Csupasport: kollagén – használjuk vagy ne?

Vágólapra másolva!
2024.02.07. 19:13
null
Minden sportoló életében felmerül a kérdés: érdemes kollagént szedni? Egy szakértő bevonásával kerestünk választ a nagy dilemmára, miközben a saját bőrünkön is kipróbáltuk. Íme a megdöbbentő eredmény.

 

A kollagénnel kapcsolatban mindenki tudja, hogy egy fontos alkotóelemről van szó, amely csökkenti a porckopást. A ortopédia is alkalmaz úgynevezett kollagén injekciókat, amelyek a térd- vagy könyékhajlatba fecskendezve támogatják az érintett porcok normál működését. Valamint a táplálékkiegészítő gyártók is számos formában kínálnak kollagén tartalmú porokat, italokat és kapszulákat. De vajon hogyan hat a kollagén az ízületekre?

„A kollagén az egyik legösszetettebb fehérje, amely többek között a porcok és ízületek fő szerkezeti alkotóeleme is. Az étrendünkben található különböző fehérjeforrások aminosavakkal látják el a szervezetet, amelyeket úgy képzeljünk el, mint a testünk „építő kockái”. Ezek segítenek a test fehérjeszintézisének fenntartásában és helyreállításában, például ilyen segítők a kollagén fehérjék is” – kezdi a beszélgetést Petr Loskot, a GymBeam táplálkozástudományi szakértője. A kollagén bevitel előnye tehát, hogy táplálkozás során biztosíthatjuk azokat a speciális összetételű aminosavakat, amelyeket a szervezet közvetlenül és könnyen felhasználhat a kollagénszintézis támogatására.

A teljes cikk a csupasport.hu-n olvasható.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik