BL: A halhatatlanság küszöbén – triplázásra készülnek a City játékosai

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 11:54
null
A halhatatlanság küszöbén a triplázásra készülő Manchester City (Fotó: AFP)
Az isztambuli Bajnokok Ligája-döntő előtt a fogadkozás gőzerőre kapcsolt mindkét oldalon: az esélytelenebbnek tartott Internazionalénál a pénz feletti diadalról ábrándoznak, a Manchester Citynél pedig a városi rivális, United mesterhármasának megismétléséről.

Mindkét döntős csapat a célegyenesbe fordult, és az élete az isztambuli finálé körül forog. Az Internazionalénál eddig is szívesen hangoztatták, hogy a papírforma nem az ő győzelmüket vetíti előre, ám a klub mostani kommunikációja, minden eddigin túltesz.

„A futballban nem mindig működik az az egyenlet, hogy aki a legtöbb pénzt költi, az nyer – adta meg a milánói alaphangot Giuseppe Marotta, az Inter vezérigazgatója a Sport Mediasetnek adott nyilatkozatával, majd ügyesen továbbvitte a zenei szálat. – A Manchester City megérdemelten jutott be a döntőbe, és a sportág gazdasági nagyhatalma, de e tekintetben meg akarjuk védeni a mundér becsületét, ezért úgy fogalmaznék, ha megszólal a vadászkürtje, mi megkongatjuk a vészharangjainkat.”

És hogy a terhet végképp levegye a sajátjai válláról, ráadásul áthelyezve az ellenfelére, Marotta a következőket fűzte hozzá: „Az a nagyszerű a sportban, hogy a jóslatok megdőlhetnek. Tudjuk, hogy a City az abszolút esélyes, de szeretnénk jó benyomást kelteni, és azt is tudjuk, hogy az álmok valóra válhatnak.”

Lautaro Martínez, a milánóiak csatára szintén arról beszélt, hogy a döntőben borulhat a papírforma. „A Serie A-ban ingatag idényt produkáltunk, időnként nem is hasonlítottunk önmagunkra. A Bajnokok Ligájában viszont hosszú, nehéz és a közösséget egységbe forrasztó utat jártunk be. Végül a bajnokságban is összekaptuk magunkat, megnyertük az Olasz Kupát, és most mindent megteszünk, hogy elhódítsuk a BL-serleget is” – nyilatkozta a világbajnok játékos a Sky Sport Italiának.

És ha ennyi fogadkozás nem lenne elég, André Onana is rátett egy lapáttal a Tutto Mercato Webnek adott nyilatkozatával. „Szombaton roppant fontos meccset játszunk a világ talán legjobb csapata ellen, de mi az Inter játékosai vagyunk – jelentette ki a kameruni kapus. – A döntőket nem játsszák, hanem megnyerik. A történelem mindig a győztesekre emlékszik, márpedig mi nyerni megyünk Isztambulba.”

Tény, hogy a Manchester City félelmetes ellenfél, nagyságát mutatja az is, hogy a Brand Finance legfrissebb, keddi jelentése szerint az angol klub a világ legértékesebb futballmárkájává nőtte ki magát, letaszítva a trónról a Real Madridot. A BF kimutatása alapján a City márkaértéke az elmúlt egy évben tizenhárom százalékot emelkedve elérte az 1.51 milliárd eurót, ami a Bajnokok Ligája esetleges megnyerésével tovább emelkedne.

Ez persze szigorúan gazdasági siker, ám Manchester kék-fehér felén a legtöbben arról ábrándoznak, hogy sportszakmai téren is a halhatatlanok közé emelkedik a City, és ehhez már csak az isztambuli meccset kell megnyernie Guardiola csapatának. Merthogy a gárda az idén már megnyerte a Premier League bajnoki címét, múlt szombaton magasba emelhette az FA-kupát is, és ha a Bajnokok Ligájában is révbe ér, a városi rivális, Manchester United 1999-es mesterhármasát ismételi meg, aminél jobb teljesítményt angol klub még sohasem produkált.

„Most már beszélhetünk a mesterhármasról  – ismerte el a BBC-nek Josep Guardiola az FA-kupa-győzelem után. – Egymeccsnyire vagyunk a dicsőségtől. Azt mondtam a játékosoknak, hogy nyomást kell gyakorolniuk önmagukra. Ahhoz, hogy valakit igazán elismerjenek, Európában kell a csúcsra érnie.”

Az egykori nagyszerű angol válogatott csatár, Alan Shearer pedig így fogalmazott a brit közszolgálati média hasábjain a Cityről: „Egy mérkőzésre áll a halhatatlanságtól, és sohasem lesz jobb esélye a mesterhármasra, mint szombaton Isztambulban. És szerintem meg is csinálja. Arra számítok, hogy jobb lesz az Internél.”

Szombaton az FA-kupát nyerték meg a Manchester City játékosai, ezzel egy lépésre kerültek attól, hogy a városi rivális Manchester United (1998–1999) mintájára második angol klubként triplázzanak, azaz egy idényen belül diadalmaskodjanak a bajnokságban, az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
Szombaton az FA-kupát nyerték meg a Manchester City játékosai, ezzel egy lépésre kerültek attól, hogy a városi rivális Manchester United (1998–1999) mintájára második angol klubként triplázzanak, azaz egy idényen belül diadalmaskodjanak a bajnokságban, az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)

A nagy ráhangolódás mellett a City-drukkereket elsősorban az érdekli, hogy alakul Ilkay Gündogan jövője, a 32 éves német középpályás szerződése ugyanis lejár a nyáron, s előfordulhat, hogy az Inter elleni BL-döntő lesz az utolsó mérkőzés, amelyet a csapat mezében játszik. Korábban úgy hírlett, a klub elengedi, ám az FA-kupa döntőjében szerzett két gólja után – valamelyest engedve a szurkolók akaratának – elképzelhető, hogy a City mégiscsak felajánlja neki a hosszabbítást.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
JÚNIUS 10., SZOMBAT
21.00:
MANCHESTER CITY (angol)–INTERNAZIONALE (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion. Vezeti: Marciniak (lengyel)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik