„A kapusok Maradonája”, a Superman, akinek már „csak” a BL-arany hiányzik

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.06.02. 11:51
null
A „kapusok Maradonájának” kis túlzással már „csak” a BL-trófea hiányzik a gyűjteményéből (Montázs: NSO)
Ha egy nevet kellene mondani, ki miatt érdemelné meg leginkább a Juventus azt, hogy hat elveszített BEK/BL-döntő ellenében harmadszor a csúcsra érjen az elitsorozatban, alighanem egyöntetű lenne a vélemény: Gianluigi Buffon. A Real Madrid elleni szombati finálé előtti felvezetésünk során ezúttal a 21. század legjobb kapusának tartott klasszissal foglalkozunk.

JÚNIUS 3., SZOMBAT

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
20.45:
Juventus–Real Madrid (Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Azt, hogy milyen szinten megkerülhetetlen alakja ő a labdarúgás elmúlt negyed évszázadának, az is jól leírja, hogy Buffonnak volt csapattársa 1950-es, 60-as, 70-es, 80-as, 90-es és 2000-es években született játékos is!

Első profi bajnokiját 1995. november 19-én játszotta, a mostani rivális Real Madridból Raphaël Varane ekkor kétéves volt, Casemiro és Dani Carvajal – valamint Isco és Álvaro Morata – három…

No de lépjünk egy kicsit még visszább az időben…

„A Superman” (Fotó: 		o2tvsport.cz)
„A Superman” (Fotó: o2tvsport.cz)


SPORTOLÓCSALÁDBÓL JÖTT A „SUPERMAN”

A pályafutása során több mint 1000 tétmérkőzést játszó Gianluigi „Gigi” Buffon 1978. január 28-án a toszkánai Carrarában látta meg a napvilágot, méghozzá igazi sportcsalád sarjaként, hiszen édesanyja diszkoszvető, édesapja súlyemelő volt.

Bár volt ajánlata a Bolognától és a Milantól is, Buffon a Parma utánpótlásrendszerében kezdte pályafutását 13 éves korában.

EGY KICSIT MAZOCHISTA
„Végső soron egy kicsit mazochistának kell ahhoz lenni, hogy kapus legyél. Mazochistának és egoistának is.”

„Nehéz megítélni a kapus szerepét, különösen annak, aki sohasem volt kapus. Ez olyan, mintha én nyilvánítanék véleményt valakinek a munkájával kapcsolatban anélkül, hogy bármi tapasztalatom lenne az ő területén. Elkezded felfogni, mennyi hülyeséget mondanak és írnak a kapusokról.”

Eleinte számos poszton kipróbálták a mezőnyben, főleg középpályásként, majd bekerült a kapuba. Erre a lépésre példaképe, Thomas N’Kono nagyszerű teljesítménye ösztönözte amúgy, a kameruni játékos még az 1990-es, olaszországi vb-n nyűgözte le a fiatal Buffont. Amikor a Parma mindkét fiatal kapusa megsérült, akkor a megfelelő méretekkel rendelkező, és a kapus poszt iránt lelkesnek tűnő Buffon megkapta a lehetőséget, gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, és két héttel később már ő volt az első számú kapus.

1994 nyarán a felnőttekkel edzhetett, majd 1995-ben felvitték az első csapathoz, és – ahogy fentebb már említettük – november 19-én a, későbbi bajnok Milan elleni gól nélküli döntetlen során bemutatkozott a Serie A-ban.

A következő idény kezdetén már ő volt a felnőttcsapat első számú kapusa, 27 bajnokin csupán 17 gólt kapott, és együttesét ezüstéremhez segítette. Fantasztikus védéseivel, atletikusságával, agilitásával és azzal, hogy korlátlan úrnak bizonyult a levegőben hamar kiérdemelte a Superman becenevet, amelyet aztán a közönség a nagy védéseinél rendszeresen kántált.

RONALDO BÜNTETŐJÉT IS KIVÉDTE A SUPERMAN



Az 1998–1999-es idényben aztán gyakorlatilag minden összejött a Parmával, UEFA-kupát nyert, Olasz Kupát, majd az olasz Szuperkupát is elhódították, az év végén meg is választották a legjobb U21-es, Európában játszó futballistának (Bravo-díj).

A VILÁG LEGDRÁGÁBB KAPUSA LETT – MAJD VÉGRE BAJNOK IS

Buffon 2001 nyarán átigazolt a Juventushoz, azóta is az átszámolva mintegy 53 millió eurós ár jelenti a rekordot a kapusok mezőnyében. Itt végre a hiányzó bajnoki cím is összejött neki, mindjárt kettő is, majd egy bronz után jött újabb kettő – illetve hát végül mégsem, de ezt majd kicsit lejjebb tárgyaljuk.

A DEPRESSZIÓ IDŐSZAKA

Nehéz időszak volt számára a 2003 és 2004 közötti, beszélt a családjával és a legközelebbi barátaival, és ráeszmélt, hogy betegségtől szenved, ezért felvette a kapcsolatot egy pszichológussal. Nem volt fáklyásmenet ugyanakkor számára, öt évvel később beszélt a „sötét időszakról”.

A 88-AS PROBLÉMA
A rengeteg pozitív emlékre jut egy-két kevésbé felemelő is. 2000-ben élesen kritizálták, hogy a 88-as mezszámot hordja a Parmában, az olaszországi zsidó közösség rámutatott, hogy náci szimbólumnak számít, mivel az (angol) ábécében a nyolcadik betű a H, és a dupla 8-as a „Heil Hitlert” jelöli. Ebben a témában az sem segített, hogy korábban egy „Boua chi molla” feliratú pólóban látták, amely idézetet (nagyjából a „halál a gyávákra”) Benito Mussolini idejében használtak a fasiszták.

Ő másképp látta a számmizériát.

„Azért választottam a 88-as számot, mert ez négy labdára emlékeztet engem, Olaszországban pedig tudjuk, hogy erőt és eltökéltséget jelent, ha valakinek vannak golyói. Erre pedig szükségem is lesz ebben a szezonban, hogy visszaszerezzem a helyemet az olasz válogatottban. Ugyanakkor készen állok lecserélni a számot, ha ez segít. Nem tudtam a 88-as szám titkos jelentéséről”.

„A szurkolók egy kicsit sem foglalkoznak azzal, hogy érzed magad. Úgy tekintenek rád, mint egy labdarúgóra, egy példaképre, úgyhogy senki nem gondolja azt, hogy majd megállít téged, és megkérdezi, hogyan érzed magad. A probléma akkor lett volna, ha azt mondom, hogy két hónapra el kell mennem kicsit, hogy jobb állapotba kerüljek. Onnantól kezdve minden alkalommal, amikor nem jön össze egy védés, emlékeztettek volna arra az időszakra. Egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy eltűnjek két-három hónapra, hogy jobban legyek.”

„Viszont valóban elmentem egy pszichológushoz, ez rengeteget segített nekem. Ehhez azonban át kellett értékelnem magamban valamit. Korábban úgy véltem, hogy a pszichológusok képletesen értve rablók, akik pénzt vesznek el a megtakarításaidból. De nem azok. Olyan emberek, akik ott vannak számodra, hogy segítsenek neked, és ha jó szakembert találsz, bármiről beszélhetsz velük, megnyílhatsz a legkisebb félelem nélkül, ez pedig nem könnyű dolog.”

A kapus fél évig járt a kezelésre, amikor hirtelen ráeszmélt, hogy jobban érzi magát.

„Hirtelen történt. Korábban rettegtem a pályára menni, aztán a portugáliai Európa-bajnokságon a dánok elleni borzalmas meccsen én voltam az egyetlen, aki mosolygott.”

VÁLOGATOTTSÁGI REKORDER

De ha már a válogatott…

„Nem tudom, miért vagytok még mindig meglepve” – mondta 2013-ban a Bulgária elleni vb-selejtezőt követően mosolyogva arra a kérdésre, hogyan volt képes olyan nagyszerű védésekre. Majd elsétált.

Először 1997 októberében, az oroszok elleni havas vb-pótselejtezőn léphetett pályára a válogatottban, a megsérülő Gianluca Pagliuca helyére érkezett, rögvest egy nagy védéssel segítette a kvalifikációt végül kiharcoló együttest.

2013-ban jó barátját, Fabio Cannavarót (136) érte be a válogatott örökranglistájának élén, emiatt nem is volt felhőtlen az öröme.

„Jó barátom, Fabio rekordjának beállítása nem tölt el túl nagy örömmel. Ugyanakkor a százötvenes határt elérni elég szép lenne.”

Nos, jelenleg 168-cal áll, 32-vel leelőzve Cannavarót, 42-vel Paolo Maldinit, 52-vel Andrea Pirlót.

2006 nyarán vb-aranyat nyert a válogatottal (Fotó: AFP)
2006 nyarán vb-aranyat nyert a válogatottal (Fotó: AFP)


VILLÁMGYORSAN A MENNYBŐL A POKOLBA

VÁLOGATOTT ÉRMEK
Világbajnok: 2006
Eb-döntő: 2012
Konföderációs Kupa-bronz: 2013
U21-es Európa-bajnok: 1996

A válogatottal jegyezte karrierje legnagyobb sikerét (bár egy esetleges BL-cím is bizonyára előkelő helyen lenne a szívében), amikor 2006-ban világbajnoki címet szerzett. Kiváló teljesítményének köszönhetően megkapta a vb legjobb kapusának járó Jasin-díjat (a legutóbbi két tornán már Aranykesztyűnek nevezték), és természetesen bekerült a torna álomcsapatába is – az év végén a második helyen végzett az Aranylabda-szavazáson – épp a szeptembert már a Real Madridban kezdő Cannavaro mögött.

És akkor itt most meg kell emlékeznünk a Juventus sötét időszakáról is. A Calciopoli néven elhíresült bundabotrány 2006-ban rázta meg a futballvilágot, akkor az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) két bajnoki címétől is megfosztotta a Juventust, valamint visszaminősítette a Serie B-be.


VISSZA AZ ÉLVONALBA, MAJD ELJÖTT A TOTÁLIS DOMINANCIA KORA

KLUBEREDMÉNYEK
Serie A, bajnok: 2001–2002, 2002–2003, 2004–2005*, 2005–2006*, 2011–2012, 2012–2013, 2013–2014, 2014–2015, 2015–2016, 2016–2017
Serie B, 1. helyezett: 2006–2007
Olasz Kupa: 1998–1999 (Parma), 2014–2015, 2015–2016, 2016–2017
Olasz Szuperkupa: 1999 (Parma), 2002, 2003, 2012, 2013, 2015
UEFA-kupa: 1998–1999 (Parma)
BL-döntő: 2002–2003, 2014–2015, 2016–2017**
Amelyiknél nem jeleztük, azt a Juventusszal nyerte meg
*a Calciopoli-botrány miatt elvették
**még nem játszották le a finálét

Bár a kezdeti hírek arról szóltak, hogy Buffon követheti Zlatan Ibrahimovic, Patrick Vieira, Cannavaro, vagy éppen Émerson példáját, és elhagyja a másodosztályba „süllyedő hajót”, végül a Serie B-be is követte csapatát.

Az együttes egy év múlva ismét az élvonalban volt, és bár rögvest egy bronz-, majd egy ezüstérmet szerzett a gárda, a lendület megtört és a 2009–2010-es szezonban, majd egy idénnyel később is csak 7. lett. A „böjtnek” a 2011–2012-es idényben lett vége, Antonio Contéval, majd Massimiliano Allegrivel egyaránt három, tehát összesen hat aranyat nyertek a „zebrák” egyhuzamban.


BÜSZKESÉG>DUPLA PÉNZ

A kapuvédő a FourFourTwo-nak adott 2008-as nyilatkozatában tért ki a maradása okaira.

„Talán másképp nőttem fel, mint a többi játékos. Talán más neveltetésben részesültem a szüleimtől, különösen abban a tekintetben, hogyan kell másokkal viselkednem. Számos hibát elkövettem az életemben, de ez normális olyasvalaki számára, aki fejlődni és javulni akar. Rengeteg akadályt kell leküzdeni, természetes, ha néha megbotlik az ember. Viszont ha sokáig egy adott módon viselkedsz, akkor a végén helyesen cselekszel. Ami a futballal kapcsolatos további dolgokat illeti, normális embernek érzem magam, főleg akkor, ha egy olyan gólt kapok, amit védhettem volna. Talán én vagyok az egyetlen játékos, akit nem érdekelnek az autók” – mondta kiemelve az ő kis Lancia Y-ját.

A közelmúltban tapasztalható bődületes pénzmozgások sem változtatták meg főhősünk gondolkodását – hiába jönne dúsgazdag közel- vagy távol-keleti, esetleg tengerentúli ajánlat, nem érdekelné.

„Még ha a fizetésem dupláját is ajánlanák máshol, akkor is maradnék a Juvénál. Ez tenne büszkévé, mivel ez a helyes döntés.”

Nemrégiben arról is beszélt, hogy ha képes lesz részt venni a 2018-as vb-n, akkor azon még részt vesz, aztán szögre akasztja a kesztyűit.

REKORD, REKORD, REKORD
Természetesen napestig lehetne sorolni a kiváló kapus rekordjait, most néhányat elevenítünk fel belőlük:
• A legtöbb kapott gól nélküli meccs a Serie A történetében
• A legtöbb kapott gól nélküli meccs a válogatottban
• A leghosszabb kapott gól nélküli sorozat a Serie A-ban – 974 perc (2015–2016)
• A legtöbb kapott gól nélküli meccs egy Serie A-szezonban – 12 (2015–2016)
• A világ legdrágább kapusa – 53 millió euró (2001)

S hogy mi lesz a folytatásban? Edző aligha lesz.

„Nagy tapasztalatom van, de nem akarok edző lenni. Inkább a játékostoborzó szerepköre tetszik.”

AZ ÉVSZÁZAD LEGJOBBJA – TÖBBEK KÖZÖTT...

Mint a korábbiakból is látható, számos egyéni elismerést begyűjtött pályafutása során, a már elhangzottakon kívül – többek között… – volt az Év kapusa az UEFA-nál (2003, 2004, 2006, 2016), a FIFPrónál (2006, 2007), az IFFHS-nél volt a 2000-es évek első évtizedének legjobbja, 2010-ben az azt megelőző 25 év legjobbjának ítélték meg, 2012-ben pedig – óriási csatában Iker Casillast legyőzve – a 21. század legjobbjának is. De az ő nevével kezdődik az Eb-k történetének álomcsapata, az olasz bajnokságban 11 alkalommal látták őt a legjobbnak, s 2016-ban neki ítélték meg a Golden Foot-díjat, amelyet azon aktív labdarúgók kaphatnak meg, akik betöltötték a 28. életévüket és akik pályafutásuk és személyiségük alapján leginkább megérdemlik a kitüntetést.

BUFFON ÓRIÁSI VÉDÉSEI




„AZTÁN MEGJELENT BUFFON, ÉS MINDEN MEGVÁLTOZOTT…” – RÓLA MONDTÁK

„Ha nem a Real Madrid lenne az ellenfél, teljes szívemből Buffont akarnám BL-győztesnek, mert rászolgált – mondta Casillas a La Gazetta dello Sportnak. – Nyilvánvalóan a Madridnak fogok szurkolni, de Buffon karrierje nem érhet véget anélkül, hogy ne lenne egy Bajnokok Ligája-győzelme. Ő majdnem mindent megnyert, kivéve ezt az egyet, ezért teher nehezedik rá.”

A VERESÉGRŐL ÉS A KIFOGÁSRÓL
„Nem volt rengeteg vereségben részem a karrierem során, de a kudarcok többet tanítottak a győzelmeknél. A vereség után az ellenfelem képességeire koncentrálok és az elkövetett hibáimra. Az a helyes döntés, ha nem keresel kifogásokat. Rengeteget hibáztam, és még mindig sokat követek el, de nem szégyellek visszanézni a hibák mögött meghúzódó okokra.”

„Ha csinálok valamit, azzal az alapvetéssel teszem, hogy a legjobb legyek benne. E nélkül megszűnnék létezni.”

Kivételes kapus, minden csodálatom és maximális tisztelem az övé. A nála csak kicsit is fiatalabb kapusok számára ő volt a példa, ő inspirált minket, olyanok akartunk lenni, mint ő” – ezt szintén a korábbi Real-kapus mondta.

„Kivételes kapus – erősítette meg Andrea Pirlo. Szerencsés vagyok, hogy tizenöt éves korunk óta együtt játszhattunk. Számomra ő különleges, talán a történelem legjobb kapusa. Edzeni és játszani látni egyaránt fantasztikus.”

„Sohasem bukik el. Buffon különleg kapus, talán a futball történetének legjobbja” – ezt már edzője, Massimiliano Allegri mondta.

Buffon a példaképem”Manuel Neuer.

Oliver Kahn, Peter Schmeichel és Edwin van der Sar inspirált leginkább karrierem kezdetén. Mindegyikben volt valami ösztönző, mind más jellem volt. Aztán megjelent Buffon, és minden megváltozott” – vélekedett Petr Cech.

Buffon a kapusok Maradonája, nem lesz könnyű hozzá hasonlót találni” – magasztalta poszttársát Emiliano Viviano.

A kapuban Buffon a fal” – mondta ezt már Zlatan Ibrahimovic.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik