Rali: rajtra kész a Dakar-mezőny!

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.04. 16:13
A sivatagi rókák készen állnak a rajtra: pénteken elrajtol a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenye, a Dakar rali. S nekünk, magyaroknak is lesz kiért szorítanunk.


A Challenger kategóriában Lónyai Pál képviseli a magyarokat (Fotó: LP Racing)
A Challenger kategóriában Lónyai Pál képviseli a magyarokat (Fotó: LP Racing)
Két hét a szaúd-arábiai sivatagban, ahol majd' nyolcezer kilométer (ebből 4727 km mért szakasz) vár a mezőnyre, amelynek tagjai az elmúlt napokat már Al-Ulában töltötték, ahol átestek a kötelező ellenőrzéseken, és lélekben is felkészültek az emberpróbáló kihívásra.

A magyar színeket a Challenger kategóriában (korábban T3) a Lónyai Pál, Filippo Ippolito kettős képviseli, amely a gyári XRaid alakult színeiben méreti meg magát egy side by side Yamaha volánja mögött. Lónyai tizennégy éve versenyez, és ez lesz az első Dakarja, azt mondja, nem akart úgy odaállni a rajthoz, hogy ne legyen esélye a célba érkezésre. Hát most van! Jó a technika, jó a navigátor, neki is van már tapasztalata – és a sivatagban még így is érheti meglepetés. Alázattal áll a Dakarhoz, de versenyezni megy!
Kovács Miklósék másodszor méretik meg magukat a versenyen (Fotó: Qualisport)
Kovács Miklósék másodszor méretik meg magukat a versenyen (Fotó: Qualisport)

 

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió nagyjából tudja, mire számíthat, hiszen az Africa Race-en szerzett tapasztalatok után már másodszor méreti meg magát a szaúdi Dakaron. A tavalyi versenyt pályafutása legnagyobb próbatételének nevezte Kovács, miután a vadonatúj, Hyena névre keresztelt kamionnal több szakaszt is ki kellett hagynia technikai gondok miatt. Az idén a tavalyi tapasztalatokkal felvértezve állnak oda a rajthoz, és túl vannak már egy teszten is Szaúd-Arábiában.

A kamionos mezőnyben – igaz, a szervizcsapatok között – is lesz három magyar: Szalai Norbert a 640-es, Darázsi Zsolt és Léner Tibor a 641-es rajtszámú kamiont vezeti.

A motorosoknál a szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 14. Dakarjára készül, tőle már láthattunk kiemelkedő eredményeket az elmúlt években, úgyhogy most is érdemes lesz rá figyelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik