Tekvandó: fiatal magyar csapat utazik a világbajnokságra

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 13:00
null
A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Márton Zsolt Krisztián elnök, Galambos Bence szövetségi kapitány, Patakfalvy Luca, Józsa Levente (Fotó: Magyar Tekvandó-szövetség))
Címkék
Kevesebb mint egy hét múlva kezdődik a tekvandósok idei világbajnoksága Bakiban, amelyen nyolc magyar indulónak, köztük a címvédő Salim Omar Gergelynek szurkolhatunk.

Nagy dobásra készülnek a magyar tekvandósok a jövő heti világbajnokságon, amelyen ezúttal nemcsak érmekért, hanem olimpiai kvalifikációs pontokért is zajlik a küzdelem. A sportág első magyar világbajnoka, a testvérével, Shariffal az Egyesült Államokban készülő Salim Omar Gergely jó eséllyel pályázik az úgynevezett direkt kvótára, ráadásul címvédőként várhatja a vb-t – igaz, Bakiban már nem 54 kilóban, hanem az olimpiai súlycsoportban, 58 kilogrammban indul.

Omar és a többiek – írhattuk volna néhány éve, csakhogy időközben válogatott tekvandósaink reménységből klasszissá váltak, s már az sem lenne hatalmas meglepetés, ha több éremmel térne haza a nyolctagú magyar küldöttség Bakiból. Patakfalvy Luca (53 kg) és Józsa Levente (68 kg) is külföldi edzőtáborokkal hangolt a világbajnokságra, mindketten a közvetlen elithez tartozó partnerekkel készültek, merthogy ők is ott vannak a legjobbak között, és ha a sorsolással is szerencséjük lesz, az első nyolcban végezhetnek. A Márton ikrek, Luana (57 kg) és Viviana (62 kg) üstökösként robbantak be a felnőttmezőnybe, áprilisban Grand Slam-versenyen is indulhattak – és még mindig csak 17 évesek.

„Nagyon következetes edzői munka kellett ahhoz, hogy szintet lépjünk az utánpótlás-nevelésben – mondta a világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatón Márton Zsolt Krisztián, a Magyar Tekvandó-szövetség elnöke. – Örömteli, hogy népes és fiatal küldöttség képviseli a magyar színeket Bakiban, jól sikerült a versenyzőink felkészülése, és nagyon várják már a vébét. Vannak olyanok az utazó csapatban, akiknek még rutint kell szerezniük, ugyanakkor ők is megértek arra, hogy megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben. A világbajnok Salim Omarral szemben a legnagyobbak az elvárások, de ne feledjük, mindig nehezebb megvédeni egy címet, mint megszerezni.”

Az idei világbajnokság a nemzetközi szövetség megalakulásának ötvenedik évfordulója miatt is különleges lesz – mint Márton Zsolt Krisztián elmondta, a jubileumi konferencián a magyar tekvandót is bemutatják a résztvevőknek.

A MAGYAR CSAPAT

Férfiak. Salim Omar Gergely (58 kg), Salim Sharif Gergely (63 kg), Józsa Levente (68 kg).
Nők. Csáki Hanna (46 kg), Patakfalvy Luca (53 kg), Márton Luana (57 kg), Márton Viviana (62 kg), Füredi Rebeka (73 kg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik