Lévai vállasokkal, Váncza kiváló dobásokkal jutott elődöntőbe – egy meccsre vannak a kvótától

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 13:24
Lévai Zoltán olimpiai kvótáért léphet szőnyegre magyar idő szerint péntek délután (Fotó: Árvai Károly, archív)
Lévai Zoltán (77 kg) és Váncza István (67 kg) is elődöntőbe jutott, ezzel hajszálra került a párizsi kvótától a Bakiban zajló európai olimpiai kvalifikációs birkózóviadal nyitó, kötöttfogású versenynapján.

Nem indult jól Bakiban az európai ötkarikás kvalifikációs verseny. S nem csak azért, mert a szervezők rögtön nagy próba elé állították az újságírókat... Történt ugyanis, hogy az akkreditációfelvétel a a Nemzeti Torna Arénától bő másfél kilométerre, csak Activity-játékkal kitalálható hotelszobában zajlott – persze a megpróbáltatás tényére is a helyszínen kellett rájönni, erre ugyanis egyetlen tábla, plakát vagy papírcetli sem figyelmeztetett. 

No de irány a csarnok! Ott sem alakultak fényesen a kezdeti pillanatok. Olimpiai ötödik helyezettünk, a világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) mérkőzése az Eb-ezüstérmes grúzból lett olasz Nikoloz Kakhelashvili ellen a hatodik volt a B-szőnyegen – épp elcsíptük. Szőke az első menetben passzivitási ponttal 1:0-s előnyre tett szert, de a másodikban ugyanezt megcsinálta Kakhelashvili is, és az 1:1 neki kedvezett, hiszen a szabály szerint döntetlen esetén az áll nyerésre, akié az utolsó pont (vagy a nagyobb értékű akciót hajtotta végre). Az ESMTK-KIMBA sportolója még egy lehetőséggel élhetett volna, egy perccel a vége előtt lenti helyzetből próbálkozhatott – mindhiába, nem tudta megmozdítani az izomkolosszust. Ez egyben azt is jelentette, hogy vereséget szenvedett, így kvóta nélkül maradt Azerbajdzsánban, hiszen ehhez döntőbe kell jutni.

A két nehézsúlyú Európa-bajnoki bronzérmes, Vitek Dárius és a német Jello Krahmer összecsapását utóbbi nyerte meg. Itt a passzivitási pontok a mi fiunknak kedveztek, a német azonban kitolással és megnyert challenge-dzsel fordított, és 3:1-re diadalmaskodott. 

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza István (67 kg) és a vb-, valamint Eb-második Lévai Zoltán (77 kg) következett, egyszerre, egymás melletti szőnyegen küzdöttek. Mindkét klasszisunk esetében elmondható, hogy viszonylag kedvező ágat adott neki a sors. Váncza a vb- és Eb-ötödik német Michael Widmayerrel, Lévai az U23-as Eb-harmadik bolgár Sztojan Kubatovval kezdett a negyeddöntőbe jutásért. Előbbi az első menetben nyújtott fantasztikus birkózásának köszönhetően, passzivitási ponttal, dobással és gyönyörű levitellel 5:1-re győzött, utóbbi az erejével láthatóan tartalékolva, taktikus küzdelemben nyert 1:1-gyel, később szerzett ponttal. 

Újabb U23-as Európa-bajnoki bronzérmes, az ukrán Elmar Nuralijev következett Lévainak. A BHSE kiválósága egy percen belül két kiváló válldobást is csinált, egyet-egyet kettő, illetve négy pontért. Vetélytársának csupán egy mögékerülésre és kiléptetésre futotta, Lévai Zoltán tehát 6:2-es sikert ért el, s bejutott az esti elődöntőbe, amelyben már a kvótáért küzdhet, mégpedig az U23-as Európa-bajnoki aranyérmes finn Jonni Sarkkinen ellen.

„Egyelőre nem tudom megmondani, hogy jó formában vagyok-e, erre a kérdésre a kvótameccs után szeretnék válaszolni. Az biztos, hogy eddig minden úgy alakult, ahogyan elterveztem, s remélem, ez este is így lesz. Mindent megteszek azért, hogy ott legyek Párizsban!” – fogalmazott a helyszínen Lévai Zoltán.  

Váncza István is elődöntős (Fotó: Árvai Károly, archív)

Az sem volt akármi, amit Váncza István művelt az U23-as vb-bronzérmes moldovai Valentin Petic elleni negyeddöntőben! Az FTC sportolója az első menetben passzivitási ponttal és billentéssel 3:0-s előnyre tett szert, majd kiváló helyzetfelismerést követően remek dobást hajtott végre két pontért. A moldovaiak challenge-ét elutasították, emiatt három percet követően már 6:0-t mutatott az eredményjelző. Petic csak kozmetikázni tudott az álláson (passzivitási ponttal), Váncza így 6:1-re diadalmaskodott, ezzel kiharcolva a kvótamérkőzést, amelyet az olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnoki harmadik ukrán Parviz Naszibov ellen vív.

A riói játékokon 86, a tokióin 97 kilóban aranyérmes, négyszeres világbajnok orosz Abdulrasid Szadulajev semleges színekben birkózott volna a szabadfogásúak vasárnapi versenynapján, de a nemzetközi sportági szövetség (UWW) csütörtökön jelezte, hogy nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek a szerepléséhez szükségesek.

 

Az UWW tájékoztatása szerint az orosz és fehérorosz birkózókat ellenőrző bizottság olyan új információk birtokába jutott, amelyek bizonyítják, hogy Szadulajev támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ráadásul hivatalosan továbbra is a Dinamo klubjának a versenyzője.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly tavasszal engedélyezte az orosz és fehérorosz versenyzőknek, hogy részt vegyenek az olimpiai kvalifikációs versenyeken, ám csak semleges színekben és csak azoknak, akik nem támogatják a háborút és nem olyan klubnak a tagjai, melyek a katonasághoz vagy a rendőrséghez tartoznak.

 

Szadulajev kiválása komoly esélyt kínál a magyar színeket képviselő Bajcajev Vlagyiszlavnak a kvalifikáció megszerzésére Bakiban. A nevezések és kiemelések alapján ugyanis Bajcajev egy ágon lett volna Szadulajevvel, akivel az elődöntőben csaphatott volna össze a párizsi kvótáért.

 

MTI

Nem indulhat Bajcajev legnagyobb ellenfele

EURÓPAI OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, BAKI 
Kötöttfogás. 
67 kg. Nyolcaddöntő: Váncza István–Widmayer (német) 5:1. Negyeddöntő: Váncza–Petic (moldovai) 6:1.
77 kg. Nyolcaddöntő: Lévai Zoltán–Kubatov (bolgár) 1:1 – később szerzett ponttal. Negyeddöntő: Lévai–Nuralijev (ukrán) 6:2. 
97 kg. Selejtező: Kakhelashvili (olasz)–Szőke Alex 1:1 – k. sz. p.  
130 kg. Selejtező: Krahmer (német)–Vitek Dárius 3:1. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik