BL: a vizsgálat szerint az UEFA is tehet a tavalyi döntő káoszáról

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 21:55
null
Érvényes jeggyel sem tudott sok Liverpool-szurkoló bejutni a 2022-es BL-döntőre (Fotó: Getty Images)
Amint arról többször is beszámoltunk, a tavalyi Liverpool–Real Madrid (0–1) Bajnokok Ligája-döntő előtt a Pool-szurkolók életveszélyes helyzetbe kerültek a párizsi Stade de France-ba történő beengedés szervezetlensége miatt.

 

Az UEFA felkért egy bizottságot, hogy vizsgálja ki a történteket, ennek teljes jelentését kedden közlik. Azonban a jelentés egyes részei kiszivárogtak, a Guardian pedig részletesen beszámol az abban foglaltakról. A bizottságban angol, spanyol, valamint európai szurkolói szervezetek képviselői mellett korábbi portugál oktatási és sportminiszter (Tiago Brandao Rodrigues), az UEFA korábbi biztonsági főnöke (Kenny Scott), valamint az 1989-es hillsborough-i katasztrófában egyes elhunyt szurkolók családjait képviselő ügyvéd (Pete Weatherby) és egy tömegirányítási szakértő (Clifford Stott) kapott helyet.

A jelentés elítéli a párizsi rendőrséget, mivel az nem működött együtt az esemény többi résztvevőjével, képtelen volt megelőzni és feloldani a tömeg összezsúfolódását a stadion egy olyan pontján, amelyről hosszú ideje lehet tudni, hogy problémás a szurkolók beléptetése során. A rendőrök szükségtelenül használtak könnygázt, nem léptek közbe a helyi közösségek erőszakos cselekményei során, miközben azok a szurkolókat kirabolták és megtámadták.

A bizottság aggodalmát fejezi ki, mivel itt fogják rendezni a rögbi-világbajnokságot idén, valamint az olimpiát és a paralimpiát is 2024-ben. A jelentés szerint a „veszélyes körülmények közepette a rendőrök tevékenysége csak fokozta a problémákat, miközben az érvényes jeggyel rendelkező szurkolók próbáltak bejutni a stadionba. Döbbenetes, hogy senki sem vesztette életét. Minden érintettet meginterjúvoltunk a vizsgálatunk során, és mindannyian megegyeztek abban, hogy ez úgynevezett »hajszálon múló jelenségnek« minősíthető. Ezt a kifejezést akkor használjuk, amikor egy esemény majdnem halálos áldozattal jár.”

Az UEFA események biztonságáért felelős részlege és annak főnöke, Zeljko Pavlica semmilyen szerepet sem játszott az eseményben. A kezdőrúgás elhalasztásáról maga Aleksander Ceferin UEFA-elnök döntött a VIP-páholyban, ahol VI. Fülöp spanyol királlyal találkozott. A jelentés a Francia Labdarúgó-szövetséget (FFF) is elmarasztalja. Az UEFA gyakorlatilag teljesen kiszervezte az esemény megrendezését az FFF-nek, a jelentés azonban egyértelműsíti, hogy – mint az esemény jogtulajdonosa és szervezője – a svájci szervezetnek kell vállalnia a felelősséget.

Az UEFA által kitett két közleményt is súlyosan bírálja a bizottság. Először a szurkolók kései érkezésére hivatkozva csúsztatta el a kezdést Ceferin, ami előre megírt közlemény volt, amely megjelent a stadion kivetítőjén. Ez „nyilvánvalóan helytelen” megállapítás, amelynek használata „szörnyű tévedés” volt.

A második közlemény arról szólt: angol szurkolók ezrei érkeztek érvénytelen jeggyel a kapukhoz (a teóriát francia politikusok és a rendőrség terjesztette) ezt az UEFA tálalta a médiának a mérkőzést követően (az erről szóló közleményt ugyan azóta eltávolította az UEFA a weboldaláról, de korrekciót nem alkalmazott).

„A bizottság megállapítja, hogy a jeggyel nem, illetve hamis jeggyel rendelkező szurkolókról szóló elmélet elterjesztése és annak tényként való tálalása téves volt, ami azt a célt szolgálta, hogy a rendezésért felelős szervek elhárítsák a saját felelősségüket. Ez kifogásolható, és ez vonatkozik az UEFA-ra, az UEFA SA-ra (UEFA eseményszervező részlegére), az FFF-re, a párizsi rendőrségre, a kormány tagjaira és a miniszterekre is” – így a bizottság.

A beszámoló többször is megemlíti a hamis meggyanúsítások kapcsán a Hillsborough-ban történteket, ahol a South Yorkshire-i rendőrség szintén valós felelősségének elhárítása miatt hibáztatta a Liverpool szurkolóit 97 ember haláláért. „A gyanúsítások, hogy későn és jegy nélkül érkező szurkolók voltak a fő okozói vagy csak hozzájárulói a veszélyes eseményekhez, különösen hasonlítanak a Hillsborough-ügyre. Ezek a gyanúsítgatások évtizedeken át a köztudatban voltak, mígnem ezek ellenkezőjét átfogóan és vitathatatlan módon bebizonyították.”

A bizottságot különösen megdöbbentette Martin Kallennek, az UEFA eseményfelelősének a vallomása. Kallen szerint az UEFA jól ismerte a stadiont, ahol többször is sikeresen rendezett Bajnokok Ligája-döntőt, legutóbb 2006-ban. Ez „objektíven kijelenthető, hogy nem igaz, ugyanis az UEFA akkori megállapítása szerint súlyos problémák adódtak a rendezésért felelős szervek, különösen a rendőrség részéről, emiatt a Stade de France nem megfelelő helyszín egy Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére”.

A vizsgálat szerint a 33 éve történtek miatt nagyobb elővigyázatosság és tudatosság jellemezte a liverpooliakat, ami segítette a tragédia elkerülését, de nevezettek eközben további traumának voltak kitéve. A jelentés végén felszólítják az UEFA-t, hogy alkalmazza azt a 21 pontból álló javaslati tervet, amellyel a vizsgálatot elvégzők álltak elő, arról készítsen egy cselekvési tervet, amelynek gyakorlatba ültetéséről időközönként számoljon be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik