Egészséget hoznak az ősz ajándékai

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 12:38
Ősszel azért érdemes őszi gyümölcsöt és zöldséget enni, mert a helyben termesztett élelmiszer tápanyagtartalma – a túl korai betakarítás és a szállítás kiküszöbölése révén – sokkal magasabb. Nézzük, hogy ősszel mivel ajándékoz meg minket a természet!

A helyi zöldség és gyümölcs fogyasztása nemcsak egészségesebb, de támogatjuk is vele a helyi termelőket, ha pedig tömegesen táplálkoznánk így és szereznénk be ily módon a termékeket, a környezetet is védenénk, hiszen a tömeges szállítás nagyon környezetkárosító. Ha ezeket a szempontokat nem is vesszük figyelembe, akkor még itt egy jó indok: a legtöbb esetben olcsóbb is a hazai.

Vegyük számba, hogy ősszel mit érdemes fogyasztani és miért.

1. Mindennap egy alma!

A „napi egy alma, az orvost távol tartja” mondásnak van alapja. Az alma immunerősítő, daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul nagyon finom.

2. Szereti az izom a körtét

A körte a gyomor, a vese, az izmok, a csontok és a bélrendszer jó barátja, segíti az emésztést, mindezeken felül roppant finom. Noha magas a cukortartalma, a rosttartalma is az, ami enyhíti a benne lévő cukor hatását.

3. Vitaminbomba szőlő

A szőlő A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma magas, ezzel támogatja a szervezet önvédelmi képességét, jól hat a szellemi és fizikai erőnlétre, segíti a méregtelenítést és a vérképzést. Az, hogy finom, már csak hab a tortán.

4. Füge, az igazi csodaszer

A füge létfontosságú ásványi anyagokat és sok vitamint tartalmaz, van benne A-vitamin, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és Ómega-zsírsavak, kalciumtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a csontokra, magas rosttartalma révén diéta esetén is fogyasztható.

5. Immunerősítő cékla

Nagy mennyiségben tartalmaz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, főleg kálium-, magnézium-, vas-, A-, C- és B6-vitamin-tartalma magas. A keringés, az idegek és az immunrendszer nagy barátja.

6. Ultrafinom sütőtök

Kiváló méregtelenítő, ezen felül sok vitamint-, illetve ásványi anyagot tartalmaz az antioxidánsok és az Ómega-3 zsírsavak mellett. Jól hat a bőrre és a szemre, csökkenti a vérnyomást, rákmegelőző hatású. Sütve és leves formájában is isteni!

7. Megvéd a brokkoli

Noha egész évben kapható, a szezonja ősszel van. Rákmegelőző hatása legendás, ezenkívül méregtelenít.

8. Csúcsélelmiszer a mandula

Kiváló B1-, B2-, B6- és E-vitamin-forrás, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, mangánban és foszforban gazdag, vagyis nemcsak finom, de hasznos is.

9. Mogyoró, a fehérjeforrás

Fehérje-, zsír- és növényirost-tartalma magas, sok B1-, B2-, H- és E-vitamint, rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot tartalmaz, vértisztító és szívvédő hatású.

10. Többfunkciós dió

Sikeresen véd a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen, az egyik leggazdagabb tápanyagforrás a természetben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik