Milánóban nyert a Dortmund, és továbbjutott a csoportból

Vágólapra másolva!
2023.11.28. 20:48
null
Giroud tizenegyest hibázott, a Milan kikapott (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, az F-csoportban a Borussia Dortmund a San Siróban győzte le a Milant, így biztossá vált, hogy továbbjutott a kieséses szakaszba. A Milannak maradt még halvány esélye, de a sorsa már nem a saját kezében van.

 

BAJNOKOK LIGÁJA,CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT
Milan (olasz)–Borussia Dortmund (német)1–3 (1–1)
Milánó,
San Siro Stadion. Vezette: Kovács István (romániai)
MILAN:Maignan – Calabria, Thiaw (Krunic, 53.), Tomori, Th. Hernandez – Loftus-Cheek, Adli (Jovics, 76.), Reijnders – Chukwueze (Ch. Traoré, 76.), Giroud, Pulisic. Vezetőedző: Stefano Pioli
DORTMUND:Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck (Özcan, 55.), Benszebaini – Can, Sabitzer – Malen (Adeyemi, 55.), Reus (Brandt, 79.), Bynoe-Gittens (Wolf, 66.) – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző:Chukwueze (37.), ill. Reus (10. – 11-esből), Bynoe-Gittens (59.), Adeyemi (69.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kovács István főszerepben!

Tíz perc sem telt el a milánói ütközetből, amikor a nagykárolyi játékvezető már a második tizenegyest ítélte meg. Előbb a házigazda kapott büntetőt kezezés miatt, de Olivier Giroud lövését Gregor Kobel gyors vetődés után kiütötte a jobb alsó sarok elől, a túloldalon Marco Reus nem kegyelmezett, és a jobb felsőbe lőtt, így a Dortmund került előnybe rögvest a kezdés után.

Az olasz együttes persze nem esett kétségbe, folyamatosan nyomás alatt tartotta a németek kapuját, de a BVB kontrái mindig veszélyesek voltak. Nagy volt az iram, élvezetes volt a mérkőzés, unalomról sem lehetett, hol az egyik, hol a másik kapu előtt alakult ki ígéretes lehetőség.

A szünet előtt Samuel Chukwueze villant: jobbról tört be, és ballal kilőtte a hosszú alsó sarkot, egyenlített a hazai együttes. A második félidő elején a Milan nagyon beszorította ellenfelét a kapuja elé, de a Dortmund átvészelte a nehezebb perceket, és amint lehetősége volt rá, előrenyomult. És nem is akárhogy: a 2004-es születésű angol Jamie Bynoe-Gittens szépen végigvitt akció végén lőtt a jobb alsó sarokba, és ez az ütés megfogta a Milant. A csereként beálló Karim Adeyemi (ő 2002-es) lövését Mike Maignan bevédte: a középre érkező labdába az olaszok francia légiósa beleütött, amely így lelassult, de mire a kapus utánanyúlt, Kovács István órája már pittyegett: a labda áthaladt a gólvonalon.

Egyik lövés sem tűnt védhetetlennek, mégis, mindkettő besurrant a piros-feketék kapujába.

A BVB innentől már nem engedte ki a kezéből az irányítást, a labdát járatva múlatta az időt, és nem engedett teret a hazai támadások felépítésére. A hazai együttes persze mindent elkövetett, próbálta nyomás alatt tartani a dortmundiak kapuját, de erő, energia, veszély már nem volt az AC Milan futballjában. A káoszcsoport vesztese így a Milan lehet, a Dortmund pedig már biztosan ott van a legjobb tizenhat között. 1–3

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 5 3 1 1 6–3 +3 10
2. Paris SG 5 2 1 2 8–7 +1 7
3. Newcastle United 5 1 2 2 5–5 0 5
4. Milan 5 1 2 2 3–7 –4 5

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a meccsnek, idegenben nyert a Dortmund, és ezzel továbbjutott a csoportból. 1–3

90+6. perc: Időhúzásért jött még egy sárga Cannak.

90+1. perc: Loftus-Cheek adott középre a jobb oldalról, az alapvonal közeléből, 8 méterről Jovics azonnal rálőtte, Kobel azonban fogta a labdát.

90. perc: Hat perc a hosszabbítás.

88. perc: EZ IS KAPUFA! Csakhogy ezt a Dortmund rúgta. Adeyemi nagy cselekkel firkálta meg a hazai védőket, majd balról középre gurított, Füllkrug pedig 16 méterről nagy erővel a lécet találta el.

85. perc: KAPUFA! Calabria kanyarított jobbról középre, Jovics 11 méterről a bal kapufára fejelt.

84. perc: Füllkrug lőhetett a Milan tizenhatosán belülről, talán arasznyival fölé.

84. perc: A német szurkolók dalától hangos a San Siro. Mi tagadás, kicsit hitehagyottá vált a Milan.

83. perc: Pulisic ezúttal jobbról lőtt egy nagyot, Kobel remekül védett, a kipattanóból még jött egy próbálkozás, csakhogy a védelem felszabadított.

79. perc: A Dortmund is cserélt, Reus helyett Brandt folytatja.

76. perc: Kettőt cserélt a Milan, Chukwueze helyett Ch. Traoré, Adli helyett Jovics a pályán.

76. perc: Giroud esett el 23 méterre a Dortmund kapjától, szabadrúgás. A szabadrúgást Pulisic a sorfalba vágta.

69. perc: GÓÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A DORTMUND! Újabb rossz védekezés a MIlantól, Reus mesterien vette észre, hogy szabadon jön mellett Adeyemi, aki balról középre húzott a tizenhatos vonalánál, majd nem túl erős lövést eresztett meg, amely középre tartott, csakhogy Maignan elszámította magát, és a kezéről a gólvonal mögé pattant a labda. 1–3

68. perc: Jobb oldali szöglet után Giroud fejelhetett 8 méterről, éppen a kapus kezébe.

67. perc: Tomori kapott sárgát, mert kiosztott egy taslit a védőjének.

66. perc: Bynoe-Gittens lejött a pályáról, Wolf állt be a helyére.

59. perc: GÓÓÓÓL! MEGINT VEZET A DORTMUND! Elaludt a hazai védelem, létszámfölény alakult ki, Füllkrug perdített Sabitzerhez a Milan-tizenhatos vonalánál, aki odapöccintette Bynoe-Gittens elé, aki 15 méterről nem túl erős, de jól helyezett lövést küldött a jobb alsóba. 1–2

57. perc: Helyzet a Milan-kapuja előtt, helyzet a Dortmund kapuja előtt gyors egymásutánban, mindkettőből gól lehetett volna, de mindkétszer a védők mentettek, még kapura lövés sem lett belőlük.

55. perc: Schlotterbecknek véget ért a meccs, mert megsérült, jött helyette Özcan. A másik csere: Malen helyett Adeyemi.

53. perc: Igen, Thiaw helyett Krunic a pályán.

52. perc: Thiaw kapott combjához a saját tizenhatosa közelében. Ápolni kell, de lehet, hogy ebből csere lesz...

49. perc: A szögletből nem lett semmi.

49. perc: Jobb oldali Calabria-beadás valahogy átkerült a másik oldalra, Pulisic akrobatikus mozdulattal próbált kapura lőni, egy közbeugró védőről pattant a labda szögletre.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, az állás döntetlen. 1–1

45+3. perc: Megint jött egy beadás a jobb oldalon feltűnő Calabriának, aki teljesen egyedül fejelhetett az ötösről, de a kaput mégsem találta el.

45. perc: Három perc a ráadás.

42. perc: Adli lőhetett 15 méterről, de egy bevetődő védő megakadályozta ebben.

37. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A MILAN! Chukwueze kapott labdát a jobb oldalon, az oldalvonal közelében, betört a tizenhatoson belülre, és 6 méterre a kaputól megcélozta a hosszú sarkot, és mivel két ember lába közelében is elment a labda, besurrant a jobb alsóba. 1–1

36. perc: Füllkrug gyenge lövése után száguldott a kontrával Pulisic, de Hummels odaperdült, és a labda máris elperdült a milánói lábáról.

32. perc: Hernández beadását Kobel valahogy összeszedte, de közben Chukwueze térde találkozott Kobel fejével. Ápolni kell a német kapust.

28. perc: Óriásit hibázott a hazai védelem, Ryerson lőhetett tiszta helyzetből, de az olaszok szerencséjére még időben odaért Pulisic, és bedobásra szerelt.

27. perc: Keresi a konzervnyitót a Milan, amellyel fel lehet nyitni ezt a dortmundi védelmet, most éppen Giroud próbálkozhatott közelről, de a védő és Kobel együttes erővel mentett.

24. perc: Megint elaludt a Milan védelme, Malen futott be a tizenhatoson belülre, kicsit hosszan szöktette magát, de még így is elérte az alapvonal előtt, a beadását a kivetődő Maignan ütötte el.

23. perc: Tömörült a vendégek védelme, Pulisic lőtte el 19 méterről, és a jobb alsó felé vánszorgó labdát Kobel megfogta.

22. perc: Jobb oldali Milan-szöglet után keresték a hazaiak a gólszerzés lehetőségét, de a védelem felszabadított.

19. perc: Mi maradt ki?! Bynoe-Gittens ugrott meg egy kiugratással, majd miután beért a tizenhatoson belülre, nem passzolt a társainak, inkább éles szögből lőtt, nem sokkal mellé-fölé.

17. perc: Formás kis Dortmund-akció bontakozott ki, de mielőtt nagyobb gondot okozhattak volna a németek, Ryerson beadása a kapu mögött landolt.

14. perc: Pulisic ütközött össze Kovács István bíróval 20 méterre a Dortmund kapujától, nyilvánvalóan labdaejtés következett.

Marco Reus tizenegyeséből gól lett (fotó: AFP)
Marco Reus tizenegyeséből gól lett (fotó: AFP)

 

10. perc: GÓÓÓL! VEZET A DORTMUND! Marco Reus állt a labda mögé, és magabiztosan lőtt a jobb felsőbe. Maignan érezte az irányt, de nem érte el a labdát. 0–1

9. perc: Tizenegyes a Dortmundnak is! Calabria találta el Bynoe-Gittensnek a tizenhatoson belül.

Olivier Giroud tizenegyese kimaradt (fotó: AFP)
Olivier Giroud tizenegyese kimaradt (fotó: AFP)

6. perc: KIMARADT! A tizenegyest Giroud végezte el, és a jobb alsóra tartó lövését Kobel kivédte!

6. perc: Tizenegyest kapott a Milan! Az elcsúszó Schlotterbeck kezét érintette a labda a tizenhatoson belül, és a videobíró sem mondott ennek ellent.

5. perc: Felhördült a közönség, mert egy jobb oldali beadás után Giroud alig maradt le a labdáról az ötösön belül.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Milan piros-feketében, a Dortmund tiszta sárgában játszik.

ELŐZMÉNYEK

Két mérkőzése van a Bajnokok Ligájában a Dortmundnak, hogy továbbjutó helyen végezzen: ha valamelyik meccsét megnyeri, biztossá teszi a helyét a sorozat nyolcaddöntőjében. A kvartettje élén hét ponttal álló BVB kedden a harmadik helyezett, tőle két ponttal lemaradó Milan vendége lesz, s ha nyer, legrosszabb esetben is csoportmásodikként végez, s az utolsó játéknapon ki-ki meccset vívhat a Paris Saint-Germainnel.

Edin Terzic vezetőedző variációs lehetőségei bővültek azzal, hogy hétfőn az utazó kerettel tarthatott a hétvégi, Mönchengladbach elleni hazai bajnokit (4–2) betegség miatt kihagyó Sébastien Haller és Karim Adeyemi, s a szünetben lecserélt Marcel Sabitzer sérülése sem néz ki súlyosnak, ő is a csapattal utazott Milánóba. Ellenben Niklas Süle Németországban maradt, a 28 éves belső védő beteg – ezzel szinte el is dőlt, hogy a védelem tengelyében Mats Hummels és Nico Schlotterbeck kap helyet.

A Dortmund BL-rekordot állíthat be: ha nem kap ki a San Siróban, sorozatban negyedik meccsén marad veretlen a sorozatban – ilyen jó szériája fennállása során egyszer, 2014-ben volt. Ehhez persze a győzelmi kényszerben lévő Milan aligha asszisztál, hiszen ha kikap s a csoport másik meccsén a PSG nyer, már az 5. fordulóban eldől, hogy nem jut tovább – hatalmas blama lenne annak tükrében, hogy az előző évadban az elődöntőig menetelt. A találkozót a nagykárolyi születésű Kovács István vezeti.

 

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund42113–2+17
2. Paris SG4227–6+16
3. Milan41212–4–25
4. Newcastle United41124–4 04
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik