Elismerés: Keleti Ágnes és George F. Hemingway állami kitüntetést kapott

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.08.20. 19:59
null
George F. Hemingway a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Augusztus 20. alkalmából állami kitüntetésben részesült Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász és George F. Hemingway, a Budapest Honvéd korábbi tulajdonosa.

Az állami elismeréseket Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át az Országház Kupolatermében.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, ötszörös olimpiai bajnok tornász, edző, nemzetközi versenybíró, minden idők legeredményesebb magyar tornászaként aratott világraszóló sikerei, példaértékű sportolói, edzői és tanári pályafutása elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta George F. Hemingway a magyar .labdarúgósport fejlesztésében, különösen a Budapest Honvéd FC megmentésében, valamint az egyik legkiemelkedőbb magyar utánpótlásközpont, a Magyar Futball Akadémia létrehozásában vállalt szerepe elismeréseként.

Az elismeréseket még tavasszal odaítélték, az átadásra került sor a nemzeti ünnep alkalmával.

Sport vonatkozású érdeméért Széchenyi-díjat kapott dr. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára a hazánk 1919 és 1945 közötti történelmi eseményeinek, illetve a korszak politika- és sporttörténetének kutatásában elért eredményei elismeréseként.

Széchenyi-díjat érdemelt ki dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. A mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense díját a lánya, az evezésben kétszeres olimpiai bajnok Francia Zsuzsanna vette át Áder Jánostól.

Áder János köztársasági elnök megbízásából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Sebő Zoltánnak, a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. projektiroda vezetőjének a Puskás Aréna megépítése során végzett kimagasló színvonalú munkája elismeréseként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik