Atlétikai vb: a rendezési költségek duplája jöhet be

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.05.18. 19:28
null
A Nemzeti Atlétikai Központ (Fotó: Török Attila)
Nyilvánossá tették az augusztusi atlétikai világbajnokság költségvetését, hetvenmilliárd forint kiadás mellett 130 milliárd bevételre számítanak a rendezők.

Bruttó 70 milliárd forintba kerül az augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokság, amely két részből áll össze, az eseményt szervező Budapest 2023 Zrt. ötvenmillárdnyi közbeszerzés mellett húszmilliárd forint állami támogatás kapott – ezeket az adatokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség tette közzé.

A költségvetés nagy részét a televíziós közvetítések gyártási költsége, a világbajnokság kommunikációs kampánya, valamint a versenyzők, a technikai stáb, a média és a nézők kiszolgálása teszi ki, ehhez jönnek a győzteseknek járó pénzdíjak, valamint a szervezők által elindított két program, a Hétköznapi Hős és a Sulihős-program költsége.

A mérleg másik oldalán a független PwC elemzése szerint mintegy 130 milliárd forintnyi bevétel várható amellett, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményének a turizmusra és az országimázsra gyakorolt hatása is óriási lesz. Ez az összeg is több részből tevődik össze, mintegy hatvanmilliárd forint a közvetett hazai gazdaságélénkítő hatás, amely többek között például a kereskedelmet, a szállítást és a távközlést is érinti, és több mint tízmilliárd forint közvetlen bevétel várható.

Az előrejelzés kétszázezer budapesti vendégéjszakával számol, jegyekből mintegy másfél-kétmilliárd forint jöhet be, ehhez adódik hozzá a több száz milliós szponzorációs összeg, és az, hogy a közvetítések hatvanmilliárdos reklámértéket jelenthetnek Magyarországnak. Nem beszélve a társadalmi hasznosságról, hogy a házigazdákat büszkévé és egészségessé tegye, ehhez kapcsolódik a sportolásra ösztönző felvezető kampány, a Sulihős programhoz például több mint négyszáz iskola csatlakozott eddig, az atlétika kiemelt szerepet kap a testnevelésórákon, így nő a sportág hátországa. Végül a Nemzeti Atlétikai Központ és átalakított környezete révén a budapestiek új szabadidőparkot kapnak, amelyet a jövőben is sportolásra használhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik