BL: megtudtuk, mit mondott a kiállításról Buffon Casillasnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.23. 00:05
null
Legendák, ha tisztelik egymást (Fotó: AFP)
A Juventus 1993 óta első olasz csapatként hagyta el győztesen Portót, miután 2–0-ra legyőzte a „szuper sárkányokat” a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén – és valószínűleg eldöntötte a továbbjutás kérdését is. A kapuslegenda Iker Casillas és Gianluigi Buffon egymással cserélt mezt, utóbbi szinte munka nélkül töltötte a meccs 93 percét. Egyoldalú találkozót értékelhettek az érintettek, amelyen azért nem volt könnyű dolga a Juventusnak, még emberelőnyben sem.

Először kapott ki az FC Porto hazai pályán 2016. április 30. (Porto–Sporting CP 1–3, portugál bajnoki) óta, és ez a vereség a 27. perctől elkerülhetetlennek látszott: a balhátvéd Alex Telles fegyelmezetlensége és kiállítása szinte reménytelen helyzetbe sodorta a vendéglátókat. A Porto tisztességgel helytállt, ám a 72. és 74. perc között 141 másodperc alatt kétszer kapitulált, a Juventus pedig nyugodtan készülhet a visszavágóra.

„Alex kiállítása döntő jelentőségű volt, miután megfogyatkoztunk, sokkal nehezebb lett a dolgunk. A játékvezető befolyásolta döntésével az eredményt, úgy vélem, mérlegelhetett volna. Viszont az nem kétséges, hogy Alex Telles meggondolatlan volt, tanulnia kell ebből. Figyelemre méltó, ahogy a kiállítást követően a csapatom dolgozott és védekezett. Mindent beleadtunk, ez a legfontosabb. Szeretném megköszönni a szurkolóinknak a szenzációs buzdítást, amit akkor sem hagytak abba, amikor kedvezőtlenül alakult az eredmény. Most már nehéz lesz elkerülnünk a kiesést, de még nincs vége a párharcnak” – summázta a történteket Nuno Espírito Santo, a Porto vezetőedzője.

NYOMASZTÓ JUVE-FÖLÉNY
A Juventus az Opta statisztikái alapján 76.6 százalékos labdabirtoklási fölényt alakított ki a mérkőzésen. Amióta a futballstatisztikákkal foglalkozó cég részletes felméréseket készít a Bajnokok Ligájáról, a Juve még nem jegyezhetett fel ilyen arányú labdabirtoklást. A torinóiak nyomasztó fölényét mutatja, hogy a Porto házigazdaként kapura tartó lövésig sem jutott el – a portugál csapat ilyen satnya támadójátékot 2003–2004 óta egy BL-meccsen sem mutatott be.

„A srácok ma este megmutatták, mennyire érettek. Tizenegy ember ellen is irányításuk alatt tartották a mérkőzést, aztán tíz ember ellen is. Az egész mérkőzésen csupán öt percig tudott nyomás alá helyezni minket a Porto. Türelmesen futballoztak a játékosaim, megpróbálták minél jobban széthúzni az ellenfelet, fontos győzelmet arattak. Lehetett volna 3–0, de jó lesz így is” – vélekedett a cseréivel (Marko Pjaca és Dani Alves is betalált) igen jót húzó Massimiliano Allegri.

„Az első félidőben jobban is teljesíthettünk volna, ám a Porto jól védekezett. Amikor elfáradtak, akkor kétszer gyorsan lecsaptunk, pontosan úgy, ahogy Allegri kérte tőlünk. Egyre csak azt ismételgette, hogy maradjunk higgadtak, türelmesek, várjunk a megfelelő pillanatra, mert biztosan adódik ilyen. Azt hiszem, a győzelmünk teljesen megérdemelt, jól játszottunk egy jelentős játékerőt képviselő csapat ellen, amely a kiállítás után csak a védekezésre koncentrált. Nem volt könnyű üres területeket találni” – értékelt a Juventus középpályása, Miralem Pjanic.

„Óriási érzés, nagyon örülök a gólomnak, még jobban a fontos győzelemnek. A második mérkőzésen óvatosnak kell lennünk. Nyilvánvaló, hogy szeretnék több lehetőséghez jutni, ám erről a vezetőedző hozza meg a döntést, én egy dolgot tehetek: ugyanúgy dolgozok, mint eddig, és várok arra, hogy eljön az én pillanatom” – fogalmazta meg nem teljesen közhelymentes gondolatait az első találatot szerző Marko Pjaca, aki szép góllal törte meg a portóiak ellenállását.

„Láttam a srácon, hogy megváltoztatta a hozzáállását, megértette, hogy vannak bizonyos dolgok, amik egyszerűen nem elegendők, ha Olaszországban játszik valaki. A technikája, sebessége és tehetsége adva van. Most pedig elkezdett az attitűdjén is változtatni. Fiatal játékos, nekünk pedig türelemre van szükségünk az ifjú tehetségekhez” – értékelte Allegri Pjacát.

Iker Casillas elszontyolodottan, igaz, legalább Gianluigi Buffon mezével jött le a pályáról, és neki is volt egy-két megjegyzése a kiállításhoz.

„Két perc sajnos mindent megváltoztatott – a kiállítás nélkül, úgy hiszem, kiharcolhattunk volna a Juventus ellen egy kedvezőbb eredményt. Buffon is azt mondta nekem, hogy a piros lap megkönnyítette a dolgukat. Megpróbáljuk a lehető legjobb arcunkat mutatni a visszavágón” – mondta a spanyol kapuslegenda.

A Juventus–Porto mérkőzést március 14-én rendezik meg Torinóban, az olasz sztárcsapat továbbjutása az első találkozón látottak alapján nem tűnik kétségesnek – még egyenlő létszámban is más szinten volt a két együttes. A Portónak óriási bravúr kellene ahhoz is, hogy egyáltalán izgalmassá tudja tenni a párharcot.


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FC PORTO (portugál)–JUVENTUS (olasz) 0–2 (0–0)
Porto
, Estádio do Dragao. V: Brych (német).
Porto: Casillas – Maxi Pereira, Felipe, Marcano, Alex Telles – Danilo – Herrera, Rúben Neves (Corona, 61.), Brahimi (Diogo Jota, 73.) – André Silva (Layún, 30.), Soares. Vezetőedző: Nuno Espírito Santo.
Juventus: Buffon – Lichtsteiner (Dani Alves, 73.), Barzagli, Chiellini, Alex Sandro – Khedira, Pjanic – Cuadrado (Pjaca, 67.), Dybala (Marchisio, 86.), Mandzukic – Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri.
Gólszerző: Pjaca (72.), Dani Alves (74.)
Kiállítva: Alex Telles (27.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik