Gyeplabda: megvédte bajnoki címét az Építők, duplázott a Fasor

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.20. 09:34
Szóga Zsigmond (balra) és Galba Milán az Építők–Soroksár találkozón (Fotó: Farsang Péter)
Megvédte bajnoki címét az Építők, miután a férfi nagypályás gyeplabda-bajnokság döntőjében 2–0-ra legyőzte a Soroksárt. A nőknél a Fasor duplázott.

A 2023-as évhez hasonlóan idén is az ausztriai Mödlingben rendezték a magyar férfi gyeplabda-bajnokság négyes döntőjének helyosztóit. A bronzmérkőzésen a Grassalkovich visszavágott a Szent László Gimnáziumnak a tavalyi szétlövéses vereségért. A piros mezesek már az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert. A folytatásban ugyan némileg javult a kőbányai csapat játéka, a Grassalkovich két újabb találattal eldöntötte a mérkőzést és 4–0-s magabiztos győzelemmel megszerezte a bronzérmet.

A döntőben a két rivális a Soroksári HC és az Építők HC találkozott egymással. Az alapszakaszban a három találkozón egyikén sem születetett döntés. A kék mezes Építők diktálta a tempót, de három negyeden át nem sikerült feltörni a soroksári védelmet. 

A piros mezes Soroksár kontratámadásokból veszélyeztetett, egy alkalommal csak a kapufa mentett. A negyedik negyed elején az alapszakaszgyőztes Építők megszerezte a vezetést, miután Kovács Norbert volt szemfüles és használta ki a kapu előtti kavarodást. Négy perccel később megduplázta előnyét az Építők, ezúttal Szóga Zsigmond talált be egy kipattanó labdát követően. A hátralévő nyolc percben a Soroksár helyzetekig ugyan eljutott, gólig már nem. Az Építők tehát 2–0-ra megnyerte a döntőt, ezzel megvédve bajnoki címét.

Az idény legjobbjának Galba Milánt (Soroksári HC) választották meg, a legjobb kapus Wirth Márton (Szent László Gimnázium), míg a torna gólkirálya a 22 találatig jutó Szóga Zsigmond (Építők HC) lett.

GYEPLABDA FÉRFI BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Építők HC–Soroksári HC 2–0 (Kovács N. 48., Szóga 52.)
BRONZMÉRKŐZÉS
Grassalkovich PHC–Szent László Gimnázium DSE 4–0 (Zsoldos A. 24., 39., Kerekes R. 25., Czifra 57.)

Megvédte bajnoki címét az Építők HC

A BAJNOK ÉPÍTŐK HC KERETE
Kapusok: Hende Csaba, Petővári Balazs, Kovács János
Mezőnyjátékosok: Lösching Tamás, Keith Bajada, Samuel Bosch, Zachary De Giovani, Papp Gergely, Kovács Norbert, Wesselényi Marton, Czirják László, Bitay Zsolt, Wesselényi Miksa, Wesselényi Farkas, Szóga Zsigmond, Vuleta Gergő, Hamza Ramay, Körös Gábor, Horváth Attila, Herberth Csaba, Lennart Garritsen, Forgács Milán, Leonardo Henri Lehr, Maximillian Spitz, Budai Csanád  
Vezetőedző: Darek Markiewicz

Sikeresen zártak a magyar klubcsapatok a 2024-es nagypályás európai klubeseményeket. Az Építők a törökországi Challenge I-es BEK-tornán harcolta ki a bennmaradást, míg a Soroksár a Challange II-ben, Gibraltáron vívta ki a feljutás jogát. Ezzel a magyar gyeplabda sporttörténelmet írt, ugyanis most először van két kvótája a Bajnokcsapatok Európa-kupájának CI-es osztályában.

Továbbá Szalay Balázs játékvezetőként a Challange I-es tornán tevékenykedett, ő vezette többek között a döntőt is, melynek végén kiváló értékelést kapott.

Nemzetközi sikerek

Duplázott a Fasor

A BKGDSE-FASOR HC a februári terem szakág-győzelem után, májusban a műfüves, olimpiai szakágban is megnyerte a magyar bajnokságot. A sárga-kékek a műfüves bajnokságban négy mérkőzésből hármat megnyertek, míg egyszer döntetlent játszottak a Szent László Gimnázium DSE ellen.

A fasoriak így egyszerre birtokolják a hazai terem és a nagypályás szakág trónját is. Korábban ez olyan nagy múltú kluboknak sikerült, mint a Magyar Atlétkiai Club (MAC), mely a 1920-as évektől évtizedeken át uralta a hazai mezőnyt, majd a 2000-es években az Amatőr Hockey Club töltötte be ezt a szerepet.

A 2015-ben alapított Fasor története első műfüves bajnoki címét szerezte. A bajnokság elhódítása mellett Győrfi Boglárka révén a bajnokság legjobb játékosa, és Szlonkai Lilla személyében a gólkirálynőjét is a sárga-kékek adják. A legjobb kapusnak pedig a SZLG-t erősítő Novotny Borbálát választották.

Magyar bajnok a BKGDSE-Fasor HC

A BAJNOK BGDSE-FASOR HC KERETE
Kapusok: Bálint Andrea, Győri Andrea
Mezőnyjátékosok: Tóth Zsuzsanna, Fogarasi Anna, Szlonkai Lilla, Győrfi Boglárka, Orbók Réka, Liling Adél, Papp Anikó, Sütő Cseperke, Bálint Dóra, Gyarmati Luca, B. Kiss Adél, Sövegjártó Zita, Radenhausen Wanda, Kellermann Kincső, Fehér Anna, Ina Marczinski, Zwivhuya Phoebe Mudau, Urbányi Kincső
Vezetőedző: Ferenczi Zsolt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik