. Vegyes párosban Mészáros Eszterrel, illetve a férfi puskacsapat tagjaként Péni Istvánnal és Hammerl Somával állhatott fel a dobogó felső fokára, mindannyian részt vesznek a világbajnokságon is. A puskás mellett a pisztolyos szakágban is nagyon erősek vagyunk, míg korongban rendkívül tapasztalt versenyzőink indulnak Azerbajdzsánban. Reménykedünk benne, hogy Pekler Zalán után más is kiharcolja az olimpiai indulás jogát, legalább egy kvóta mellett két érmet várunk a magyar küldöttségtől. Hogy kik állhatnak dobogóra? Nehéz megmondani, mert több világklasszis sportlövőnk is van, akik jó formában utaznak a vébére.”

A sportlövők olimpiai kvalifikációs időszaka 2024 júniusáig tart, vagyis még a jövő évi győri légfegyveres Európa-bajnokság is része lesz, ám legjobbjaink célja, hogy már Bakiban megváltsák párizsi repülőjegyüket.

A vb-n szereplő magyar csapat:
Férfiak:

puska: Péni István, Pekler Zalán, Hammerl Soma
pisztoly: Tátrai-Fejes Miklós, Rédecsi Máté, Szemán Dávid
korong: Hegyi Norbert (trap)
Nők:
puska: Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Toma Dorina
pisztoly: Fábián Sára, Jákó Miriam, Major Veronika, Sike Renáta
korong: Pongrátz Bianka (trap)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik